Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 28 oktober 2020)

Hoppa direkt till innehållet
printicon

Utlandsstudier

Information för dig som planerar att åka utomlands på utbyte, göra Erasmuspraktik, eller fältstudier genom Minor Field Studies. Eller för dig som varit på utbyte, fältstudier eller praktik våren 2020.

Förberedelser inför utbildning hösten 2020

Utresande utbytesstudenter

Du som ska på utbyte under höstterminen rekommenderas att hålla kontakt med International Office eller din internationella kontaktperson och uppdatera dem om någon förändring sker rörande ditt utbyte.

Om det värduniversitet du ska åka till fattar beslut om att utbyte INTE ska genomföras till hösten så kommer du att bli kontaktad. 

Råd till dig som ska på utbyte

Om jag vill avbryta mina utbytesstudier på grund av covid-19 i det område där jag befinner mig på utbytesstudier – hur går jag tillväga och hur kommer det att påverka mina studier vid Umeå universitet? 

Om du är utbytesstudent och situationen utvecklas så att du vill avbryta ditt utbyte på grund av covid-19 ber vi att du kontaktar International Office eller din internationella kontaktperson för att diskutera detta vidare. Vi rekommenderar att du bokar ombokningsbara biljetter för att ha möjlighet att vara flexibel om situationen skulle kräva det. Om du behöver komma i kontakt med Umeå universitet utanför kontorstid kan du ringa vårt säkerhetsnummer som är öppet dygnet runt: 090-786 76 00.

För dig som studerar utomlands

Om jag vill avbryta mina utbytesstudier på grund av covid-19 i det område där jag befinner mig på utbytesstudier – hur går jag tillväga och hur kommer det att påverka mina studier vid Umeå universitet? 

Om du är utbytesstudent och situationen utvecklas så att du vill avbryta ditt utbyte på grund av covid-19 ber vi att du kontaktar International Office eller din internationella kontaktperson för att diskutera detta vidare.

Om du behöver komma i kontakt med Umeå universitet utanför kontorstid kan du ringa vårt säkerhetsnummer som är öppet dygnet runt: 090-786 76 00.

Jag har problem att resa hem innan min försäkring går ut, vad gör jag? 

Om du har problem att resa hem inom försäkringstiden på grund av inställda flyg, kontakta din internationella kontaktperson eller koordinator på International Office.

Jag är på utbyte eller Erasmuspraktik just nu – vad gäller angående min försäkring?

Alla Umeå universitets utresande utbytesstudenter och Erasmuspraktikanter är försäkrade via Kammarkollegiets Student UT-försäkring. Denna försäkring gäller även om UD avråder från icke nödvändiga resor till den region man befinner sig i. Student UT-försäkringen gäller endast i det land där ditt värduniversitet/din praktikplats finns. Kammarkollegiet har också en sida med frågor och svar gällande covid-19-viruset.

Om du väljer att återvända till Umeå/Sverige och antingen fortsätter läsa online via ditt värduniversitet eller väljer att avbryta ditt utbyte och fortsätta studera via Umeå universitet, är du inte försäkrad av Student UT under den tid som du studerar hemma. Student UT-försäkringen gäller i det land där värduniversitetet/värdorganisationen finns, och personskadeförsäkringen för studenter gäller när du studerar på campus (samt till och från campus).

Om du väljer att studera från annat land än ditt värdland, alternativt återvända till Sverige eller annat land och fortsätter läsa/praktisera på distans så gäller inte Kammarkollegiets försäkring Student UT under den tid som du studerar/praktiserar. Du hänvisas då till egen försäkring.

Jag har varit tvungen att ställa in min resa – får jag ersättning? 

Universitetet har inte möjlighet att ge ersättning till exempelvis studenter som behöver ställa in sina bokade resor. 

Vad gäller angående Erasmusstipendiet om jag avbryter mina utbytesstudier/Erasmuspraktik?

För information om vad som gäller för ditt stipendium om du avbryter dina utbytesstudier/Erasmuspraktik, kontakta erasmusstipendium@umu.se

Vart vänder jag mig om jag har andra funderingar gällande hur mina studier utomlands påverkas av covid-19?

Om du är utbytesstudent är du välkommen att höra av dig till antingen International Office på outgoing.io@umu.se eller till den internationella kontaktpersonen vid din institution

Jag är på utbytesstudier och mitt värdlärosäte stänger eller ändrar sina undervisningsformer – vad behöver jag göra nu?

Uppdaterad information om vad som gäller för dig som har utbytesstudier inom Erasmus+ finns i Cambro.

 

Jag gör Erasmus-praktik och företaget/organisationen jag gör praktik på inför distansarbete - vad behöver jag göra nu?

Uppdaterad information om vad som gäller för dig som gör Erasmus-praktik finns i Cambro.

Vad ska jag tänka på när jag återvänder till Umeå universitet från ett annat land?

Om du får symptom på sjukdom uppmanas du att undvika sociala kontakter. Du ska också stanna hemma minst två dagar efter att du är symptomfri. Läs mer på 1177.se (Vårdguiden). 

Tänk på att försäkringen Student UT och personskadeförsäkringen för studenter inte gäller om du studerar hemifrån. Se under Jag är på utbyte just nu - vad gäller angående min försäkring?

Kontakt med studentorganisationer i Europa

Du som befinner dig i ett europeiskt land och har frågor om studier och rättigheter, eller om du behöver hjälp i kontakt med vård och myndigheter (t.ex. om något behöver översättas), är välkommen att kontakta:

European Students Union (ESU) som har en databas med kontaktinformation för sina medlemsorganisationer och eventuell specifik information angående Coronaviruset. Listan uppdateras löpande.

Erasmus Student Network (ESN) som finns på plats på lärosäten över hela Europa och hjälper gärna de studenter som behöver stöd. Lista över nationella och lokala ESN-sektioner.