Hem- och konsumentkunskap A, 30 hp
Innehåll
Kursen består av följande moduler:
- Hem- och konsumentkunskap - en introduktion till skolämnet (Home and Consumer Studies - an Introduction to the School Subject), 5 hp
- Livet i hem och familj (Life in the Home and in the Family), 6 hp
- Mat och hälsa I (Food and Health I), 7,5 hp
- Livsmedelssäkerhet (Food Safety), 3,5 hp
- Hållbar matkonsumtion (Sustainable Food Consumption), 8 hp
Modul 1. Hem- och konsumentkunskap - en introduktion i skolämnet, 5 hp
Modulen är en introduktion till skolämnet hem- och konsumentkunskap. Ämnets historia, teoretiska grund och styrdokument bearbetas och ämnets potentiella bidrag till hållbar utveckling synliggörs. Ämnesrelevant forskning introduceras och problematiseras. Pedagogiska planeringar och hjälpmedel samt aktuella arbetsformer inom ämnet belyses. Modulens innehåll problematiseras utifrån lärarens roll och uppdrag och studenten introduceras i litteratursökning och vetenskapligt skrivande.
Modul 2. Livet i hem och familj, 6 hp
Modulen belyser arbete i hemmet och levnadsvanor i relation till livet i hem och familj. Måltidskultur och livsåskådning behandlas. Innehållet problematiseras bland annat utifrån perspektiven hälsa, ekonomi, miljö och jämställdhet. Modulens innehåll problematiseras utifrån lärarens roll och uppdrag.
Modul 3. Mat och hälsa I, 7,5 hp
Modulen behandlar matens och måltidens betydelse för människors välbefinnande och hälsa. Hälsa belyses utifrån ett holistiskt perspektiv vilket innefattar fysisk, psykisk och social hälsa. Generella rekommendationer och människans behov av energi och näring i form av kolhydrater, fett och protein bearbetas i relation till livsmedel. Vegetarisk kost ur ett hälsoperspektiv ingår. Modulen belyser de vanligaste kostrelaterade folksjukdomarna samt födoämnesöverkänslighet. I modulen behandlas också skolans roll i folkhälsoarbete. Modulens innehåll problematiseras utifrån lärarens roll och uppdrag.
Modul 4. Livsmedelssäkerhet, 3,5 hp
Modulen behandlar grundläggande mikrobiologi, livsmedelshygien samt relevant livsmedelslagstiftning. Olika konserveringsmetoder studeras utifrån kvalitets- och hälsoaspekter. Modulens innehåll problematiseras utifrån lärarens roll och uppdrag.
Modul 5. Hållbar matkonsumtion, 8 hp
Med utgångspunkt i de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 behandlas konsumtion, distribution och produktion av mat och måltider och dess påverkan på miljö och klimat. Hushållens matavfall och användning av energi och vatten belyses och studenterna planerar och tillagar måltider till förmån för hälsa, ekonomi och miljö. Studenterna planerar och genomför sensoriska laborationer, recept problematiseras och måltider analyseras utifrån begreppet matkvalitet. Innehållet problematiseras utifrån hälsa, ekonomi, miljö, kultur samt sensoriska och pedagogiska aspekter. Modulens innehåll problematiseras utifrån lärarens roll och uppdrag.
Förväntade studieresultat
Modul 1. Hem- och konsumentkunskap - en introduktion i skolämnet, 5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
- Redogöra för relevant forskning inom ämnet hem- och konsumentkunskap
Färdighet och förmåga
- Tillämpa vetenskapligt skrivande med referenshantering
- Tillämpa metoder för vetenskaplig litteratursökning och välja vetenskaplig litteratur med relevans för hem- och konsumentkunskapsämnet
- Planera pedagogisk verksamhet inom ämnet utifrån gällande styrdokument
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- Kritiskt granska och värdera undervisning i hem- och konsumentkunskap utifrån styrdokument och forskningsresultat
- Kritiskt granska för hem- och konsumentkunskapsämnet relevanta texter
Modul 2. Livet i hem och familj, 6 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
- Känna till de egna levnadsvanornas påverkan på miljö och klimat
Färdighet och förmåga
- Välja och använda funktionella och säkra metoder, redskap och produkter för tvätt och städning utifrån hälsa, ekonomi och miljö
- Visa ämnesdidaktiska förmågor inom området livet i hem och familj som krävs för yrkesutövningen
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- Diskutera människors förhållningssätt till hemarbete utifrån perspektiven hälsa, ekonomi, miljö, jämställdhet och kultur
- Diskutera vilken betydelse måltidskultur och livsåskådning kan ha för undervisning i hem- och konsumentkunskap
- Diskutera sociologiska begrepp med relevans för hem- och konsumentkunskap
Modul 3. Mat och hälsa I, 7,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
- Redogöra för människans behov av energi och näringsämnen
- Redogöra för livsmedels innehåll av energi, näringsämnen och allergener
- Redogöra för kostrelaterade folksjukdomar kopplade till energi- och makronutrienter
Färdighet och förmåga
- Använda kostdataapplikation för energi- och näringsberäkning
- Planera måltider utifrån nordiska näringsrekommendationer
- Tillaga måltider för personer med födoämnesöverkänslighet och födoämnesallergi.
