Som färdigutbildad tandläkare har du möjlighet att fortsätta med forskning eller utbilda dig till specialisttandläkare. Det finns även möjlighet att prova på forskning under grundutbildningsstudierna.
Utbildning på forskarnivå vid medicinska fakulteten, kan leda fram till doktors- eller licentiatexamen. Doktorsexamen är högsta akademiska examen i Sverige. Licentiatexamen motsvarar en "halv" doktorsexamen.
Vad krävs för att komma in på en forskarutbildning?
För att antas till utbildning på forskarnivå ska den sökande ha dels grundläggande behörighet, dels särskild behörighet samt bedömas ha sådan förmåga i övrigt som behövs för att klara utbildningen. Grundläggande behörighet till forskarutbildning har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller som i någon annan ordning inom eller utom landet har förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper (HF 7 kap 39§).
Inom läkar- och tandläkarprogrammet motsvarar åtta terminers studier grundläggande behörighet.
Forskaraspiranterna vid den medicinska fakulteten är för dig som är intresserad av forskning och närmare vill prova på forskning parallellt med dina grundutbildningsstudier på fakulteten.
Specialistutbildningen i Sverige åligger landstingen, vilka organiserar den enligt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd. Institutionen för odontologi medverkar i utbildningen i form av uppdragsutbildning och svarar för utbildningens teoretiska del, den kliniska träningen erhålls inom landstingsklinikerna. Vidareutbildningskraven för specialist ska enligt behörighetsförordningen omfatta minst 3 år. Socialstyrelsen utfärdar beviset om specialistkompetens i viss specialitet. Socialstyrelsen har godkändt ett antal utbildningsprogram i Umeå: specialiteterna pedodonti (barntandvård), ortodonti (tandreglering), parodontologi (tandlossningssjukdomar), käkkirurgi, endodonti (rotbehandling), protetik (ersättning av förlorade tänder, mjuk- eller hårdvävnader i munnen och omgivande vävnader med fasta eller avtagbara ersättningar), röntgen och bettfysiologi.