Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 3 april 2020)

Hoppa direkt till innehållet
printicon

Kom ihåg-lista inför terminsstart

Du har kommit in på utbildningen som du tänker läsa hos oss, men innan du kan börja finns vissa saker att ordna. Här får du veta vad du måste göra, hur och när.

Kom ihåg att:

Först läsa ditt välkomstbrev

I välkomstbrevet från din utbildning står vad, hur och när du måste göra saker innan kursstart. Det kan exempelvis vara obligatoriskt att närvara vid upprop, logga in i lärplattformar eller att registrera dig via andra system för att du ska få behålla din plats.

Hitta ditt välkomstbrev

Tacka ja till din plats

För att behålla din plats måste du tacka ja senast sista svarsdag till det program eller den kurs du är antagen till och vill läsa. Det gör du på Antagning.se.

Till Antagning.se

Registrera dig

Du måste registrera dig på det program eller den kurs som du är antagen till för att få läsa utbildningen. Registreringen sker i samband med kursstart. Har du inte registrerat dig i tid enligt de instruktioner du får från institutionen eller programmet kan du förlora din plats. Utan en registrering kan du inte heller få ut dina studiemedel. Registreringsintyg och studieintyg kan du hämta själv på Min sida.

För vissa utbildningar registrerar du dig via webben medan för andra sker registrering på plats. Vad som gäller för din utbildning ser du i ditt välkomstbrev.

Hitta ditt välkomstbrev

Om registreringen ska göras via webben behöver du vanligtvis ha aktiverat ditt användarkonto (Umu-id). Läs mer om det nedan.

Aktivera Umu-id och skaffa Umu-kort

Som student vid Umeå universitet måste du ha ett Umu-id för att till exempel kunna använda våra trådlösa nätverk, lärplattformarna Cambro och Moodle och hantera information på studentwebben om dina studier. För att registrera dig på utbildningen du antagits till kan det krävas att du har aktiverat ditt Umu-id.

Aktivera ditt Umu-id

När du har aktiverat ditt Umu-id kan du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är ett kort som fungerar som ditt passerkort, lånekort och kopieringskort. Du får inte kortet automatiskt utan måste själv ansöka om att få det.

Här får du veta hur Umu-kortet fungerar och hur du ansöker om ett kort

Hitta en bostad

Om du bor kring Umeå kanske du redan har löst bostadsfrågan annars är det hög tid att söka nu. I Umeå finns det en hel del studentbostäder och vanliga lägenheter i närheten av campus, samtidigt som det byggs nya bostäder runt om i staden.

Hitta hem – bostad i och nära Umeå

Besöka välkomstmässan

Kom på välkomstmässan! Passa på att få koll på vad Umeå universitet och Umeå har att erbjuda dig som är nybliven student.

Läs om välkomstmässan

Ordna med kurslitteratur

Till nästan varje utbildning följer en lista med litteratur som ingår. Kurslitteratur finns att låna på universitetsbiblioteket och är boken utlånad kan du ställa dig i kö. Det ordnar du enkelt via webben med ditt Umu-kort.

Universitetsbiblioteket

Ändra din post- och folkbokföringsadress

När du flyttar till en ny stad behöver du göra en adressändring. Om du flyttar till Umeå är det också bra att folkbokföra dig på din nya hemort. Du kan exempelvis inte få bostadsbidrag eller barnbidrag om du inte är folkbokförd i Umeå men bor och studerar här. Ändra din folkbokföringsadress direkt på Skatteverkets hemsida.

Läs mer på Skatteverket

Söka studiemedel

När du studerar kan du söka studiemedel hos CSN. Studiestödet består av både bidrag och lån och ansökan gör du direkt på webben.

Ta reda på vad som gäller kring studiemedel

Kolla in kåren

Vid Umeå universitet finns tre studentkårer – Umeå studentkår, Umeå naturvetar- och teknologkår och Umeå medicinska studentkår. Här finns också flera nationer och många studentföreningar. Studentkårerna är till för alla studenter och fungerar som ett slags fackförbund och kårernas uppgift är att ta tillvara studenternas rättigheter.

Läs om studentkårerna och studentföreningar

Känna till regler och rättigheter

När du studerar har du rättigheter och skyldigheter som är bra att känna till. Här hittar du några av de regler som både du som studerar vid och vi som arbetar på Umeå universitet ska följa och förhålla oss till.

Dina rättigheter och skyldigheter

Om fusk och plagiat

Kontaktformulär

Ditt meddelande skickas till vår personal på Infocenter, som sedan vidarebefordrar meddelandet till den som det berör.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)