"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Ulrica Johansson

Jag är forskare, dietist och har examen i Gastronomi. Min forskning är en tvärvetenskaplig folkhälsostudie på friska spädbarn.

Kontakt

E-post
Telefon

Verksam vid

Anknytning
Anknuten som forskare till Institutionen för klinisk vetenskap Enhet: Pediatrik
Plats
Umeå universitet, Klinisk vetenskap, 901 85 Umeå

Jag forskar inom områden som medicin, nutrition, psykologi, gastronomi och miljö i en tvärvetenskaplig forskningsstudie OTIS (Optimerad tilläggskost studie). Jag är doktorand på Företagsforskarskolan vid Umeå universitet.

Vår randomiserade forskningsstudie på 250 friska spädbarn i ålder 4-18 månader har ingen tidigare gjort där vi inkluderat konceptet New Nordic Diet för att framhålla den regionala och säsongsbaserade maten från Norden som ett klimatvänligt ätande för kommande generationer.
Vi undersöker flertal faktorer hur den nordiska protein-reducerad kosten påverkar barnens hälsa, tillväxt, tidig smakinlärning, ätbeteende, hur utbildningsstöd i studien hjälper familjerna att äta mer hälsosamt framförallt frukt och grönsaker.

Jag har medverkat i SVT morgonstudion om vår forskningsstudie. Min bredd som gastronom och dietist gör att jag har utvecklat alla nordiska barnmatsrecepten i vår studie och även hjälpt andra forskningsstudier hur nordisk mat kan appliceras i studier.

Jag har tidigare skrivet kokboken Lustfyllda mellanmål för cancersjuka barn som gavs ut till alla sjuka barn i Sverige och som vann silvermedalj i Paris på den internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards 2012.  

Länkar:

https://www.aftonbladet.se/family/a/dlq26j/ny-studie-sa-far-du-ditt-barn-att-ata-mer-gront

https://www.semper.se/barnmat/step/forskningen-bakom/intervju-med-ulrica-johansson

https://svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/ny-studie-sa-far-du-barn-att-ata-mer-gronsaker

http://magasinmaltid.se/tidig-introduktion-till-tuffa-gronsaker-ger-oppnare-barn/

https://www.livsmedelsnyheter.se/svensk-forskning-visar-hur-barn-kan-ata-mer-halsosamt/

 

American Journal of Clinical Nutrition, Elsevier 2023, Vol. 117, (6) : 1219-1231
Johansson, Ulrica; Öhlund, Inger; Lindberg, Lene; et al.
Foods, Basel: MDPI 2021, Vol. 10
Johansson, Ulrica; Lene, Lindberg; Öhlund, Inger; et al.
Nutrients, Basel: MDPI 2021, Vol. 13
Sabet, Julia A.; Ekman, Moa S.; Lundvall, A. Sofia; et al.
BMC Public Health, BioMed Central 2019, Vol. 19
Lind, Torbjörn; Johansson, Ulrica; Öhlund, Inger; et al.
Nutrients, MDPI 2018, Vol. 10, (12)
Johansson, Ulrica; Venables, Michelle; Öhlund, Inger; et al.

Forskningsprojekt