Hoppa direkt till innehållet
printicon

Doktorer som vill promoveras

Umeå universitet inbjuder alla doktorer som tagit ut sin doktorsexamen vid universitetet att promoveras vid Vårpromotionen.

När kan jag promoveras?

För att delta i promotionen måste du ha tagit ut din doktorsexamen. Du behöver inte promoveras samma år som du tar ut doktorsexamen, utan kan göra det vid ett senare tillfälle. Observera att doktorer inte kan promoveras vid Årshögtiden på hösten.

Vårpromotion 2019

Preliminära hålltider för högtiden

Fredag 17 maj
14.00 Övning i Aula Nordica inför ceremonin. Valfri klädsel.
18.00 Rektors mingel. Klädsel: Kavaj.

Lördag 18 maj
15.00 Processionsmingel i Universitetsklubben. Observera att du måste vara på plats senast 15.30. Klädsel: Högtidsdräkt.
16.00 Ceremoni i Aula Nordica. Klädsel för doktorer: Högtidsdräkt.
18.00 Vårbankett. Klädsel: Högtidsdräkt eller kavaj.

För dig som ska promoveras är det obligatoriskt att delta vid övningen, processionsminglet och ceremonin, men det är frivilligt att delta vid rektors mingel och vårbanketten.

Anmälan

Anmälan öppnar i mitten av februari 2019.

Här kan du välja om du vill få information om när anmälan för 2019 har öppnats.

Information om Vårpromotionen

FREDAG 17 MAJ

Övningen

Kl. 14.00 i Aula Nordica

Vid övningen går vi igenom ceremonin. Du blir tilldelad din plats i processionen och vi övar intåg och uttåg. Några doktorer ur varje fakultet övar promotionen och några pristagare övar prisutdelningen. Det är valfri klädsel vid övningen.

Rektors mingel

Kl. 18.00-20.00

Rektor bjuder in till ett mingel för anmälda doktorer, jubeldoktorer och pristagare. Du får ta med dig en gäst. Vid minglet serveras snittar och vin.

Klädsel vid rektors mingel

 • Kostym eller udda kavaj och byxor (inte jeans) med vit eller diskret färgad skjorta och slips eller fluga. Kostymen eller kavjen kan vara ljus eller mörk.
 • Klänning, kjol eller dräkt. Längden är kort, vilket innebär en längd under knäet.
 • Byxdress som är elegantare än vanlig vardagsklädsel.

LÖRDAG 18 MAJ

Processionsmingel

Kl. 15.00 i Universitetsklubben

Innan ceremonin samlas alla som ska gå in i processionen, dvs. universitetsledningen, promotorer, doktorer, jubeldoktorer och pristagare i Universitetsklubben. Minglet börjar kl. 15.00, men senast 15.30 måste du vara på plats. Du har inte med dig någon medföljande gäst.

Till minglet kommer du klädd i högtidsdräkt, se klädsel vid ceremoni och bankett. Innan ni går in i aulan ställer ni upp i procession under fakultetsmarskalkarnas ledning.

Doktorsinsignier

Insignierna vid promotionen är doktorshatt eller lagerkrans, doktorsring och diplom.

Du som tillhör den medicinska fakulteten promoveras med doktorshatt och du ansvarar själv för att få tag på en hatt. Du kan antingen låna, hyra eller köpa hatt.

Du som tillhör teknisk-naturvetenskaplig, samhällsvetenskaplig eller humanistisk fakulteten promoveras med lagerkrans. Universitetet beställer lagerkransarna, men du betalar den själv. Fakturan får du efter högtiden.

Det är valfritt att köpa doktorsring. Vid promotionsceremonin har de som köpt ring redan satt på sig dessa. Överlämnandet är alltså endast symboliskt.

Diplomet får bara du som deltar vid promotionen.

Läs mer om kostnader och hur du får tag på insignierna

Ceremoni

Kl. 16.00 i Aula Nordica

Ceremonin i Aula Nordica börjar med att procession tågar in och doktorer, jubeldoktorer (doktor som promoverades för 50 år sedan) och pristagare intar sina platser på scenen.

Rektor håller sitt anförande och sedan promoverar fakultetens promotor (vanligtvis prodekan) först jubeldoktorerna genom att överlämna diplom och ev. lagerkrans och sedan varje doktor genom att överlämna doktorsinsignierna, d.v.s. doktorshatt respektive lagerkrans, guldring och diplom. Därefter får pristagarna sina diplom. Jubeldoktorer, doktorer och pristagare håller inga tal på scenen utan tar bara emot publikens applåder. Ceremonin avslutas med en uttågsprocession.