- Näringsvärdesberäkna, analysera och modifiera vegetariska måltider
- Visa ämnesdidaktiska förmågor inom området mat och hälsa som krävs för yrkesutövningen
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- Problematisera skolans roll i folkhälsoarbete
- Diskutera vegetarisk kost i relation till hälsa, ekonomi och miljö
- Problematisera begreppet hälsa utifrån ett holistiskt perspektiv
Modul 4. Livsmedelssäkerhet, 3,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
- Beskriva hur mikroorganismer i livsmedel kan påverka livsmedelskvalitet och hälsa
- Beskriva konserveringsmetoder som används för att bevara livsmedel
- Redogöra för relevanta föreskrifter från Livsmedelsverket samt livsmedelslagstiftning i relation till hälsa
Färdighet och förmåga
- Visa ämnesdidaktiska förmågor inom området livsmedelssäkerhet som krävs för yrkesutövningen
Modul 5. Hållbar matkonsumtion, 8 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
- Beskriva hur olika livsmedel produceras, distribueras och konsumeras
- Beskriva hur livsmedelsproduktionen påverkar miljö och klimat
Färdighet och förmåga
- Välja, planera och tillaga mat och måltider till förmån för hälsa, ekonomi och miljö
- Analysera mat och måltider utifrån begreppet matkvalitet
- Planera och genomföra en laboration utifrån Sapere-metoden
- Visa ämnesdidaktiska förmågor inom området hållbar matkonsumtion som krävs för yrkesutövningen
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- Värdera produktion, distribution, och konsumtion av livsmedel och måltider i relation till hälsa, ekonomi och miljö
- Värdera och modifiera recept utifrån perspektiven hälsa, ekonomi, miljö, tid samt sensoriska och pedagogiska aspekter
Behörighetskrav
Grundläggande behörighetUndervisningens upplägg
Kursen är en distanskurs med obligatoriska nätbaserade undervisningsmoment dagtid samt obligatoriska träffar i Umeå. Vissa moduler kan läsas parallellt och den inbördes ordningen mellan modulerna kan ändras.
Modul 1. Hem- och konsumentkunskap - en introduktion i skolämnet, 5 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningen i realtid, inspelade föreläsningar, lärandeseminarier, examinerande seminarier, laborationer och gruppdiskussioner. Examinerande seminarier, laborationer samt gruppdiskussioner i lärplattform är obligatoriska.
Modul 2. Livet i hem och familj, 6 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningen i realtid, inspelade föreläsningar, laborationer, seminarier, mediainspelning och gruppdiskussioner. Examinerande seminarier, mediainspelning samt gruppdiskussioner i lärplattform är obligatoriska.
Modul 3. Mat och hälsa I, 7,5 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningen i realtid, inspelade föreläsningar, lärandeseminarier, examinerande seminarier och laborationer. Examinerande seminarier och laborationer är obligatoriska.
Modul 4. Livsmedelssäkerhet, 3,5 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningen i realtid, inspelade föreläsningar, lärandeseminarier samt examinerande seminarier. Examinerande seminarier är obligatoriska.
Modul 5. Hållbar matkonsumtion, 8 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningen i realtid, inspelade föreläsningar, lärandeseminarier, examinerande seminarier och laborationer. Seminarier och laborationer är obligatoriska.
Examination
Modul 1. Hem- och konsumentkunskap - en introduktion, 5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
- Individuell skriftlig inlämning (U eller G)
- Seminarier (U eller G)
- Diskussion i lärplattform (U eller G)
Modul 2. Livet i hem och familj, 6 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
- Individuell skriftlig inlämning (U, G eller VG)
- Individuell redovisning i form av inspelad demonstration (U eller G)
- Diskussion i lärplattform (U eller G)
- Seminarier (U eller G)
Modul 3. Mat och hälsa I, 7,5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
- Individuell skriftlig tentamen i lärplattform (U, G eller VG)
- Individuell skriftlig inlämning (U eller G)
- Seminarier (U eller G)
- Praktiska laborationer med muntliga redovisningar i grupp (U eller G)
Modul 4. Livsmedelssäkerhet, 3,5 hp.
