Huvudmenyn dold.
Publicerad: 24 sep, 2021

Mer forskning på redan insamlade biobanksprover

NYHET Nu startar PREDICT, ett forskningsprojekt som syftar till att sammanställa information om insamlade blodprover så att de ska kunna nyttjas ännu mer för forskning inom precisionshälsa – individanpassade insatser för en bättre hälsa.

Medicinska fakulteten vid Umeå universitet har under 2020–2022 gjort en satsning på 14 miljoner kronor för att öka användningen av alla blodprover som samlats in vid olika typer av hälsoundersökningar. Umeå universitet leder det här projektet som görs i samverkan med Region Västerbotten.

Brev i brevlådan

Under september genomförs ett testutskick till ca 800 personer i Västerbotten -  de får ett brev i brevlådan med information och frågan om att delta i forskningen.

Målet med projektet PREDICT är att hitta nya metoder för att förebygga och tidigt upptäcka sjukdom, och därmed förbättra människors hälsa och livskvalitet.

- I nästa steg kommer de som någon gång lämnat ett blodprov i samband med Västerbottens hälsoundersökning tillfrågas, säger Elin Thysell, biträdande huvudprojektledare.

Västerbottningarnas deltagande gör skillnad

– Deltagandet innebär inte någon ny undersökning utan bygger helt på tidigare insamlade blodprover och information. Vi hoppas att så många som möjligt deltar då detta ger unika möjligheter att bättre förstå många olika sjukdomar, säger Beatrice Melin, huvudprojektledare.