Expertlista avseende amerikansk politik

Den internationella medierapporteringen om valet av Donald Trump som president i USA har varit intensiv. Här finns en lista med forskare vid Umeå universitet som kan ge sin syn på den amerikanska politiken inom olika områden.

Samlingsartikel med kommentarer från forskare:

USA-valet: Resultatet speglar polariseringen mellan stad och landsbygd

Anna Jarstad - professor i freds- och konfliktstudier (statsvetenskap)

Om valresultatet och om säkerhetspolitiska frågor kopplat till att Donald Trump nu har blivit president i USA. Som eventuella effekter hos Nato, kriget i Syrien, läget i Östersjöregionen och relationen mellan USA och Ryssland.

Kontaktuppgifter till Anna Jarstad

Annelie Bränström Öhman - professor i litteraturvetenskap

Om citatet "All the women. In me. Are tired" – alla kvinnor i mig är trötta av poeten och författaren Nayyirah Waheed som spreds flitigt i digitala kanaler på onsdagen.

• Poesi och symbolik efter valresutatet

Kontaktuppgifter till Annelie Bränström Öhman

Jesper Enbom - lektor i medie- och kommunikationsvetenskap

Om förklaringar till att Donald Trump vann över den segertippade Hillary Clinton.

• Forskarbloggen

Kontaktuppgifter till Jesper Enbom

Johan Hellström - lektor i statsvetenskap

Om valet av Donald Trump politisk ideologi, populism och tecken på antidemokratiska värderingar.

• Forskarbloggen

Kontaktuppgifter till Johan Hellström

Mattias Lundberg - lektor i psykologi

Om ansvaret hos vuxna att förmedla balanserade budskap till barn och unga och ge dem förståelse för vad valet i USA innebär och inte innebär.

Kontaktuppgifter till Mattias Lundberg

Peter Sköld - professor i historia, föreståndare för Arcum (Arktiskt centrum vid Umeå universitet)

Om hur Donald Trump kan påverka klimatpolitiken i USA och världen.

Kontaktuppgifter till Peter Sköld