Modulen examineras genom följande examinationer:
- Individuell skriftlig tentamen i lärplattform (U, G eller VG)
- Seminarier (U eller G)
Modul 5. Hållbar matkonsumtion, 8 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
- Individuell skriftlig inlämning (U, G eller VG)
- Individuell skriftlig inlämning (U eller G)
- Praktiska laborationer med muntliga redovisningar i grupp (U eller G)
- Seminarier (U eller G)
Helkurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända. För VG på hel kurs krävs VG på minst 19 hp.
I följande text avser prov de examinationsformer som angivits ovan. Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av ordinarie prov har meddelats och studenten delgivits återkoppling på provet, exempelvis kopia av studentens tentamen. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Prov baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyad examination. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på universitetet e-tjänst för tillgodoräknande. Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet.
Litteratur
Giltig från: 2025 vecka 30
HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP - EN INTRODUKTION TILL SKOLÄMNET 5 HP
Rekommenderad litteratur
Didaktik för hem- och konsumentkunskap
Hjälmeskog Karin, Höijer Karin
2 uppl. :
Gleerups Utbildning AB :
2025 :
208 sidor :
ISBN: 9789151118598
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2022
Stockholm: Skolverket :
2024 :
https://www.skolverket.se/getFile?file=13074
Obligatorisk
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm: Skolverket :
2022 :
https://www.skolverket.se/publikationer?id=9867
Obligatorisk
Hem- och konsumentkunskap i årskurs 7-9. Tematisk kvalitetsgranskning.
Skolinspektionen :
2019 :
Skolinspektionen
Obligatorisk
Läsanvisning: Finns tillgänglig Skolinspektionen: https://www.skolinspektionen.se/globalassets/02-beslut-rapporter-stat/granskningsrapporter/tkg/2019/hem-och-konsumentkunskap/hem-och-konsumentkunskap-i-ak-7-9.pdf
Diarienummer 400-2017:7330
Ämnesdidaktiska avhandlingar tillkommer. Webbsidor tillkommer.
LIVET I HEM OCH FAMILJ 6 HP
Rekommenderad litteratur
Ambjörnsson Fanny
Tid att städa
: om vardagsstädningens praktik och politik
Stockholm :
Ordfront :
2018 :
249 sidor :
Fritt tillgänglig via Kriterium
ISBN: 9789177750024
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Den mångkulturella måltiden
Kungl. Skogs- och lantbruksakademien : 2011 : :
www.ksla.se
Obligatorisk
Läsanvisning: 43 sidor
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2022
Stockholm: Skolverket :
2024 :
https://www.skolverket.se/getFile?file=13074
Obligatorisk
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm: Skolverket :
2022 :
https://www.skolverket.se/publikationer?id=9867
Obligatorisk
Mat- och måltidskultur – en introduktion
Jönsson Håkan, Marshall Matilda
1 :
Örebro :
Örebro universitet :
2022 :
38 :
ISBN: 9789187789663
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Män och jämställdhet
: betänkande
Stockholm :
Fritze :
2014 :
575 s. :
Fritt tillgänglig via www.regeringen.se
ISBN: 9789138240717
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Håkansson Andreas
Konsumtion
Studentlitteratur AB :
2017 :
384 sidor :
ISBN: 9789144115641
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
På tal om kvinnor och män - lathund om jämställdhet 2024
Stochholm: Statistiska centralbyrån :
2024 :
https://www.scb.se/webbrapporter/le0201/lathund2024
Obligatorisk
Sirén Ellinor
Städa hållbart med Ekotipset
[Stockholm] :
Bonnier fakta :
[2023] :
207 sidor :
ISBN: 9789178876778
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Fullständing titel: Städa hållbart med Ekotipset : husmorsknep och ekohacks.
Se bibliotekskatalogen Album
Neuman Nicklas
Mat och ätande - Sociologiska perspektiv
Studentlitteratur AB :
2019 :
456 sidor :
ISBN: 9789144131672
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Referenslitteratur
Marshall Matilda
Hållbarhet till middag
: en etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagslivet
Höör :
Brutus Östlings bokförlag Symposion :
2016 :
251 s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 9789187483233
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
MAT OCH HÄLSA 7.5 HP
Rekommenderad litteratur
Näring och hälsa
Johansson Ulla, Stubbendorff Anna
Fjärde upplagan :
Lund :
Studentlitteratur :
[2020] :
471 sidor :
ISBN: 9789144125947
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2022
Stockholm: Skolverket :
2024 :
https://www.skolverket.se/getFile?file=13074
Obligatorisk
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm: Skolverket :
2022 :
https://www.skolverket.se/publikationer?id=9867
Obligatorisk
Nordic Nutrition Recommendations 2023
: integrating environmental aspects
Copenhagen :
Nordic Council of Minsters :
2023 :
388 sidor :
Fritt tillgänglig
ISBN: 9789289375337
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Referensvärden för energi och näringsämnen - En sammanfattning av de nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2023
Livsmedelsverket :
2023 :
Pdf-fil
Obligatorisk
Material från databaser, webbsidor och artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare facklitteratur kan tillkomma.
