Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Personalbild Torbjörn Nordling

Torbjörn Nordling

Min forskning är för närvarande inriktad på artificiell intelligens, datavetenskap, nätverksinferens, variabelselektion och biomarkörer.    

Kontakt

E-post
Telefon

Verksam vid

Anknytning
Universitetslektor (tjänstledig) vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik
Plats
X, Håken Gullessons väg 20, Teknikhuset Umeå universitet, 901 87 Umeå

Jag är universitetslektor vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik vid Umeå universitet sedan januari 2020 och biträdande lektor vid Institutionen för maskinteknik vid National Cheng Kung University i Tainan, Taiwan sedan september 2015. Tidigare har jag haft en postdoktortjänst vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet. Jag har varit gästforskare vid Telethon Institute of Genetics and Medicine i Neapel, Italien och ERATO Kitano Symbiotic Systems Project vid Japan Science and Technology Agency i Tokyo, Japan.

År 2013 disputerade jag i reglerteknik och erhöll civilingenjörexamen i teknisk fysik 2005 från Kungl. Tekniska Högskolan. Jag har även studerat agrarproduktionsekonomi och ledning vid Helsingfors universitet i Finland och Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole i Danmark, samt entreprenörskap vid Stockholm School of Entrepreneurship och innovation vid Handelshøjskolen i København i Danmark. Jag har specialiserat mig på matematisk modellering, systemidentifiering och maskininlärning med tillämpningar inom biologi och medicin. Jag har utvecklat både ny teori och metodik, framför allt för robust nätverksinferens och robust variabelselektion.

Jag är medförfattare på mer än 25 peer-reviewade artiklar publicerade i internationella tidskrifter (SCI IF 1.5-25) eller konferensartiklar och har gett mer än 60 inbjudna föreläsningar, muntliga- eller posterpresentationer. Jag var bihandledare för Dr. Andreas Tjärnberg och Dr. Daniel Morgan, som försvarade sina doktorsavhandlingar vid Stockholms universitet 2015-11-12 respektive 2019-04-05. 

Industri

Nordron AB - ett företag som erbjuder dataanalys tjänster - är jag grundare och tidigare VD för. Jag är medgrundare till ContentMap AB/ContentMap Corp. som utvecklar en AI driven SaaS plattform för att visualisera, söka och arbeta med filer och information sprid över många molntjänster och appar. Jag är även medgrundare av Jagah Systems AB, ett prisbelönt inomhusgeolokaliseringsbolag. Jagah Systems fick 2,75 MSEK i icke-utspädande investeringar från olika svenska myndigheter och ett investeringserbjudande på 100 000 EUR från Caixa kapital. Det senare som vinnare av Smart Cities and Industrial Technologies-spåret för att bygga globala innovatörer - IUL MIT Portugal Caixa Capital Accelerator 2014. Jag är även medgrundare av och före detta VD för Aukoti AB - ett högteknologiskt företag som utvecklar Internet of Things-teknik - tidigare Deep Sensing, som fick pris för bästa affärsidé i Venture Cup Öst 2010. Jag är en ängelinvesterare och rådgivare till Darmiyan Inc. och Unity Chain Inc. i USA, yTranslate Ltd., Stakester Ltd. och Virtual Internship Partners Ltd. i Storbritannien och Trailze Ltd. i Israel.

Mer information

Läs aktuell publikationslista på google scholar

Läs mer om min forskning

Nano Reseach, Tsinghua University Press 2021, Vol. 14 : 4610-4615
Ji, Zhong-Hai; Zhang, Lili; Tang, Dai-Ming; et al.