Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 20 januari 2021)

printicon
Personalbild Jenny Siméus

Jenny Siméus

Universitetslektor i engelska med litteraturvetenskaplig inriktning.

Kontakt

E-post
Telefon

Verksam vid

Anknytning
Anknuten som övrig/annan befattning till Institutionen för språkstudier Enhet: Engelska
Plats
., . Umeå universitet, 901 87 Umeå

Jag kommer ursprungligen från Småland. Förutom min doktorsexamen har jag en lärarexamen inriktad mot högstadiet och gymnasiet, och jag är legitimerad lärare i ämnena samhällskunskap och engelska.

Jag disputerade i engelska med litteraturvetenskaplig inriktning vid Linnéuniversitetet i april 2018. Min avhandling är en sammanläggningsavhandling med titeln "Black Lives, White Quotation Marks: Textual Constructions of Selfhood in South African Multivoiced Life Writing". I avhandlingen undersöker jag hur jaget är textuellt konstruerat i sydafrikanska, samförfattade livsberättelser där det finns mer än en berättarröst närvarande i texten. Texterna som undersöks i avhandlingen publicerades mellan 1978 och 2009 – alltså både under och efter apartheid.

Min pågående forskning behandlar samtida sydafrikanska livsberättelser, men dessa texter är inte samförfattade utan mer biografiska och självbiografiska i sin utformning. Också här undersöker jag hur jaget är textuellt konstruerat, men även hur texterna väver in och knyter an till historieskrivning, muntligt (historie)berättande och historiska arkiv.

2015
Research in African Literatures, Indiana University Press 2015, Vol. 46, (2) : 70-84
Siméus, Jenny
2015
Global community?: transnational and transdisciplinary exchanges, London: Rowman & Littlefield Publishers 2015 : 79-98
Siméus, Jenny
2014
Ariel: A Review of International English Literature, Calgary: Johns Hopkins University Press 2014, Vol. 45, (1-2) : 221-245
Siméus, Jenny

Jag undervisar främst i litteraturkurser på samtliga nivåer, samt även i språkfärdighet och akademiskt skrivande. Inom lärarutbildningen undervisar jag även i kultur och realia.