Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 1 mars 2021)
Jag är ämnesföreträdare för ämnet Logopedi och är ansvarig för den vetenskapliga strimman inom Logopedprogrammet. Inom forskningen studerar jag talpåverkan vid neurologiska sjukdomar.
Jag är universitetslektor och docent i Logopedi (sedan 2015) och ämnesföreträdare för det ämnet. Jag har en akademisk bakgrund inom språkvetenskap och är även docent i Fonetik (antogs 2013) vid humanistisk fakultet. Inom undervisningen ger jag Logopedprogrammets kurs inom Forskningsmetodik på avancerad nivå, och är ansvarig för kursen inom vilken examensarbeten i Logopedi skrivs. Jag handleder och examinerar ett flertal uppsatser varje år. Jag är medlem i det nationella nätverket för forskning inom logopedi (NFL), inom vilket vi försöker arbeta med gemensamma strategiska forskningsfrågor inom Logopedi. Detta ståndpunktsdokument sammanfattar forskning inom logopedi på ett övergripande sätt. Jag är också aktiv i det lite mindre nätverket kring forskning inom kommunikationsnedsättningar på grund av neurologiska sjukdomar.
Jag är forskarutbildningsansvarig vid Institutionen för klinisk vetenskap sedan 2013 och är sedan 2018 ledamot i fakultetens Rådet för utbildning på forskarnivå (RUF). Jag är sedan 2016 biträdande och ställföreträdande prefekt för Institutionen för klinisk vetenskap och inom detta uppdrag även ansvarig för forskningsfrågor.
Inom min egen forskning studerar jag tal- och röstpåverkan vid neurologiska sjukdomar. Jag har i huvudsak inriktat mig på akustisk beskrivning av effekten av Parkinsons sjukdom, och effekten av DBS-behandling (se denna video för allmän information) av denna sjukdom samt sjukdomen essentiell tremor (se denna video för mer information om den sjukdomen, i relation till DBS-behandlingen). Jag använder etablerade akustiska korrelat för talmotorisk förmåga för att skapa en bild av vad det är i talet som påverkas av sjukdomen. Rösttremor är också en aspekt av patienternas sjukdom som jag arbetat med de senaste åren. Ett parallellt spår i forskningen är att utifrån upprepade blindade och randomiserade perceptuella expertbedömningar av talfunktion och rösttremor försöka skapa objektiva screening-verktyg med akustisk bas.Denna poster sammanfattar den övergripande metoden bra.
Jag granskar artiklar på regelbunden basis för Plos One, Expert Systems with Applications, Brain and Language, Clinical Linguistics & Phonetics, Journal of Voice och Logopedics Phoniatrics Vocology, samt i mindre omfattning för Journal of Speech, Language, and Hearing Reseaerch, Journal of Neural Transmission, Journal of Parkinson's Disease, Brain Sciences och Acta Neurologica Scandinavica.
Jag är för närvarande handledare för en doktorand, Jenny Holmberg.
Erhållna större anslag
Vetenskapsrådet (Dnr 2011-2294). Projektbidrag. 3.995.000 Kr
Vetenskapsrådet (D.nr. 2009-946). Medel för nationell postdoc, 1.402.000 Kr
Postdoc-erfarenheter
2009-2011 Postdoc vid enheten för Logopedi, Institutionen för klinisk vetenskap, Umeå universitet.
2008-2009 The ESRC Centre for Research on Bilingualism in Theory & Practice and School of Linguistics and English language vid Bangor university, Wales.
Aktiva samarbeteten
Lokala och nationella samarbetspartner
Professor Lena Hartelius, Enheten för logopedi vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Göteborgs universitet.
Docent Ellika Schalling, Enheten för logopedi vid Institutionen för Klinisk vetenskap, intervention och teknik, KI.
Professor Patrik Blomstedt, DBS-enheten vid Region Västerbotten, samt Institutionen för farmakologi och klinisk neurovetenskap, Umeå universitet.
Internationella samarbetspartner
Professor Max Little, Aston university, UK.
Dr Markus Brückl, Institut für Sprache und Kommunikation. Kommunikationswissenschaft, Technische Universität Berlin, Tyskland
Dr Felix Schaeffler, Speech and Hearing Sciences Division, Queen Margaret University, Edinburgh, UK.
Jag har ett kort inslag i logopedis kurs Förvärvade tal-, språk-, och säljstörningar II, som länkar samman kurserna på grundläggande nivå inom Talkommunikation på T1-T3 med undervisningen om dysartriernas beskaffenhet. Jag är ger också den sista kursen i vetenskaplig metod på T7, och är kursansvarig för examensarbeteskursen. jag handleder också 3-5 examensarbeten per år i Logopedi.