"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Ignacio Mir-Sanchis

Antibiotikaresistens kodas vanligtvis i mobila genetiska element, bitar av DNA som kan flytta från en bakterie till en annan. Vi studerar mobila element i Meticillin Resistant S. aureus.

Kontakt

Verksam vid

Anknytning
Biträdande universitetslektor vid Institutionen för medicinsk kemi och biofysik
Plats
Kemihuset (K), Campus, Umeå Umeå universitet, 901 87 Umeå
Anknytning
Plats
Umeå universitet, 901 87 Umeå

Antimikrobiell resistens - fagterapi

I min grupp studerar vi relationerna som mobila genetiska element (MGE) etablerar med sina bakterievärdar. För att göra det använder vi den medicinskt relevanta patogenen Staphylococcus aureus som modellsystem med stort fokus på Meticillin Resistant S. aureus eller MRSA.

Staphylococcal MGEs är i sig själva relaterade till patogenes. De kodar för ett brett antal virulensgener såsom toxiner och antibiotikaresistensgener. Vi är särskilt intresserade av att studera DNA-replikation av stafylokock-MGE och hur de uttrycker sina gener under deras horisontella överföring. På grund av det begränsade innehållet av MGE-genom kapar de ett brett utbud av proteiner från sin värd för sin egen fördel, inte bara för genuttryck utan också för DNA-replikation. Denna funktion ger oss den perfekta "platsen" för att leta efter proteiner eller komplex som mål för läkemedelsdesign.

Vi är också intresserade av att använda bakteriofager som bioteknik- och/eller terapeutiska verktyg. På grund av problemet med antimikrobiell resistens är antibiotika inte längre lika effektiva mot bakteriella infektioner, perfekt exemplifierat av MRSA. Vi siktar på att studera stafylokockbakteriofager som är lämpliga för fagterapi och att konstruera fagliknande partiklar som biotekniska verktyg.

Metoder som vi använder varierar från standardtekniker för molekylärbiologi, mikrobiologi och biokemi till strukturbiologi som röntgenkristallografi och singelpartikelanalys av elektronkryomikrografer (Cryo-EM).

Nucleic Acids Research, Oxford University Press 2022, Vol. 50, (14) : 8349-8362
Qiao, Cuncun; Debiasi-Anders, Gianluca; Mir-Sanchis, Ignacio
eLIFE, eLife Sciences Publications 2020, Vol. 9
Bebel, Aleksandra; Walsh, Melissa A.; Mir-Sanchis, Ignacio; et al.

Forskargrupper

Forskningsledare
Ignacio Mir-Sanchis Lab