"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Utlandsstudier

För den som är intresserad av att studera i ett annat land finns flera olika möjligheter. Här följer en kort genomgång av vad som gäller för studenter på Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.

En guide kring utlandsstudier

  • Vem får åka?

    Alla studenter som är antagna på ett program (kandidat-, magister- eller masterprogram) och planerar att ha läst minst 60 hp innan utlandsstudierna. För centrala avtal gäller att studenten har klarat 15 hp när studenten söker (om den första kursen inte är en längre kurs och då ska studenten ange avklarade delmoment.)

    Fäll ihop
  • Vart går det att åka?

    Till alla länder som det finns avtal med. Generellt är söktrycket högre till engelskspråkiga länder. En sammanställning av utbudet finns i Solemove.

    Fäll ihop
  • Hur ser avtalen ut?

    Avtal kan finnas på olika nivåer.

    Central nivå – administreras helt av International Office. Dessa avtal är oftast med utomeuropeiska universitet. Du konkurrerar med hela universitetet om platserna. En del universitet kan vara kvoterade på ämnesområden/fakulteter så att till exempel inte ekonomer får alla platser utan naturvetare får en viss andel.

    Fakultetsnivå – ansvaret ligger inom Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten och konkurrerar följaktligen endast inom de naturvetenskapliga ämnena. Fakultetsavtal finns både inom och utom Europa.

    Institutionsnivå – här är det nästan endast europeiska avtal inom Erasmus+. Som student på våra program har du förtur till platserna. Men om det saknas sökande från vår institution, så kan vi låna ut plats till andra ämnesområden. Även vi kan låna platser från andra institutioner i mån av tillgång ifall vi inte själva har ett avtal med just det universitet som du önskar besöka.

    Utbytesstudier är aktuella först från höstterminen år två, eftersom det krävs att du har minst ett år av studier innan du åker. Detta gäller inte om du har tillgodogjort dig högskolepoäng innan du började på programmet, vilket då kan göra att du är behörig tidigare. Enklast är det att åka ett helt år, men även kortare perioder är möjliga. Däremot är det svårt att åka endast en halv termin, eftersom studenter utanför Sverige nästan alltid läser flera kurser parallellt under hela året.

    Fäll ihop
  • Hur går du tillväga?

    Du måste ansöka om ett utbyte. Deadline för ansökan varierar. Deadline för de centrala avtalen brukar ligger kring 15 november året innan du ska åka, om du vill åka en hösttermin, det vill säga nästan ett år innan. För Erasmus kan det variera kraftigt, så var beredd på att genomföra din ansökan mellan 1 februari och 15 juli om du vill åka en hösttermin. Om du är intresserad ska du ta kontakt med din studievägledare så snart som möjligt.

    Söker du via centrala avtal så kan du också tillgodogöra dig lite extra poäng som används vid urvalet av utbytesstudenter. Den sökande ska ange vissa meriter, skriva ett personligt brev, lista föreningsaktiviteter och buddyverksamhet med mera. Nu behöver inte avsaknad av full pott innebära att du inte får åka. Det beror på söktrycket till just det universitet du önskar besöka och även hur fördelningen mellan fakulteter/ämnesområden ser ut.

    Arbetsgång

    Bestäm vart du vill åka genom att titta i Avtalsdatabasen. Du kan klicka vidare till universitetens hemsidor och leta mer information. Det är inte alltid solklart vad du kan läsa på kursnivå. Oftast går det att börja med att leta det program som liknar ditt svenska och därifrån leta vidare.

    Kontakta institutionens kontaktperson för utlandsstudier för att diskutera alternativen.

    Du måste alltid själv ta kontakt med utbytesuniversitetet och diskutera lämpliga kurser. Kontaktinformation finns listad i avtalen, så hör med respektive avtalsansvarig. Tänk också på att reda ut vilket språk undervisningen sker på. Att kurser och program har engelska namn innebär inte alltid att undervisningsspråket är engelska. Många gånger kan det vara nödvändigt att kontakta universitetet för att få mer exakta besked om vad som finns och om det går att göra ett utbyte över sex månader.

    Sedan upprättas ett "learning agreement" där det garanteras att det du läser utomlands går att räkna in i den examen du siktar mot. Prata med din programansvariga om kurserna är lämpliga för dig och det program du läser.

    Fäll ihop
  • Praktiska frågor kring själva resan

    Om du åker via avtal så kan mottagaruniversitetet oftast tillhandahålla boende. Kvalitén varierar men ger tak över huvudet i alla fall. Du är fri att byta boende under tiden du är borta. Likaså brukar intensiva språkkurser ges om du vill fräscha upp gymnasiespråket. Som registrerad utbytesstudent så är du försäkrad via avtalen under din vistelse utomlands. Åker du med Erasmus så får du ett stipendium på 5 000–10 000 kronor. Kom ihåg att söka detta när du blivit godkänd att åka.

    Fäll ihop
  • Vad händer med poängen?

    När du kommer hem så tillgodoräknas det du läst och kan användas som vanliga högskolepoäng i en examen.

    Fäll ihop
  • Är möjligheterna samma inom alla program?

    Inom både programmen i geovetenskap och biologi finns utrymme för 60 hp i valfria kurser. Du kan faktiskt studera religion och juridik om du skulle vilja det. Miljö- och hälsoskydd har lite snävare ramar, men det brukar gå att hitta en lösning. Naturguide har den mest fasta ramen. En variant är att du försöker åka mitt på vårterminen och gör examensarbetet senare. OBS! Om du funderar på att läsa till en kandidatexamen efter din naturguideexamen så är du INTE officiellt programstudent och kan inte åka via avtal. Du kan däremot åka som naturguidestudent och läsa biologi som kan räknas in i din eventuella kandidatexamen senare.

    Fäll ihop

 

Kontaktperson för utlandsstudier

Judith Sarneel
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 57 63
Senast uppdaterad: 2021-08-18