Kakor

För att kunna chatta behöver du tillåta att Microsoft Dynamics använder kakor.

Huvudmenyn dold.
Publicerad: 27 maj, 2021

Så skapar du affärsnytta med AI

NYHET Alla pratar om AI men; hur börjar man, vad kostar det och vilken affärsnytta kan det ge? Det är frågor som nya SCDI AI Business Lab vid Umeå universitet önskar ge svar på. – Vi vill dela med oss av våra kunskaper och senaste rön och stötta näringsliv och samhälle i sitt utvecklingsarbete. Därför bjuder vi in till digitala träffar där vi berättar mer oss och vilka möjligheter som finns, säger Daniel Skog, postdoktor vid SCDI AI Business Lab.

Text: Victoria Skeidsvoll

De stora bolagen har redan insett vilka möjligheter som AI kan ge och påbörjat sitt utvecklingsarbete. Mindre företag, ofta deras underleverantörer, ligger efter och det riskerar att skapa en obalans.
– Det är en av de utmaningar som vi vill vara med och överbrygga, säger Daniel Skog, postdoktor vid SCDI AI Business Lab vid Umeå universitet.

Kompetens allt viktigare

Labbet vill höja medvetenheten och kunskapen om digitaliseringens möjligheter och utmaningar och bidra med sin expertis.
– Vi ser hur våra externa partners i näringsliv och offentlig sektor antingen jobbar med AI eller är på väg att lansera satsningar inom AI. Kompetensfrågan är den huvudsakliga flaskhalsen för att skapa värde från AI och vi kommer att vara en nyckel för att lyckas med detta, säger Jonny Holmström, professor och föreståndare.

Digitala träffar

I Umeå fokuserar labbet på konkreta och verksamhetsnära samarbeten för att erbjuda digitala lösningar och AI-kompetens till de som vill ta sin organisation vidare med hjälp av de nya tekniska lösningar som finns. Verksamheten startade mitt under pandemin – ändå finns redan samarbeten igång och SCDI AI Business Lab vid Umeå universitet hoppas nu på fler.
– Därför bjuder vi nu in till digitala träffar, öppna för beslutsfattare inom näringsliv, industri och samhälle. Vårt fokus är att se hur AI kan skapa värde i verksamheter och samtidigt bygga kompetens kring förutsättningar och behov, säger Daniel Skog.

Flera samarbetsformer

Det finns inget att förlora på att delta eller inleda ett samarbete. Ett företag kan t ex ta in en student för att titta på en specifik fråga inom digitalisering eller AI. En annan organisation kanske hellre vill påbörja ett större utvecklingsprojekt i samarbete med flera forskare.
– Man kan också tänka sig kurser inriktade specifikt mot företagsledning, så kallad Executive Education, eller forskningsprojekt tillsammans med andra företag där vi söker gemensam finansiering. Huvudsaken är att vi möts för att tillsammans ser över vilka möjligheter som finns och vad det kan leda till, säger Daniel Skog.

SCDI AI Business Lab digitala träffar

Tisdagen den 8 juni, klockan 13.00 – 15.00
Affärsnyttan med AI – var finns den och vilken roll spelar AI i organisationers digitala transformation? Du får veta mer om Swedish Center for Digital Innovation och SCDI AI Business Lab och vilka samarbetsformer finns för.

Torsdag den 10 juni klockan 10.00 – 12.00
Om det nya självskattningsverktyget som förenklar processen och skapar affärsnytta samt nya AI-plattformen Peltarion, där man kan se vilka möjligheter som finns, utan tidigare erfarenhet av programmering.

Anmälan
Registrera dig här. Vi skickar ett email med länk till Zoom-eventet i god tid. För ytterligare frågor, vänligen kontakta Daniel Skog, postdoktor och projektledare eller Jonny Holmström, professor och föreståndare för Swedish Center for Digital Innovation.

SCDI AI Business Lab
Etablerades genom stöd från Kempestiftelserna och utgör en del av den nationella satsningen Swedish Center for Digital Innovation. Syftet är att bedriva forskning på hög internationell nivå i samarbete med industri och offentliga aktörer. Läs mer: Swedish Center for Digital Innovation