Ceremonin pågår i cirka två timmar och inramas av musik och körsång.

Vilka får komma och titta på ceremonin?

Alla som vill komma till ceremonin är välkomna och inga biljetter behövs.

Placering vid ceremonin

Du sitter med övriga doktorer, jubeldoktorer och pristagare på scenen.

Dina gäster sitter i salongen på valfri plats. Några bänkar är dock reserverade för särskilt inbjudna samt för gäster med särskilda behov, till exempel funktionsnedsättning, små barn eller barnvagn.

Barn vid ceremoni

För barn kan ceremonin vara både lång och tråkig, varför vi rekommenderar att de stannar hemma. Om det inte är möjligt måste någon i sällskapet vara beredd att gå ut med barnet om det har svårt att sitta still eller vara tyst.

Vårbankett

Kl. 18.00 i restaurang Universum

Vårbanketten börjar direkt efter ceremonin med en välkomstdrink. Förrätt, huvudrätt och dessert serveras med vin eller alkoholfria alternativ. Efter kaffet är det dans. Under kvällen hålls tal av i förväg tillfrågade personer.

Vilka deltar i vårbanketten?

 • Doktorer, jubeldoktorer, pristagare och deras gäster
 • Anställda och personer från samhälle och näringsliv inbjudna av universitetet
 • Anställda som anmält sig som betalande gäster.


Du har möjlighet att bjuda in släkt, vänner och kollegor. Mer sällan är barn under 10 år med på banketten. Observera att barn får samma meny som de vuxna, men inget vin.

Under senare delen av mars skickas inbjudan ut till universitetets gäster och information går ut i Nyheter för anställda för medarbetare som vill anmäla sig som betalande gäster.

Vad kostar vårbanketten?

Du och en medföljande gäst bjuds på vårbanketten av din fakultet.

Du kan på egen bekostnad bjuda fler gäster och faktura för dessa gäster skickas till din hemadress efter promotionen. Kostnaden för 2018 var 760 kronor per kuvert för vuxna och 600 kronor per kuvert för personer under 18 år.

Placering vid vårbanketten

Du placeras tillsammans med dina gäster och kan även önska att få sitta i närheten av någon annan doktor/pristagare/universitetsgäst.

Klädsel vid ceremoni och bankett

Du ska ha högtidsdräkt, det vill säga

 • hellång klänning
 • frack med vit skjorta, vit fluga och vit väst
 • folkdräkt i högtidsutformning
 • nationaldräkt i högtidsutformning
 • akademisk ämbetsdräkt (gown).

Eventuell huvudbonad som tillhör din klädsel ska inte bäras i processionen eller vid ceremonin. Om du är osäker på klädseln, hör av dig till promotion@umu.se.

Dina gäster som bara är med på ceremonin kan ha valfri klädsel.

Dina gäster, som även deltar i vårbanketten efter ceremonin, ska ha högtidsdräkt eller mörk kostym, det vill säga

 • lång, ankellång eller kort klänning som är elegantare än vanlig vardagsklädsel
 • frack med vit väst, vit skjorta och vit fluga
 • mörk kostym med vit skjorta och slips eller fluga
 • folkdräkt
 • nationaldräkt.

Barn kan ha "finklänning" eller enbart vit skjorta (lämpligen med fluga) och byxa.

Ordnar och doktorshatt

Du eller dina gäster som har en eller flera ordnar kan bära dem. Bara promotor och de doktorer samt jubeldoktorer vid den medicinska fakulteten som har promoveras bär doktorshatt.

Hyra frack

Om du behöver hyra frack kan du göra det på egen bekostnad i Umeå hos till exempel Högtidskläder, Västra Norrlandsgatan 22 A, tel. 090-77 02 17. Hos Högtidskläder går det även att hyra svarta lackskor. För att kunna beställa och hyra en frack behöver uthyraren veta

 • kragnummer
 • kostymstorlek
 • bröstvidd
 • midjevidd
 • ärmlängd från axelkullen
 • byxlängd från grenen – allt i centimeter.

Kontakta oss

Du kan nå oss som arbetar med de akademiska högtiderna – Årshögtiden och Vårpromotionen – på vår gemensamma e-postadress, promotion@umu.se.

Charlotte Wiberg: Ceremonimästare, 070-201 15 40
Marika Wahlberg: Kommunikatör, 090-786 64 64
Maud Lie: Administratör, 090-786 68 54