Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 20 januari 2021)

Publicerad: 11 dec, 2020

Universitetets rekommendation inför jul och nyår

NYHET Det här året har inget blivit som vanligt. Nu står var och en dessutom inför att välja hur årets jul- och nyårsfirande ska ske. Universitetet har ingen avsikt att avråda studenter och medarbetare från att resa hem till nära och kära. Men förutom att fortsätta följa myndigheternas rekommendationer, finns även andra sätt att minska smittspridningen under jul och nyår.

Text: Anna Lawrence

– Var och en är skyldig att agera så att man skyddar andra och sig själv mot spridning av covid-19. Alla ska tänka igenom sina handlingar och göra val för att minska risken för smittspridning, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Även Folkhälsomyndigheten skriver att det är viktigt inför sin jul- och nyårsledighet att tänka igenom om planerade resor verkligen är nödvändiga att genomföra. Eller finns det nya sätt att fira jul och nyår på med den krets av människor som du redan har träffat eller på sätt där det går att hålla avstånd?

Om du bestämmer dig för att resa eller umgås i en ny krets av personer under din ledighet bör du tänka på att minimera dina närkontakter med andra personer veckan innan, och veckan efter. Det gör att du kan bidra till minskad smittspridning både på din resa och gentemot de nya personer som du träffar.

Ta hjälp av myndigheternas råd när du ska bestämma dig

Här har vi samlat några länkar till information som är bra att ta del av när du fattar beslut och planerar de kommande veckorna.

Information om dina studier och ditt arbete med anledning av pandemin hittar du som vanligt på umu.se/covid-19.