Referenslitteratur
Näringslära för högskolan
Berg Christina, Ellegård Lars, Larsson Christel
Sjunde upplagan :
Stockholm :
Liber :
[2021] :
494 sidor :
ISBN: 9789147131075
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekskatalogen Album
Folkhälsorapport - senaste upplagan
Socialstyrelsen, Stockholm :
Socialstyrelsen
LIVSMEDELSSÄKERHET, 3,5 HP
Rekommenderad litteratur
Hylmö Peter
Hygien - med egenkontroll
Stockholm :
Liber :
2015 :
180 s. :
ISBN: 9789147117277
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst.
Lange Marie
Food Safety Learning in Home and Consumer Studies
: Teachers' and Students' Perspectives
Uppsala :
Acta Universitatis Upsaliensis :
2017 :
81 s. :
ISBN: 9789155498498
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
HÅLLBAR MATKONSUMTION, 8HP
Rekommenderad litteratur
Granberg Albina
Koka sjuda steka
: Ett sociokulturellt perspektiv på matlagning i hem- och konsumentkunskap på grundsärskolan
Uppsala :
Acta Universitatis Upsaliensis :
2018 :
82 s. :
ISBN: 9789151303932
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Barns matvanor ur ett sensoriskt och pedagogiskt perspektiv, rapport nr 11/2016
Livsmedelsverket :
2016 :
https://www.livsmedelsverket.se/bestall-ladda-ner-material/sok-publikationer/artiklar/2016/2016-nr-11-litteraturgenomgang-barns-matvanor-ur-ett-sensoriskt-och-pedagogiskt-perspektiv
Obligatorisk
Andersen Merethe
Mat för alla sinnen: [sensorisk träning enligt SAPERE-metoden] . [handledning årskurs 4-6]
Livsmedelsverket/Stiftelsen för måltidsforskning :
2000 :
Livsmedelsverket
Obligatorisk
Beck-Friis Johan
Matens kvaliteter
Stockholm :
Kungl. skogs- och lantbruksakademien :
2013 :
43 s. :
Fulltext
ISBN: 9789186573362
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekskatalogen Album
Fritz Karin
Matsvinn i hemmet Kännedom, attityder och beteenden
Livsmedelsverket :
2021 :
Fulltext (pdf)
Obligatorisk
Gelinder Lolita
Smak för hållbar mat?
: Undervisning för hållbar matkonsumtion i Hem- och konsumentkunskap
Uppsala :
Acta Universitatis Upsaliensis :
2020 :
103 sidor :
ISBN: 9789151309231
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Neuman Nicklas
Mat och ätande - Sociologiska perspektiv
Studentlitteratur AB :
2019 :
456 sidor :
ISBN: 9789144131672
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekskatalogen Album
Mat, miljö och hållbarhet
: hur påverkar den mat vi svenskar äter planeten?
Röös Elin, Ran Ylva, Moberg Emma
Sveriges lantbruksuniversitet, framtidsplattformen SLU Future Food :
2024 :
1 onlineresurs (80 sidor) :
Fritt tillgänglig
ISBN: 9789157698032
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Röös Elin
Mat-klimat-listan [Elektronisk resurs] : version 1.1
Uppsala : Institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet :
2014 :
Fulltext (pdf)
Obligatorisk
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet
Stockholm: Skolverket :
2022 :
https://www.skolverket.se/publikationer?id=9718
Obligatorisk
Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm: Skolverket :
2022 :
https://www.skolverket.se/publikationer?id=9867
Obligatorisk
Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
Wallman Magdalena, Nilsson Katarina
Livsmedelsverket :
2011 :
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2011/2011_livsmedelsverket_18_klimatpaverkan_energianvandning_livsmedelsforpackningar.pdf
Obligatorisk
Material från databaser, webbsidor och artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare facklitteratur kan tillkomma. Ca 100 sid.
Referenslitteratur
Rosander Ulla
Miljö, mat och hälsa
: ur ett hållbarhetsperspektiv
Upplaga 1 :
Lund :
Studentlitteratur :
[2022] :
317 sidor :
ISBN: 9789144159270
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst