Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 21 oktober 2020)

Hoppa direkt till innehållet
printicon
Personalbild Spoke Wintersparv

Spoke Wintersparv

Doktorand i pedagogiskt arbete, för tillfället stationerad vid University of Oregon. I mitt doktorandprojekt undersöker jag litteraturdidaktik på gymnasiet.

Kontakt

E-post
Telefon

Verksam vid

Anknytning
Forskningsassistent vid Institutionen för språkstudier Enhet: Språkdidaktik och pedagogiskt arbete
Plats
A, Humanisthuset, korridor HF2 Umeå universitet, 901 87 Umeå

Jag påbörjade mina doktorandstudier 2016. Efter ett år flyttade jag till Eugene, Oregon och har sedan dess fortsatt att bedriva mina studier därifrån. I mitt projekt studerar jag hur gymnasielärare undervisar skönlitteratur.

Under mina tio år som svensklärare på gymnasiet var jag med om en förskjutning i synen på skönlitteratur inom svenskämnet. Generellt har den svenska skolan, i takt med utbildningsreformer och internationella mätningar av elevers kunskapsnivå, genomgått en förändring mot det instrumentella och mätbara. I det avseendet är litteraturundervisningen inget undantag. Därför har jag i mitt doktorandprojekt riktat fokus mot läsupplevelsen. I ett pedagogiskt landskap där kunskap likställs med kvantifierbara resultat är det spännande att se vilken roll det icke mätbara har, och hur lärare använder de estetiska aspekterna av läsningen i sin litteraturundervisning.