Hoppa direkt till innehållet

Kakor

För att kunna chatta behöver du tillåta att Microsoft Dynamics använder kakor.

printicon
Huvudmenyn dold.

Utlandsstudier

(Uppdaterad 2021-07-02) Information för dig som planerar att åka utomlands på utbyte, göra Erasmuspraktik, eller fältstudier genom Minor Field Studies. Eller för dig som nyligen varit på utbyte eller praktik utomlands.

Förberedelser inför utbytesstudier eller praktik utomlands

Råd till utresande utbytesstudenter

Du som ska på utbyte under nästa termin rekommenderas att hålla kontakt med International Office eller din internationella kontaktperson och uppdatera dem om någon förändring sker rörande ditt utbyte.

Vi råder dig också att:  

  • Hålla dig uppdaterad om vad som gäller för det land du ska resa till. UD:s app Resklar är ett sätt. 
  • Skriva upp dig på UD:s svensklista 
  • Boka ombokningsbara biljetter för att kunna vara flexibel om förutsättningarna skulle förändras.

Hur ska jag hinna vaccineras innan mina utlandsstudier?

Du som i höst ska studera utomlands på universitetsnivå och behöver ett vaccinationsintyg att visa vid terminsstart erbjuds nu vaccination i Västerbottens län för att du ska ha möjlighet att få två doser innan din avresa. Vid vaccinationen måste du visa upp ett antagningsbesked eller annat intyg på att du ska studera på en skola i ett land som kräver vaccinering.

Om du inte har fått ditt antagningsbesked kan du som har sökt utbyte via Solemove, ladda ner ett Letter of Nomination om du loggar in i Solemove.

Om du inte har sökt via Solemove men behöver ett Letter of Confirmation ska du vända dig till den internationella kontaktpersonen vid din institution.

Om du inte ingår i den åldersgrupp som erbjuds vaccination just då måste du boka tid genom att ringa en hälsocentral i Västerbotten. Du kan alltså inte boka tid via 1177 på nätet eller telefon.

Om du bor i en annan del av Sverige kan du fråga din region om samma möjlighet kan ges där.

Läs mer om hur du bokar vaccination (1177.se)

Hur vet jag vilka inreseregler som gäller i det land jag ska till?

Håll dig uppdaterad om vilka inreseregler som gäller genom respektive lands ambassad. Du hittar ambassaderna via www.swedenabroad.se

Du som ska till ett land inom EU, hittar information om olika åtgärder som vidtagits, bland annat om karantän- och testningskrav för resenärer, på Re-open EU

Kan jag vaccinera mig i värdlandet?

Se Vaccination (Vanliga frågor och svar).

Vad händer om universitetet jag ska åka till bestämmer sig för att inte ta emot utbytesstudenter?  

Om det värduniversitet du ska åka till fattar beslut om att utbyte INTE ska genomföras den termin du avser att åka så kommer du att bli kontaktad. 

Om det land jag ska på utbyte till kräver att jag sitter ett visst antal dagar i karantän när jag kommer dit, måste jag då bekosta det själv (om det betyder en extra kostnad)? 

Ja, universitetet har inte möjlighet att ge ersättning för eventuella kostnader som uppkommer i samband med karantän. 

Om det land jag ska på praktik eller utbyte till kräver att jag uppvisar ett negativt covid-test för att få resa in i landet, måste jag då bekosta det själv (om det betyder en extra kostnad)? 

Ja, universitetet har inte möjlighet att ge ersättning för eventuella kostnader som uppkommer i samband med resan till värduniversitetet eller praktiken. 

Vad händer om jag tvingas ställa in min resa - får jag ersättning? 

Universitetet har inte möjlighet att ge ersättning till exempelvis studenter som behöver ställa in sina bokade resor. 

För dig som just nu studerar eller gör praktik utomlands

Om jag vill avbryta mina utbytesstudier på grund av covid-19 i det område där jag befinner mig på utbytesstudier – hur går jag tillväga och hur kommer det att påverka mina studier vid Umeå universitet? 

Om du är utbytesstudent och situationen utvecklas så att du vill avbryta ditt utbyte på grund av covid-19 ber vi att du kontaktar International Office eller din internationella kontaktperson för att diskutera detta vidare.

Om du behöver komma i kontakt med Umeå universitet utanför kontorstid kan du ringa vårt säkerhetsnummer som är öppet dygnet runt: 090-786 76 00.

Jag har problem att resa hem innan min försäkring går ut, vad gör jag? 

