Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 26 oktober 2020)

Hoppa direkt till innehållet
printicon

Ny på universitetet? Introduktionsföreläsningar hösten 2020

Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Den 26 och 27 augusti höll vi digitala föreläsningar för att reda ut några områden. Kunde du inte vara med? Ingen fara, här hittar du alla föreläsningarna inspelade!

Film: Ny på universitetet – så funkar det
Ny på universitetet – så funkar det

Vad innebär det att skriva tenta? Vad är en kursplan bra för? Hur ska jag hitta till föreläsningssalen? Vad är ”institutionen”, och hur får jag kontakt med rätt person där?

Här får du en akademisk orientering med lite om det mesta som kan vara nytt när du börjar plugga på universitetet oavsett om du studerar på något av våra campus eller på distans.

Film: Din hälsa under studietiden
Din hälsa under studietiden

Som ny på universitetet kan du hamna i situationer som innebär positiva utmaningar men också kan kännas svåra. Det kan leda till oro och stress.

Föreläsningen handlar om hur du kan ta hand om dig själv och vad som kan vara stärkande för ditt mående. Vi kommer även att informera om Studenthälsan och vilket stöd du kan få hos oss.

Film: Studera med funktionsnedsättning
Studera med funktionsnedsättning

Din funktionsnedsättning kanske innebär att du får kämpa med ditt läsande, skrivande eller för att behålla fokus. Du kan behöva mer tid på dig när du ska skriva tenta, eller få möjligheten att lyssna på kursböckerna. Det kan vara så att du behöver hjälp med att planera och strukturera pluggandet på grund av din funktionsnedsättning.

Under den här föreläsningen får du veta vilka stöd som finns och hur du ska göra om du behöver ansöka om stöd.

Film: Akademiskt skrivande och studieteknik
Akademiskt skrivande och studieteknik

Biblioteket och Studieverkstaden erbjuder alla studenter vid Umeå universitet undervisning och handledning i:

• akademiskt skrivande på svenska och engelska
• studieteknik
• muntlig presentation
• informationssökning
• referenshantering.

Biblioteket erbjuder också läs- och skrivstöd där du får tillgång till ett antal program som kan stödja ditt lärande och skrivande.

Film: Varför finns studentkåren?
Varför finns studentkåren?

Det finns många anledningar att vara att vara medlem i en studentkår. Det studentfackliga uppdraget utgör kärnan i studentkårernas verksamhet, som i övrigt kretsar kring flera viktiga och roliga delar av studentlivet. Kom och få en inblick i vad studentkårerna gör och hur ”insparken”, alltså mottagningen av nya studenter, fungerar!

Film: Prestera och vara: hur hittar jag balans?
Prestera och vara: hur hittar jag balans?

Att vara student kan innebära en intensiv tid där frågor om mening och sammanhang blir viktiga för vårt mående och vår motivation. Hur kan jag hitta en balans mellan att prestera och vara? Vi kommer även att berätta om det stöd och verksamheter som Kyrkan på campus erbjuder.

Film: IT-tjänster för studenter
IT-tjänster för studenter

Var ser jag mitt schema? Hur gör jag för att registrera mig? Vad är Umu-id, Umu-kortet och Cambro eller Moodle? Hur får jag tillgång till trådlöst nät, och vart vänder jag mig om jag behöver support?

Universitetet har flera olika IT-system och tjänster för dig som är student. Här får du veta vilka de är och hur du får tillgång till dem.