"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Personalbild Kalle Prorok

Kalle Prorok

Jag forskar inom AI, speciellt självlärande system då datorn lär sig från data eller upplevda erfarenheter - det kallas maskininlärning.

Verksam vid

Anknytning
Plats
X, Håken Gullessons väg 20, Teknikhuset, TB413 Umeå universitet, 901 87 Umeå

Just nu, 2020-2021, forskar jag om hur man kan generera texter, till exempel svar på frågor på stora dokument, såsom Miljökonsekvensbeskrivningar på 200 A3-sidor, göra sammanfattningar eller för att underlätta ansökningar. Studierna sker i samarbete med Trafikverket/Norrbottniabanan och Sweco. Vi använder språkteknologi (metoden kallas Natural Language Processing) vilket är ett väldigt hett ämne där Facebook, Google, Microsoft med flera är stora aktörer och vi använder deras fria programvara. Vi har koncentrerat oss på specialfallet Svenska med hjälp från Kungliga biblioteket.

Deep Learning är ett revolutionerande sätt att hantera bilder, ljud med mera och där har jag skapat en populär kurs och undervisar även om autonoma fordon.

Med examensarbetsstudenter har vi bland annat vunnit EM i robotfotboll i Paris och sen tävlat i Seattle. Robothundarna (Sony Aibo) var helt på egen hand och inte fjärrstyrda.

Tidigare forskning

 I en forskargrupp har vi studerat hur skogsmaskiner kan göras självgående. I min avhandling studerade jag hur datorer kan lära sig att samarbeta och då för enkelhets skull i ett spel (kortspelet Bridge) med tekniken Multi-agent Reinforcement Learning (RL).

 

IEEE International Conference on Robots and Agents, IEEE conference proceedings 2009 : 447-452
Rönnbäck, Sven; Westerberg, Simon; Prorok, Kalle

Forskningsprojekt

1 mars 2021 till 30 november 2021
1 januari 2002 till 31 december 2011