Huvudmenyn dold.

Doktorsinsignier

De föremål av symbolisk innebörd som utdelas vid promotionsakten är doktorshatten eller lagerkransen, doktorsringen och diplomet.

Doktorer vid den medicinska fakulteten promoveras med doktorshatt.

Doktorer vid teknisk-naturvetenskapliga, samhällsvetenskapliga och humanistiska fakulteten promoveras med lagerkrans.

Doktorshatt

Vilka promoveras med doktorshatt?
Doktorer vid medicinska fakulteten promoveras med den speciella veckade doktorshatten. Hattarna är försedda med ett särskilt Umeå-emblem, olika för de skilda fakulteterna.

Hur får jag tag på en hatt?
Som doktorer vid den medicinska fakulteten behöver du en hatt för att kunna promoveras. Du kan antingen låna, hyra eller köpa hatt.

Låna hatt
Du kan låna av tidigare promoverade. Hör i så fall efter i god tid, om någon kollega eller vän kan låna ut en hatt (även en doktorshatt från ett annat universitet går bra).

Hyra doktorshatt
Umeå Medicinska Studentkår äger doktorshattar som nuvarande eller tidigare medlem i kåren kan hyra till Vårpromotionens ceremoni.

Information om hur du ansöker om att få hyra hatt läggs ut här senare.

Köpa hatt
Du kan köpa en hatt av Hattmakarna i Göteborg. Doktorshatten har en hård stomme och måste passa exakt.
Information om beställning och kostnad.
Information om måttagning

Lagerkrans

Vilka promoveras med lagerkrans?
Alla doktorer vid den teknisk-naturvetenskapliga, samhällsvetenskapliga och humanistiska fakulteten promoveras med lagerkrans, en mycket gammal tradition.

Kostnad och beställning
Du beställer lagerkransen i samband med anmälan. 2020 kostade kransen 525 kr och fakturan skickas till din hemadress efter promotionen. Lagerkransarna är justerbara och provas ut efter övningen, dagen innan ceremonin.

Kan jag som inte tillhör den medicinska fakulteten köpa hatt?
Det finns en särskild doktorshatt för doktorer vid de övriga fakulteterna, som du kan köpa för senare festliga tillfällen. Se information om måttagning och beställning under rubriken Doktorshatt ovan. Du kommer dock att promoveras med lagerkrans.

Doktorsring

Doktorsringarna görs i en speciell Umeå-modell. De tillverkas både i vanligt guld (rött) och vitt guld (ser ut som silver). Doktorsringen bärs vanligen på vänster hand. Har man också vigselring, kommer den "närmast hjärtat".

Måste jag köpa doktorsring?
Du behöver inte köpa doktorsring för att kunna delta i promotionen. Vid promotionsceremonin har de som köpt ring redan satt på sig dessa. Överlämnandet är alltså endast symboliskt - för att undvika att ceremonin onödigt förlängs av att man måste leta efter rullande ringar!

Kan jag köpa min ring var jag vill?
Universitetet har ingen gemensam upphandling av doktorsringar utan du kan köpa din doktorsring var du vill. Säg till att du ska ha en doktorsring från Umeå universitet.

Pris och mått i Umeå
Guldsmedjan i Umeå (Renmarkstorget 6, tel. 090-12 80 30, e-post: info@guldsmedjan.nu) har dock gett rabatterade priser på doktorsringar.

Det är mycket viktigt att det blir rätt mått på ringen. Doktorsringar är nämligen svåra att ändra i storlek, eftersom de har ett präglat mönster. Du som bor i Umeå kan gå till Guldsmedjan och ta mått. Du som bor på annan ort kan ta mått i närmaste juveleraraffär och berättar att ringen är 5,5 mm bred med rak insida.

Guldsmedjans priser 2020

Rött guld:

Filosofie: 10500 kr
Medicine: 10500 kr
Odontologie: 11450 kr

Vitt guld:

Filosofie: 12500 kr
Medicine: 12500 kr
Odontologie: 13450 kr

Cirka fyra veckors leveranstid. I priset ingår gravyr, etui samt storleksändring av ring 14 dagar från utlämningsdatum. Angivna priser gäller med reservation för råvaruprishöjning.

I ringen kan graveras

• för- och efternamn
  • doktorstitel i förkortning (se nedan).
  • datum för doktorsexamen eller disputationsdatum.

I den mån dessa uppgifter ryms, graveras de in i ringen. Om någon har ett långt namn, används endast förnamnets initial.

Se fler bilder på doktorsringar och se förkortningar av doktorstiteln.

Diplom

Diplomet är en gåva från fakulteten som du får när du blir promoverad och ges endast till den som deltar vid ceremonin.
Observera att diplomet inte ersätter det officiella examensbeviset. Läs mer här om hur du ansöker om examen under rubriken Disputation, examen och betyg.

Kontakta oss på promotion@umu.se.