Hoppa direkt till innehållet
printicon
Personalbild Linda Nyström Hagfors

Linda Nyström Hagfors

Jag är legitimerad dietist med en doktorsexamen i kostvetenskap. Jag jobbar mycket med institutionens uppsatskurser, men undervisar också inom bl.a. kost och folkhälsa och vetenskaplig metod.

Kontakt

E-post
Telefon

Verksam vid

Anknytning
Universitetslektor vid Institutionen för kostvetenskap
Plats
Lärarutbildningshuset, Plan 4, Lärarutbildningshuset Umeå universitet, 901 87 Umeå

Jag är legitimerad dietist med en doktorsexamen i kostvetenskap och arbetar idag som universitetslektor.

Som doktorand arbetade jag med en kostinterventionsstudie där vi undersökte effekterna av medelhavskost på sjukdomen reumatoid artrit. I denna studie gjorde vi en noggrann undersökning av kostintaget hos deltagarna och kostundersökningen validerades med biologiska markörer för kostintag. Detta fick mig intresserad av just kostundersökningsmetodik och vikten av att värdera kostundersökningars tillförlitlighet. Det är något jag arbetar med även idag både i forskningsprojekt och inte minst i min undervisning. Bland annat är jag kursansvarig för den nätbaserade kursen "Dietary assessment methods" på avancerad nivå. Jag jobbar också mycket med institutionens uppsatskurser på grundläggande och avancerad nivå, där jag är kursansvarig, handleder och examinerar uppsatser. I övrigt undervisar jag också inom bl.a. kost och folkhälsa och vetenskaplig metod.

Jag har varit huvudhandledare för Petra Rydén som i juni 2011 disputerade med en avhandling om faktorer som underlättar respektive försvårar en hälsosam kostförändring. Jag är också biträdande handledare för doktorand Henrik Hagström inom ett forskningsprojekt som genomförs vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin. I detta projekt undersöker vi om det finns ett hjärtsmart sätt att äta LCHF.

2018
Journal of Clinical Periodontology, John Wiley & Sons 2018, Vol. 45, (S19) : 172-173
Patomella, Lena; Nyström Hagfors, Linda; Norderyd, Ola
2014
Journal of Nutritional Science, Cambridge University Press 2014, Vol. 3, (e2)
Kautto, Ethel; Rydén, Petra; Ivarsson, Anneli; et al.
2011
Public Health Nutrition, Cambridge University Press 2011, Vol. 14, (9) : 1680-1692
Rydén, Petra; Hagfors, Linda
2008
International Journal of Consumer Studies, Vol. 32, (2) : 138-146
Ryden, Petra; Mattsson Sydner, Ylva; Hagfors, Linda
2006
Paper presented at Sixth International Conference on Dietary Assessment Methods, Köpenhamn, Danmark 27-29 april 2006
Hagfors, Linda; Westerterp, K; Sköldstam, Lars; et al.
2006
Scandinavian Journal of Rheumatology, Vol. 35 : 359-362
Sundström, Björn; Stålnacke, K; Hagfors, Linda; et al.
2005
Scandinavian Journal of Nutrition/Næringsforskning, Taylor & Francis 2005, Vol. 49, (1) : 42-
Hagfors, Linda
2005
European Journal of Clinical Nutrition, London: Nature Publishing Group 2005, Vol. 59, (2) : 238-245
Hagfors, Linda; Westerterp, K; Sköldstam, L; et al.
2005
European Journal of Clinical Nutrition, Vol. 59 : 238-45
Hagfors, Linda; Westerterp, K.; Sköldstam, Lars; et al.
2005
Nutrition Journal, Vol. 4, (15)
Sköldstam, Lars; Brudin, L; Hagfors, Linda; et al.
2004
Tidskriften Medikament, Vol. 9, (2) : 56-61
Hagfors, Linda; Johansson, Gunnar; Sköldstam, Lars
2003
Annals of the Rheumatic Diseases, Vol. 62, (3) : 208-214
Sköldstam, Lars; Hagfors, Linda; Johansson, Gunnar
2002
Svensk Rehabilitering, Vol. 2 : 45-49
Sköldstam, Lars; Hagfors, Linda; Johansson, Gunnar
2001
Annual Meeting of Swedish Society of Medicine : 110:319-320
Sköldstam, L; Hagfors, Linda; Johansson, Gunnar