Om du har problem att resa hem inom försäkringstiden på grund av inställda flyg, kontakta din internationella kontaktperson eller koordinator på International Office.

Jag är på utbyte eller Erasmuspraktik just nu – vad gäller angående min försäkring?

Alla Umeå universitets utresande utbytesstudenter och Erasmuspraktikanter är försäkrade via Kammarkollegiets Student UT-försäkring. Denna försäkring gäller även om UD avråder från icke nödvändiga resor till den region man befinner sig i. OBS! Om du åker på utbyte som sträcker sig längre än 30 juni 2021 gäller andra regler. Student UT-försäkringen gäller endast i det land där ditt värduniversitet/din praktikplats finns. Kammarkollegiet har också en sida med frågor och svar gällande covid-19-viruset.

Om du väljer att återvända till Umeå/Sverige och antingen fortsätter läsa online via ditt värduniversitet eller väljer att avbryta ditt utbyte och fortsätta studera via Umeå universitet, är du inte försäkrad av Student UT under den tid som du studerar hemma. Student UT-försäkringen gäller i det land där värduniversitetet/värdorganisationen finns, och personskadeförsäkringen för studenter gäller när du studerar på campus (samt till och från campus).

Om du väljer att studera från annat land än ditt värdland, alternativt återvända till Sverige eller annat land och fortsätter läsa/praktisera på distans så gäller inte Kammarkollegiets försäkring Student UT under den tid som du studerar/praktiserar. Du hänvisas då till egen försäkring.

Vad gäller angående Erasmusstipendiet om jag avbryter mina utbytesstudier/Erasmuspraktik?

För information om vad som gäller för ditt stipendium om du avbryter dina utbytesstudier/Erasmuspraktik, kontakta erasmusstipendium@umu.se

Vart vänder jag mig om jag har andra funderingar gällande hur mina studier utomlands påverkas av covid-19?

Om du är utbytesstudent är du välkommen att höra av dig till antingen International Office på outgoing.io@umu.se eller till den internationella kontaktpersonen vid din institution

Jag är på utbytesstudier och mitt värdlärosäte stänger eller ändrar sina undervisningsformer – vad behöver jag göra nu?

Kontakta International Office eller din internationella kontaktperson och uppdatera dem om någon förändring sker rörande ditt utbyte.

Uppdaterad information om vad som gäller för dig som har utbytesstudier inom Erasmus+ finns i Cambro/Canvas.

Jag gör Erasmus-praktik och företaget/organisationen jag gör praktik på inför distansarbete - vad behöver jag göra nu?

Uppdaterad information om vad som gäller för dig som gör Erasmus-praktik finns i Cambro.

För frågor om Erasmus-stipendiet, kontakta erasmusstipendium@umu.se.

Vad ska jag tänka på när jag återvänder till Umeå universitet från ett annat land?

I flera länder har nya varianter av viruset som orsakar covid-19 fått stor spridning. Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten just nu att du som reser in i Sverige undviker nära kontakter i minst sju dagar, testar dig för covid-19 vid inresan till Sverige och på dag fem efter ankomst. Rekommendationerna gäller både svenska och utländska medborgare.

Rekommendationer för dig som reser in i Sverige från utlandet.  

Om du senare får symptom på sjukdom ska du stanna hemma och undvika sociala kontakter samt testa dig för covid-19. Om testet är negativt ska du också stanna hemma minst två dagar efter att du är symptomfri. Läs mer på 1177.se (Vårdguiden). 

Tänk på att försäkringen Student UT och personskadeförsäkringen för studenter inte gäller om du studerar hemifrån. Se under Jag är på utbyte just nu - vad gäller angående min försäkring?

Frågor om resor in och ut ur Sverige

På sidan Resor har universitetet samlat information om de riktlinjer som gäller för in- och utresor till Sverige under pandemin. Sidan riktar sig i huvudsak till medarbetare, men informationen är även till hjälp för dig som student.

Kontakt med studentorganisationer i Europa

Du som befinner dig i ett europeiskt land och har frågor om studier och rättigheter, eller om du behöver hjälp i kontakt med vård och myndigheter (t.ex. om något behöver översättas), är välkommen att kontakta:

European Students Union (ESU) som har en databas med kontaktinformation för sina medlemsorganisationer och eventuell specifik information angående Coronaviruset. Listan uppdateras löpande.

Erasmus Student Network (ESN) som finns på plats på lärosäten över hela Europa och hjälper gärna de studenter som behöver stöd. Lista över nationella och lokala ESN-sektioner.