Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Vanliga frågor om utbytesstudier

Kan jag förlänga mina utbytesstudier?

Utbytesplatserna är normalt på en termin om inget annat har avtalats. Möjlighet kan finnas att förlänga utbytesstudierna med en termin. En ny ansökan måste då lämnas in och man kan endast förlänga utbytet om det finns lediga platser.

Kan jag studera utomlands vid ett universitet som Umeå universitet inte har ett avtal med?

Vill du läsa något som inte kan ingå i din examen eller vill studera vid ett universitet som inte har avtal med Umeå universitet kan du inte åka via Umeå universitets utbytesprogram. I stället måste du ordna dina utbytesstudier på egen hand som en så kallad "freemover".

Att resa ut som freemover innebär att du själv måste skaffa all information, hålla kontakten med universitet och myndigheter och sköta kursval, ansökan och allting annat. Vet du vilket land du vill resa till kan ambassader och konsulat eller till dem knutna institut ofta hjälpa till med information.

Att tänka på inför utbytesstudier som "freemover"


• Du måste ordna ansökan, översättningar av betyg, eventuellt visum, resa och bostad.
• Du måste vara noggrann i din research av både utbildning och universitet.
• Du behöver kontrollera om universitetet och utbildningen är erkänd eller under statlig tillsyn och om den berättigar till studiemedel.
• Du måste se till att du är behörig och har tillräckligt med språkkunskaper.

Jämför kursutbud, antagningskrav och kostnader mellan olika universitet. Till skillnad från att läsa inom ett utbytesprogram får du själv stå för eventuella terminsavgifter och du får inte dina studier automatiskt tillgodoräknade eller värderade när du kommer hem.

Hur går jag tillväga för att få mina utbytesstudier tillgodoräknade?

Du finner information om hur du ansöker om tillgodoräknande här: http://www.student.umu.se/examen/tillgodoraknanden/.