Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

10 saker att fixa innan terminen

Du har kanske kommit in på utbildningen som du vill läsa hos oss, men innan du kan börja studierna finns några saker att ordna. Här får du veta när, hur och vad du måste göra.

1. Tacka ja till din plats

När du har blivit antagen eller fått en reservplats till den utbildning du vill gå måste du tacka ja senast sista svarsdag för att behålla din plats. Du svarar på ditt antagningsbesked via Mina sidor på Antagning.se.

2. Läs ditt välkomstbrev

I välkomstbrevet från din utbildning står vad, hur och när du måste göra saker innan terminen börjar. Det kan exempelvis vara obligatoriskt att närvara vid upprop, logga in i lärplattformar eller att registrera dig via andra system för att du ska få behålla din plats.

Hitta ditt välkomstbrev

3. Aktivera Umu-id och skaffa Umu-kort

När du är student på Umeå universitet måste du ha ett Umu-id för att till exempel kunna få information på studentwebben om dina studier, använda lärplattformar och våra trådlösa nätverk. Och för att registrera dig på utbildningen du antagits till kan det krävas att du har aktiverat ditt Umu-id. Så här aktiverar du ditt Umu-id.

Du behöver även Umu-kortet som är ett kort som fungerar som ditt passerkort, lånekort och kopieringskort. Du får inte kortet automatiskt utan måste själv ansöka om att få det. Här ansöker du om Umu-kortet.

4. Registrera dig

Du måste registrera dig på det program eller den kurs som du är antagen till för att få läsa utbildningen. Registreringen sker i samband med kursstart. Har du inte registrerat dig i tid enligt de instruktioner du får från institutionen eller programmet kan du förlora din plats.

För vissa utbildningar registrerar du dig via webben medan för andra sker registrering på plats. Vad som gäller för just din utbildning ser du i ditt välkomstbrev.

Tänk på att om du ska registrera dig via webben behöver du vanligtvis ha aktiverat ditt användarkonto (Umu-id). Utan en registrering kan du inte heller få ut dina studiemedel. Registreringsintyg och studieintyg kan du hämta på Min sida.

5. Hitta bostad

Om du bor kring Umeå kanske du redan har löst bostadsfrågan annars är det hög tid att söka nu. I Umeå finns det en hel del studentbostäder och vanliga lägenheter i närheten av campus, samtidigt som det byggs nya bostäder runt om i staden. Här några tips om bostad i och nära Umeå.

6. Ordna med kurslitteratur

Till nästan varje utbildning följer en lista med litteratur som ingår. Kurslitteratur finns att låna på universitetsbiblioteket och är boken utlånad kan du ställa dig i kö. Det ordnar du enkelt via webben med ditt Umu-kort.

7. Kolla in studentkåren

Engagera dig i någon av våra studentorganisationer och vi vågar lova ett ännu roligare studentliv. Här finns massor att välja på – och många nya potentiella kompisar. Från teateraporna i Umespexarna till våra politiska broilers i Utrikespolitiska föreningen.

Vid Umeå universitet finns tre studentkårer – Umeå studentkår, Umeå naturvetar- och teknologkår och Umeå medicinska studentkår. Här finns också flera nationer och många studentföreningar. Studentkårerna är till för alla studenter och fungerar som ett slags fackförbund och kårernas uppgift är att ta tillvara studenternas rättigheter. Studentkårer och studentföreningar vid Umeå universitet.

8. Ändra din post- och folkbokföringsadress

När du flyttar till en ny stad behöver du göra en adressändring. Om du flyttar till Umeå är det också bra att folkbokföra dig på din nya hemort. Du kan exempelvis inte få bostadsbidrag eller barnbidrag om du inte är folkbokförd i Umeå men bor och studerar här. Ändra din folkbokföringsadress på Skatteverket.

9. Sök studiemedel

När du studerar kan du söka studiemedel hos CSN. Studiestödet består av både bidrag och lån och ansökan gör du direkt på webben. Ta reda på vad som gäller kring studiemedel.

10. Känna till regler och rättigheter

När du studerar har du rättigheter och skyldigheter som är bra att känna till. Här hittar du några av de regler som både du som studerar vid och vi som arbetar på Umeå universitet ska följa och förhålla oss till.

Dina rättigheter och skyldigheter

Om fusk och plagiat

Kontaktformulär

Ditt meddelande skickas till Infocenter, som sedan vidarebefordrar meddelandet till den person som ärendet berör.

Universitetet är en myndighet. Meddelanden som du skickar här sparas och blir en allmän handling. Läs på umu.se/gdpr om hur vi hanterar personuppgifter.