Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 7 maj 2021)

Doktorer som vill promoveras

Umeå universitet inbjuder doktorer som tagit ut sin doktorsexamen vid universitetet att promoveras vid Vårpromotionen.

Du behöver inte promoveras samma år som du tar ut doktorsexamen, utan kan göra det vid en senare Vårpromotion. Datum för kommande Vårpromotioner finns längre ner på sidan.

Vårpromotionen 2021 är inställd

Med anledning av pandemin har rektor beslutat att ställa in Vårpromotionen 2021. Den extrainsatt högtiden Vinterpromotionen kommer att hållas 4–5 februari 2022 för de doktorer, jubeldoktorer och pristagare som har berörts av inställda högtider 2020 och 2021.

Vinterpromotionen 4-5 februari 2022

Förutsättningarna för Vinterpromotionen är ännu inte klara, men för dig som är berörd och vill delta kommer det dock att vara obligatoriskt att delta vid övningen och ceremonin, men valfritt att delta vid banketten.

Övning

Vid övningen i Aula Nordica går vi igenom ceremonin för doktorer och pristagare. Du blir tilldelad din plats i processionen och vi övar intåg och uttåg. Några doktorer övar promotionen och några pristagare övar prisutdelningen.

Ceremoni

Ceremonin i Aula Nordica börjar med att processionen tågar in och doktorer och pristagare intar sina platser på scenen.

Rektor håller sitt anförande och sedan promoverar fakultetens promotor (vanligtvis pro- eller vice dekan) varje doktor genom att överlämna doktorsinsignierna, det vill säga doktorshatt respektive lagerkrans, ring (symboliskt överlämnande) och diplom. Därefter får pristagarna sina diplom. Doktorer och pristagare håller inga tal på scenen utan tar bara emot publikens applåder. Ceremonin avslutas med en uttågsprocession.

Ceremonin inramas av musik och körsång och är öppen för allmänheten.

Ceremoniskrift
Innan ceremonin delas en ceremoniskrift ut som presenterar alla doktorer som promoveras med namn, examen, avhandlingens titel samt ämne.

Exempel:
CARINA KÄLLESTÅHL
Odontologie doktor
Avhandling: Periodontal conditions in Swedish adolescents.
Ämne: Pedodonti.

Bankett

Förrätt, huvudrätt och dessert serveras med vin eller alkoholfria alternativ.  Under kvällen hålls tal av i förväg tillfrågade personer. Du som promoveras bjuds på banketten av fakulteten.

KLÄDSEL

Din klädsel vid ceremoni och bankett: Högtidsdräkt

Du ska ha högtidsdräkt, det vill säga

• långklänning eller långkjol med överdel i valfri färg (längden ska vara till golvet)
  • svart frack med vit skjorta, vit fluga och vit väst
  • folkdräkt i högtidsutformning
  • nationaldräkt i högtidsutformning
  • akademisk ämbetsdräkt (gown).

Eventuell huvudbonad som tillhör din klädsel ska inte bäras i processionen eller vid ceremonin. Om du är osäker på klädseln, hör av dig till promotion@umu.se.

Ordnar och doktorshatt
Du som har en eller flera ordnar kan bära dem. Doktorshatt används bara av promotor, doktorer och jubeldoktorer vid den medicinska fakulteten som deltar i ceremonin.

Hyra frack
I Umeå kan du hyra frack på egen bekostnad i Umeå hos till exempel Högtidskläder, Västra Norrlandsgatan 22 A, tel. 090-77 02 17. Hos Högtidskläder går det även att hyra svarta lackskor. För att kunna beställa och hyra en frack behöver uthyraren veta

• kragnummer
  • kostymstorlek
  • bröstvidd
  • midjevidd
  • ärmlängd från axelkullen
  • byxlängd från grenen – allt i centimeter.

DOKTORSINSIGNIER VID CEREMONIN

Dina doktorsinsignier vid ceremonin och vad du behöver göra

Doktorshatt eller lagerkrans, doktorsring och diplom är insignierna som används vid promotionen.

Du som tillhör den medicinska fakulteten promoveras med doktorshatt
Du ansvarar själv för att få tag på en hatt. Du kan antingen låna, hyra eller köpa hatt.

Du som tillhör teknisk-naturvetenskaplig, samhällsvetenskaplig eller humanistisk fakulteten promoveras med lagerkrans
Universitetet beställer lagerkransarna som provas ut efter övningen, men du betalar den själv och får fakturan efter högtiden. Om du vill har du möjlighet att köpa en doktorshatt att använda vid senare festliga tillfällen.

Det är valfritt att köpa doktorsring
Vid promotionsceremonin har de som köpt ring redan satt på sig dessa. Överlämnandet är alltså endast symboliskt.

Diplomet får bara du som deltar vid promotionen
Universitetet beställer och betalar för diplomet.
Observera att diplomet inte ersätter det officiella examensbeviset.

Information om hur du får tag på doktorsinsignierna.

Beställa doktorsinsignier

Här hittar du information om hur du beställer doktorsring, doktorshatt och lagerkrans.

En kort film om att promoveras

Här kan du se två doktorer promoveras samt intervjuas före och efter promotionen.

Du når oss som arbetar med Vårpromotionen på promotion@umu.se

Elana Lindholm, 090-786 52 44, övermarskalk
Marika Wahlberg, 090-786 64 64, kommunikatör

Kommande Vårpromotioner