Hoppa direkt till innehållet
printicon

I stället för Portalen

Är du van att gå till Portalen, och undrar var du ska hitta Portalens tjänster och information på studentwebben? Umeå universitet byter ut studiedokumentationssystemet Ladok under hösten 2018. I och med det läggs också Portalen ned.

Från 14 december 2018 hittar du Ladokuppgifterna som funnits i Portalen direkt på studentwebben när du loggat in med ditt Umu-id. På den här sidan får du hjälp att förstå och hitta rätt.

Från Mina studier-fliken

Kommande och pågående kurser

studentwebbens startsida ser du uppgifter om dina kommande och pågående kurser.

  • Kommande kurser är de som du är antagen till men ännu inte har registrerat dig på.
  • Pågående kurser är de som du är registrerad på under innevarande termin.


På studentwebben visas både kurser du är antagen till och registrerad på under rubriken "pågående kurser". Intill kursens namn finns en färgad text som talar om ifall du är antagen, registrerad eller omregistrerad på kursen.

Lämna återbud om du inte tänker läsa kursen

Så fort du har blivit slutgiltigt antagen till en kurs vid Umeå universitet ser du den på studentwebbens startsida. Intill kursens namn finns en färgad text som säger "Antagen".

Kom ihåg att du normalt måste tacka ja till din plats efter första urvalet för att behålla din plats eller stå kvar på reservlistan. Läs mer och tacka ja på antagning.se.

Om du redan vet att du inte tänker läsa kursen är det bra om du lämnar återbud. Genom att lämna återbud avsäger du dig din plats på kursen, och ger en reserv möjlighet att få gå den. Om du senare ångrar dig måste du söka kursen på nytt och är inte garanterad en plats. Intill kursens namn ser du knappen "Lämna återbud".

Avklarade och ej avslutade kurser

Dina avklarade kurser, och kurser som du ännu inte är klar med, hittar du på Min sida.

 

Film: Avklarade och ej avslutade kurser på Min sida
Avklarade och ej avslutade kurser på Min sida

Den här filmen visar var du hittar dina avklarade och ej avslutade kurser.

Registrering

Du måste registrera dig på en kurs du är antagen till för att få delta i undervisningen. Registreringen är bara öppen en viss tid. Om den kursansvariga institutionen har valt att använda webbregistrering så får du en notering längst upp på studentwebbens startsida. Där står det också vilket sista datum du kan registrera dig på den aktuella kursen.

Intill kursens namn finns en knapp, "Registrera". Klicka på den och följ instruktionerna för att genomföra din registrering. Ifall institutionen inte använder webbregistrering för kursen så får du information om vad du ska göra för att bli registrerad, när du klickar på knappen.

Om du inte har registrerat dig i tid innebär det att du har förlorat din plats på kursen. Om du då klickar på knappen "Registrera" får du i stället ett meddelande om att registreringen har stängt. Du kan i så fall kontakta institutionen och fråga om det finns platser kvar, men var medveten om att du inte längre är garanterad en plats.

Här kan du läsa mer om registrering.

Film: Registrering
Registrering

Den här filmen visar hur du gör för att registrera dig på en kurs du är antagen till.

Anmälan till tentamen

Du ska alltid anmäla dig senast tio arbetsdagar före ett aktuellt provtillfälle för att delta i en salstentamen. Om institutionen har valt att ha tentamensanmälan på studentwebben får du en notering längst upp på sidan om vilket datum du senast ska anmäla dig. Annars får du information från din institution om hur tentamensanmälan ska gå till.

Intill kursens namn under rubriken "Notiser" visas knappen "Anmäl" under perioden då du kan göra det. Om du gör din anmälan där så försvinner kursen ur listan under "Notiser". För att se att du är anmäld går du till kursens namn i listan under "Pågående kurser" (längre ned på sidan). Klicka på pilen intill kursnamnet så att kursinformationen visas. Då ser du texten "Anmäld" och knappen "Avanmäl" i anslutning till examinationstillfället.

Du kan också anmäla dig genom att gå till listan med pågående kurser längre ner på sidan. Klicka då på pilen intill kursnamnet så att kursinformationen visas, och klicka sedan på knappen "Anmäl".

