Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

10 saker att fixa innan terminen

Här är checklistan där du får veta när, hur och vad du måste göra. Du har kanske kommit in på utbildningen som du vill läsa, men innan du kan börja plugga finns några saker att ordna.

1. Tacka ja till din plats

När du har blivit antagen eller fått en reservplats till den utbildning du vill gå måste du tacka ja senast sista svarsdag för att behålla din plats. Du svarar på ditt antagningsbesked via Mina sidor på Antagning.se.

2. Läs ditt välkomstbrev

Läs välkomstbrevet från din utbildning. Där står vad, hur och när du måste göra saker innan terminen börjar. Det kan exempelvis vara obligatoriskt att närvara vid upprop, logga in i lärplattformar eller att registrera dig via andra system för att du ska få behålla din plats. Här hittar du ditt schema och ser var du ska vara och när. 

3. Aktivera Umu-id och skaffa Umu-kort

När du är student på Umeå universitet behöver du ett Umu-id. Umu-id använder du för att till exempel få information på studentwebben om dina studier, lärplattformar och trådlösa nätverk. För att registrera dig på utbildningen du antagits till kan det krävas att du har aktiverat ditt Umu-id. Så här aktiverar du ditt Umu-id.

Du behöver även Umu-kortet som fungerar som ditt passerkort, lånekort och kopieringskort. Du får inte kortet automatiskt utan måste själv ansöka om att få det. Här ansöker du om Umu-kortet.

4. Registrera dig

Du måste registrera dig på det program eller den kurs som du är antagen till för att få läsa utbildningen. Registreringen sker i samband med kursstart. Har du inte registrerat dig i tid enligt de instruktioner du får från institutionen eller programmet kan du förlora din plats.

För vissa utbildningar registrerar du dig via webben medan för andra sker registrering på plats. Du ser vad som gäller för just din utbildning i välkomstbrevet.

Tänk på att om du ska registrera dig via webben behöver du vanligtvis ha aktiverat ditt användarkonto (Umu-id). Utan en registrering kan du inte heller få ut dina studiemedel. Registreringsintyg och studieintyg kan du hämta på Min sida.

5. Hitta bostad

Om du bor kring Umeå kanske du redan har löst bostadsfrågan, annars är det hög tid att söka nu. I Umeå finns det en hel del studentbostäder och vanliga lägenheter i närheten av campus, samtidigt som det byggs nya bostäder runt om i staden. Här hittar du tips om bostad i och nära Umeå.

6. Ordna med kurslitteratur

Till nästan varje utbildning följer en lista med litteratur som ingår. Kurslitteratur finns att låna på universitetsbiblioteket och är boken utlånad kan du ställa dig i kö. Det ordnar du enkelt via webben med ditt Umu-kort.

7. Kolla in studentkåren

Engagera dig i någon av våra studentorganisationer och vi vågar lova ett ännu roligare studentliv. Här finns massor att välja på – och många nya potentiella kompisar. Från teateraporna i Umespexarna till våra politiska broilers i Utrikespolitiska föreningen.

Här på Umeå universitet har vi tre studentkårer – Umeå studentkår, Umeå naturvetar- och teknologkår och Umeå medicinska studentkår. Det finns också flera nationer och många studentföreningar. Studentkårerna är till för alla studenter och fungerar som ett slags fackförbund och kårernas uppgift är att ta tillvara studenternas rättigheter. Studentkårer och studentföreningar vid Umeå universitet.

8. Ändra din post- och folkbokföringsadress

När du flyttar till en ny stad behöver du göra en adressändring och det är också bra att folkbokföra sig på sin nya hemort. Du kan exempelvis inte få bostadsbidrag eller barnbidrag om du bor och studerar här men inte är folkbokförd i Umeå. Oj då, ändra min folkbokföringsadress på Skatteverket.

9. Sök studiemedel

När du studerar kan du söka studiemedel hos CSN. Studiestödet består av både bidrag och lån och ansökan gör du direkt på webben. Ta reda på vad som gäller kring studiemedel.

10. Känna till regler och rättigheter

När du studerar har du rättigheter och skyldigheter som är bra att känna till. Några av de regler som både du som studerar vid och vi som arbetar på Umeå universitet ska följa och förhålla oss till finns samlade här: dina rättigheter och skyldigheter och information om fusk och plagiat.

Kontaktformulär

Ditt meddelande skickas till Infocenter, som vid behov vidarebefordrar det till någon som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Universitetet är en myndighet. Meddelanden som du skickar här sparas och blir en allmän handling. Läs på umu.se/gdpr om hur vi hanterar personuppgifter.