Huvudmenyn dold.
Publicerad: 22 okt, 2021

Veckans humanist: Hanna Kalla

NYHET Veckans humanist är Hanna Kalla, forskningskommunikatör på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm och alumn vid Umeå universitet.

Text: Per Melander

Hur ser din väg till humaniora ut?

– Jag började läsa mediekommunikation och journalistik på Umeå universitet och drevs av ett intresse av samhällsfrågor och skrivande. Jag fortsatte sedan också och läste en master på Institutionen för kultur- och medievetenskaper. Där fick jag fördjupa mig inom kommunikationsteori och hur det går till att skriva akademiska texter, säger Hanna Kalla.

Vad betyder humaniora för dig?

– För mig för det tankarna till hur människor fungerar tillsammans i samhället. Eftersom jag läst mycket mediekommunikation så tänker jag på hur och varför vi interagerar som vi gör och vad det sedan leder till i samhället.

Vad jobbar du med?

– Jag jobbar som kommunikatör och skriver mestadels om forskning.

Vad är din drivkraft i jobbet?

– Mänskliga möten. Att få träffa människor med olika bakgrunder och höra vad de har att berätta. Jag tycker det är intressant att se hur människor fokuserar på olika saker och har olika saker som de tycker är viktiga i livet.

– Det bästa jag vet är att möta människor som presenterar något för mig som jag aldrig hört något om tidigare, en nyfikenhet som nog är fördelaktig i arbetet som journalist eller kommunikatör.

Vad är roligast i jobbet?

– Det jag nämnde i frågan ovan men också att dagar varierar, arbetet är brett och kan innebära många olika arbetsuppgifter vilket också ger en chansen att fortsätta lära sig och utvecklas.

Vad vill du säga till någon som funderar på att söka kurser eller program inom humaniora?

– Gör det. Vår värld står inför utmaningar som till exempel klimatförändringar och då behövs humanister som studerar till exempel hur klimatförändringar ska kommuniceras för att folk ska förstå dess allvar.

– Flera jag studerade med har idag intressanta jobb av alla dess slag där de får arbeta med människor. På ett personligt plan var studierna det roligaste jag gjort.