Publicerad: 24 jan, 2020 Uppdaterad: 25 feb, 2020, 08:31

Rekommendation om coronaviruset Covid-19 (uppdatering)

NYHET Umeå universitet bevakar utvecklingen och följer Folkhälsomyndighetens och Utrikesdepartementets information och rekommendationer.

Coronaviruset orsakar allt fler fall i världen.Däremot är det få länder förutom Kina som har rapporterat någon smittspridning. I dagsläget gäller det vissa områden i Sydkorea, Italien och Iran.

Personer som har vistats i områdena nedan bör vara uppmärksamma på luftvägssymtom som hosta, andningssvårigheter eller feber och ringa sjukvården 1177 Vårdguiden för bedömning.

Rekommendationerna gäller:

• Hubei eller annan provins tillhörande Kinas fastland där smittspridning pågår
  • De italienska regionerna Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna och Veneto
  • Iran
  • Sydkorea

Medarbetare och studenter som befinner sig i, eller som planerar att resa till eller från regioner där fall av viruset finns, uppmanas att noggrant informera sig om den senaste utvecklingen när det gäller utbrottet av det nya Coronaviruset som ges via nyhetsmedier, WHO, Folkhälsomyndigheten och UD samt via lokala myndigheter.

Medarbetare och studenter som nyligen vistats eller vistas i länder eller regioner där viruset förekommer bör kontakta sin närmaste chef eller sin utbildningsansvarige vid sin hemmainstitution.

Finns misstanke om smitta vid institution eller enhet så kan alltid Region Västerbottens smittskyddsenhet ge råd. De nås via Region Västerbottens växel + 46 (0)90-785 00 00. Institutionen bör också kontakta universitetets centrala krisledningsgrupp vid misstanke om smitta.

Toppbild

Fakta: Information från svenska myndigheter till personer som nyligen besökt områden med smittspridning

Du som har varit i ett område med pågående smittspridning under de senaste 14 dagarna ska om du får luftvägssymptom som hosta, andningssvårigheter eller feber, ring Vårdguiden 1177 för sjukvårdsupplysning.

Allmänt förebyggande åtgärder för att förhindra smittspridning:

• Kom ihåg att hosta och nys i armvecket.

• Tvätta händerna med tvål och vatten

Universitetets krisledningsgrupp

Här finns mer information:

Folkhälsomyndigheten (Wuhan)

Folkhälsomyndigheten (frågor och svar om coronaviruset 2019-nCoV)

Reseinformation från Utrikesdepartementet

För mer information, kontakta:

Per Ragnarsson
Övrig/annan befattning, universitetsdirektör, bitr