"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Praktisk information

Stipendier

Erasmus

Alla som är nominerade till utbyte via ett Erasmusavtal är garanterade ett Erasmusstipendium. All information om stipendiet och hur du gör din ansökan får du (från International Office) som en inbjudan via e-post till Umeå universitets Canvas-sida för Erasmusstipendium.

Nordplus

Om du är nominerad till ett lärosäte via Nordplus kan du beviljas ett Nordplusstipendium. Information om ansökan får du från USBE:s internationella koordinator. Notera att antalet stipendier är begränsat och att om ditt värduniversitet även är en partner via Erasmus ansöker du om ett Erasmusstipendium i stället. Du kan inte ansöka om båda.

Per och Eivor Wikströms Stiftelse

Per & Eivor Wikströms stiftelse stödjer samarbetet kring undervisning, forskning och utbildning inom företagsekonomi, nationalekonomi och statistik med fransktalande länder. I synnerhet är målet att föra samman Sverige och fransktalande länder.
Du som är nominerad till utbytesstudier i Frankrike eller andra fransktalande länder kan ansöka om stipendium från Per & Eivor Wikströms stiftelse. Observera att ansökan till stiftelsen måste vara inlämnad före din avresa då stipendier inte beviljas i efterhand. Var därför uppmärksam på datum för inlämning och läs igenom instruktionerna för ansökan noggrant.

Scholarship Announcement - Outgoing Exchange Students

Försäkring

Som utresande utbytesstudent är du försäkrad via en samlingsförsäkring kallad Student UT. Du hittar all information och villkor på Kammarkollegiets hemsida och du kan ladda ned ditt försäkringsintyg i Solemove. Det är ditt ansvar att se om du behöver teckna någon kompletterande försäkring. 

Du som reser inom EU/EES/Norden eller till Schweiz, glöm inte att ta med dig ditt sjukförsäkringskort. Kortet beställer du enkelt från Försäkringskassan. Beställ kortet i god tid då du ibland behöver skicka med en kopia på det för ansökan till ditt värduniversitet.

Visum och uppehållstillstånd

Det är din skyldighet att kontrollera om du behöver något visum eller uppehållstillstånd. Åker du på utbyte utanför Europa får du ofta information från ditt mottagande universitet. Vid andra frågor kontakta berörd ambassad för information.

CSN

Ansök om studiemedel för studier utomlands för tiden du är på utbyte och studiemedel för studier i Sverige för den termin då du kommer att vara i Sverige. Det är med andra ord viktigt att du ansöker om studiemedel för hela nästa läsår. Du behöver inte skicka in något intyg till CSN på att du ska åka iväg på utbytesstudier. Vi antar alla studenter i Ladok (vårt studiedokumentationssystem).

Senast uppdaterad: 2023-09-15