Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Vanliga frågor och svar

(Uppdaterad 2021-09-30)

Kommer mina studier vara digitala eller på campus i höst?

Det beror på vilken utbildning du läser. Även om det nu är möjligt att hålla undervisning på plats och genomföra salstentamen, kan vissa utbildningar ändå ha behov av att genomföra delar av utbildningen digitalt. Det kan alltså vara så att din utbildning inte kommer att vara precis som vanligt på en gång. Hur undervisningen kommer att se ut för just dig får du information om från din institution och utbildning.

Kan jag sitta och plugga på campus?

Ja! Välkommen tillbaka, men kom ihåg att fortfarande tänka lite extra på att hålla respektfullt avstånd till andra.

När det gäller ytor där många samlas, som bibliotekets studieytor, är ett tips att välja tider där risken för trängsel är som minst och vara noga med att hålla avstånd till andra.

Vad måste jag tänka på när jag är på campus?

Fortfarande finns tre viktiga saker att tänka på:

  1. stanna hemma om du har symptom
  2. testa dig även om du är vaccinerad
  3. håll avstånd.

Behovet av att hålla avstånd bygger på att många fortfarande inte är vaccinerade.

Behöver jag vara orolig över att besöka campus?

Umeå universitet har under hela pandemin fattat sina beslut i samråd med Smittskyddsenheten vid Region Västerbotten och följt utvecklingen av de nationella rekommendationerna. Även om flera åtgärder har tagits bort är universitetets rekommendation att alla fortfarande håller ett rimligt och respektfullt avstånd till varandra en tid framöver.

I undervisningssalar, grupprum och liknande är riktlinjen att varannan stol lämnas tom för att garantera att avstånd kan hållas. Munskydd rekommenderas i situationer där avstånd inte går att hållas.

Om du som student känner en stor oro kan du kontakta din kurs- eller programansvariga, eller kontakta Studenthälsan för samtalsstöd.

Jag mår inte bra, vem kan hjälpa mig?

Om du behöver stöd kan du vända dig till Studenthälsan. Även Kyrkan på campus finns där för dig oavsett din livsåskådning.

Vad gäller om jag inte är vaccinerad?

Vaccination är det bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom och spridning av covid-19 och Umeå universitet ställer sig bakom Folkhälsomyndighetens rekommendation om att alla som kan bör vaccinera sig.

Enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd bör du som inte är fullvaccinerad mot covid-19 ta särskild hänsyn till personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre. Du bör vidta försiktighetsåtgärder för att undvika att du själv blir smittad och för att undvika spridning av covid-19. Du bör därför, när det är möjligt hålla avstånd till andra människor, och särskilt undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.

Dessa råd gäller inte för personer under 18 år eller för personer som av medicinska skäl rekommenderats att inte vaccinera sig mot covid-19.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Bör studenter och medarbetare använda munskydd?

I situationer där människor inte kan undvika att vistas nära varandra bör studenter och medarbetare använda munskydd.

Läs mer om universitetets rekommendation om munskydd

Hur ska jag agera om jag är förkyld eller har andra sjukdomssymptom?

Du ska stanna hemma även om du bara känner dig lite sjuk eftersom du inte kan veta om det beror på covid-19 eller inte. Det gäller även om du tidigare haft covid-19 eller är vaccinerad.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar även att vuxna med symptom på covid-19 testar sig för pågående infektion. Detta gäller även om du är vaccinerad. Har du haft covid-19 inom det senaste halvåret behöver du vanligtvis inte testa dig.

Läs om hur du provtar dig (1177)

Källa: Folkhälsomyndigheten

Vad gör jag om jag fått ett positivt svar på mitt covid-test?

Om provet visar att du har covid-19 ska du stanna hemma minst sju dygn efter att du blev sjuk eller att du gjorde provtagningen. De två sista dygnen ska du må betydligt bättre och inte ha feber. Sedan kan du gå tillbaka till utbildningen.

Om du har gjort ett covid-19-test och fått ett positivt besked ska du så fort som möjligt informera din kursansvariga eller annan lärare.

När du har informerat universitetet kommer dina personuppgifter inte att delas vidare till någon annan än dem som krävs för att smittspårning ska kunna göras – så länge som ni inte kommer överens om något annat. Du och din lärare kommer att prata om vilka du har kommit i kontakt med och vilka som kan behöva informeras. Du kan sedan välja själv om du eller din kursansvariga ska kontakta de kursare och lärare som behöver få information.

Läs mer om när du ska stanna hemma (1177)