"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Kandidatprogrammet i fysik och tillämpad matematik

Har du ett väldigt stort intresse för fysik? Fascineras du av alla möjligheter som finns med nya nanomaterial? Är du intresserad av att jobba som sjukhusfysiker inom vården? Är du nyfiken på hur man kan bygga upp lasersystem för att detektera farliga ämnen i luft? Funderar du på mekanismerna bakom norrsken? Vill du forska i fysik? Om du svarar ja på några av dessa frågor så borde du börja med att läsa till en kandidatexamen i fysik.

Kandidatprogrammet i fysik och tillämpad matematik utannonseras inte hösten 2023 men det är fortfarande möjligt att läsa till en kandidatexamen i fysik genom att söka fristående kurser. Dessa fristående kurser ingår i andra utbildningsprogram och dom programstudenterna har förtur till kurserna, men söker du senast 15 april så kommer du att antas.

För att kunna läsa fysik så krävs att du har läst vissa kurser i matematik. Om du vill börja läsa till en kandidatexamen i fysik föreslår vi att du söker följande fristående kurser till höstterminen 2022:

Inledande ingenjörskurs i teknisk fysik, 7,5 hp. Kursen har utvecklats som introduktionskurs för civilingenjörsstudenter på Teknisk fysik. Kursen innehåller dock även mycket som är nyttigt för en nybörjarstudent som planerar ta ut en kandidatexamen, t.ex. matematisk och experimentell färdighetsträning samt muntlig och skriftlig kommunikation.

Programmeringsteknik med C och Matlab, 7,5 hp
Envariabelanalys 1, 7,5 hp
Envariabelanalys 2, 7,5 hp

Med en kandidatexamen i fysik är du behörig att söka masterprogram i fysik och närliggande ämnen. Ett två-årigt masterprogram är den naturliga fortsättningen på studier i fysik. Du kan läsa masterprogram i Fysik, Beräkningsteknik samt Robotik och reglerteknik här vid Umeå universitet. Du kan också välja att läsa masterprogram vid andra svenska högskolor eller vid utländska universitet.

I stället för att fortsätta med ett masterprogram kan du komplettera din kandidatexamen med kurser i strålningsfysik och ta ut en sjukhusfysikerexamen, eller ingenjörskurser och ta en civilingenjörsexamen i teknisk fysik.

Om du läser kompletterande pedgogisk utbildning kan du ta ämneslärarexamen och bli lärare i matematik och fysik på gymnasiet eller högstadiet.

Kontakta Sune Pettersson för mer information.

Mer information om kurser i fysik

Senast uppdaterad: 2023-10-02