Hoppa direkt till innehållet
printicon
Personalbild Tobias Sundqvist

Tobias Sundqvist

Anknuten som forskarstuderande till Institutionen för datavetenskap

tobias.sundqvist@umu.se

Plan 4, MIT-huset, D439 Umeå universitet, 901 87 Umeå

Min forskning handlar om att göra 5G mer tillförlitlig genom att använda maskinläsningstekniker för att hitta fel snabbare och lättare i Radio Access Nätverket

  • Presentation

    Jag har jobbat inom telekomområdet i cirka 20 år och för att förbättra det kommande 5G-nätverket bestämde jag mig för att gå över till forskningen. Det problem som jag har sett under mina år i branschen är att Radio Access Network (RAN) som hanterar kommunikationen mellan trådlösa enheterna har blivit mycket stor och komplex. Ingenjörer som söker efter fel i RAN behöver analysera en stor mängd data för att förstå vad som orsakade problemet och ibland är det ett överväldigande arbete. Med den kommande 5G-standarden behöver RAN-arkitekturen förändras och nätverket blir ännu mer komplext och svårhanterat.

    För att hjälpa ingenjörerna undersöker jag hur vi kan använda maskininlärningstekniker för att analysera de stora data som tas emot från RAN och automatiskt hitta fel och dess orsaker. Genom att göra koden felfri kan vi få en mer pålitlig 5G.

    Läs mer om mig och min forskning här

    Fäll ihop
  • Forskningsprojekt