Har du anmält dig till en tentamen som du senare inser att du inte ska delta i är det bra om du avanmäler dig. Då visas knappen "Avanmäl" under kursinformationen. Du kan avanmäla dig fram till att tentamenstillfället har passerat.

Här finns mer information om tentamen.

Film: Anmälan till tentamen
Anmälan till tentamen

Här är en film som visar hur du anmäler eller avanmäler dig till en tentamen (examinationstillfälle).

Avbrott på kurs

Händer det något under kursens gång som gör att du bestämmer dig för att inte fortsätta läsa den, ska du göra ett avbrott. Genom att göra avbrott avsäger du dig din plats. Om du vill återuppta studierna på kursen vid ett senare tillfälle är du inte garanterad en plats.

Klicka på pilen intill kursens namn, så hittar du länken "Gör avbrott" nedanför kursinformationen. När du klickat på "Gör avbrott" kan du antingen genomföra avbrottet själv, eller får veta att du ska kontakta den kursgivande institutionen och meddela att du avbryter studierna på kursen.

Observera att om du behöver ta en paus i studierna och vill återuppta dem vid ett senare tillfälle, så kan du ansöka om studieuppehåll i stället för att göra avbrott på kursen.

Vill du avbryta studierna på ett program ska du göra det genom att använda blanketten som finns via länken nedan.

Här kan du läsa mer om avbrott, hitta blankett för att anmäla ett sådant, och läsa mer om studieuppehåll.

 

 

Film: Göra avbrott i studierna
Göra avbrott i studierna

Här är en film som visar hur du gör om du vill avbryta dina studier på en kurs.

Intyg

Vill du få en överblick över alla dina studier vid Umeå universitet eller kunna styrka vilken utbildning du har när du söker jobb med mera, så kan du själv hämta ett intyg från Ladok.

Här kommer du till stället där du tar ut ett studieintyg. Logga in med ditt Umu-id och gå sedan till fliken "Intyg".

Länken hittar du också på Min sida.

Ansök om examen

När du är klar med dina studier kan du ansöka om examen. En examen visar att du har läst ett ämne till en viss nivå eller att du har gått en särskild utbildning. Du ansöker själv om examen när du är klar med dina studier.

Ansök om examen här.

Från fliken Min profil

Kontaktuppgifter

Din folkbokföringsadress hämtas till Ladok från Skatteverket varje vecka. Vill du ändra den ska du vända dig till Skatteverket. Din studierelaterade information som du själv kan ändra via länken nedan är:

  • Postadress ("Aktuell adress"), om du bor på en annan adress än där du är folkbokförd
  • Telefonnummer
  • E-postadress som universitetet använder för kommunikation med dig om dina studier.


Läser du också eller har läst på annat universitet eller högskola i Sverige? Då kan det vara bra att veta att kontaktuppgifterna du lägger in här är de som visas även för dessa universitet eller högskolor. Granska gärna dina kontaktuppgifter så att du säkert vet att universitetet kan kontakta dig så som du vill.

Logga in här med ditt Umu-id och gå till" Mina uppgifter" för att granska eller ändra dina uppgifter.

Länken finns också på Min sida.

Ändra lösenord

Här byter du lösenord för ditt Umu-id.

Mina medgivanden

Vissa företag som erbjuder studentrabatter vill kunna kontrollera i Ladok att du studerar. För att de ska kunna göra det måste du först ge ditt medgivande.

Du kan se vilka företag det handlar om och ge dina medgivanden via länken på Min sida.

Från fliken Bibliotek

Här finns Umeå universitetsbibliotek på webben.

Från fliken Program och IT-hjälpmedel

När du studerar vid Umeå universitet får du tillgång till ett antal programvaror och andra IT-hjälpmedel som kan underlätta dina studier.

Här är informationen om programvaror för studenter.

Från fliken E-post

Läs under rubriken "Kontaktuppgifter" längre upp på sidan.

Från fliken Support

Här kan du leta svar på dina IT-frågor i Manual eller få information om hur du kan ta kontakt för supportärenden.