Hoppa direkt till innehållet

Kakor

För att kunna chatta behöver du tillåta att Microsoft Dynamics använder kakor.

printicon
Huvudmenyn dold.

Utbildning i coronans tid

Tisdag 6 oktober 2020

Så har en ny termin inletts och ännu en gång det här året går både medarbetare och studenter vid universitet och högskolor, världen runt, en osäker termin till mötes.

Coronapandemin har utmanat oss på en rad olika sätt. Vem av oss hade i början på mars trott att campus, från en dag till en annan, skulle låsas och att lokalerna skulle tömmas på alla studenter och merparten av medarbetarna? Våren innebar en omställning som jag under mina 20 år som universitetslärare aldrig tidigare upplevt och både studenter och medarbetare visade på stor flexibilitet och anpassningsförmåga. Tänk bara att som student helt plötsligt vara utestängd från sin arbetsplats, förlora sina kollegor och kanske dessutom ha familjen på annan ort. Tänk bara att som lärare vara tvungen att lägga om en eller flera kurser från campus till nät med några dagars varsel. En bit in i april utbrast en prefekt vid fakulteten att den pedagogiska digitala kompetensutveckling som institutionen planerat att genomföra under den kommande treårsperioden hade uppnåtts efter tre veckor. Det säger något om förändringshastigheten under våren.

Vi klarade det rätt bra vittnar många om. Men omställningen har också kostat på, både för medarbetare och studenter. I höst ställs vi återigen inför nya utmaningar. Vi får ses. Inte som vanligt, inte alla och inte i den omfattning vi är vana vid, och kanske också längtar efter. Lärare och studenter lever med dubbelkommandot att tänka både campus och nät och vi är många som önskar att någon kan ge oss klara besked om vad som kommer att hända och hur vi ska bete oss. Dessvärre är något så nyckfullt som corona inte med på noterna så vi lär få fortsätta att anpassa oss.

Mitt i all frustration så är det många saker som gör mig glad och inspirerad. Jag blir så himla glad när jag går över campus och ser studenter! Jag blir också glad över tanken på att när detta är över så kommer allt inte ha varit förgäves. Även om mycket planerad kompetens- och kursutveckling har fått läggas åt sidan så har vi tagit enorma kliv vad gäller vår kunskap och förmåga att bedriva nätbaserad utbildning.

Jag fick tidigt i min karriär som lärare förstå vad nätutbildning kan betyda för studenter. På den tiden (vi pratar för typ 19 år sen) föredrog jag utan att blinka campusförlagd utbildning men eftersom jag bemannades på att undervisa på nät så var det bara att bita i det sura äpplet. En av studenterna på kursen hade en CP-skada och levde med ofrivilliga muskelspänning som gjorde det svårt för studenten att delta i campusförlag utbildning. Där och då fick jag fick vackert inse att nätburen utbildning på riktigt möjliggjorde ett bredare deltagande och att det var betydligt viktigare än min ovilja att undervisa på nät. Idag vet vi ännu mer om hur nät öppnar upp för både nybörjarstudenter och yrkesaktiva återvändare som vill plugga utan att behöva lämna vare sig sina jobb eller hemorter. Detta är breddad rekrytering och livslångt lärande bortom floskler om ni frågar mig.

Med allt detta sagt, hoppas vi ses IRL snart igen!

Ann-Louise Silfver

Vicedekan med ansvar för utbildning på grund- och avancerad nivå