Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Ny student hösten 2021

Denna sida riktar sig till dig som antagits till Tekniskt-naturvetenskapligt basår vid Umeå universitet hösten 2021. Informationen kompletterar välkomstbrevet på webben och vi rekommenderar att du först tar del av allt som står där.

Denna sida är senast uppdaterad: 2021-08-20

Information om programupprop

 

 

Den 13 augusti skickade vi ut information om programuppropet till den e-postadress du angett på antagning.se.

Ibland kan e-post från universitetet hamna direkt i skräppost-mappen (spam) i din inkorg. Om du inte fått mejlet om programuppropet titta då i skräppost-mappen. Om du hittar mejlet där så bör du flytta mejlet till din inkorg samt lägga till domänen (umu.se) som betrodd avsändare i ditt e-postprogram.

Om du inte har fått mejlet om programuppropet måste du snarast möjligt ta kontakt med Cecilia Rydberg

Sista svarsdag

Kom ihåg att logga in på antagning.se och tacka ja till din studieplats senast den 23 juli. 

Programupprop

Den 13 augusti skickade vi ut information om programuppropet till den e-postadress du angett på antagning.se. Det är viktigt att du snarast möjligt tar del av den informationen. Om du inte har fått något mejl, titta om det hamnat i skräpkorgen. Ta kontakt med Cecilia om du har några frågor.

Välkomstbrev på webben

Länk till välkomstbrevet finns från och med 16 juli på utbildningssidan.

Umu-id - ditt användarkonto

När du blivit antagen till basåret får du automatiskt ett användarkonto vid Umeå universitet (Umu-id). Du måste dock själv aktivera ditt Umu-id för att kunna använda det. Senast en vecka innan programstarten kan du börja aktivera ditt Umu-id, men ofta går det bra att aktivera det tidigare än så. Umu-id behövs för att kunna använda olika tjänster vid universitetet och därför är det viktigt att du aktiverar det så snart som möjligt. Här kan du läsa mer om hur du aktiverar ditt Umu-id och vilka tjänster du får tillgång till.

Val av kurspaket och kurser

Du har ännu inte valt vilka kurser du ska läsa inom basåret. Vi vill därför att du noga tänker igenom vilken behörighet du önskar uppnå. Information om basårets kurspaket och kurser finns under rubriken "Basårets kursutbud" på startsidan. Observera att kursindelningen är delvis annorlunda än gymnasiets, så det är mycket viktigt att du läser igenom all information.

Vi vill att du gör ditt kursval snarast, dock senast fredag 6 augusti, via detta webbformulär.

Observera att det kursval du gjort via webbformuläret inte är kopplat till vilka kurser som visas på studentwebben. På studentwebben visas alla basårskurser som ges under höstterminen.

Studentwebben

På studentwebben hittar du webbsidor med information som är bra att känna till som student vid Umeå universitet. Dessutom hittar du uppgifter och tjänster om dina studier. Här kan du läsa mer om hur studentwebben fungerar.

Canvas

På Umeå universitet används lärplattformen Canvas. Basårets programsajt får du tillgång till så snart du aktiverat ditt Umu-id. På programsajten hittar du viktig information om programmet. Varje kurs på basåret kommer också att ha en Canvassida med information, uppgifter, extramaterial med mera. Kurssajterna får du tillgång till i samband med att du registreras på respektive kurs. Här kan du läsa mer om Canvas.

Zoom

Vi ser gärna också att du bekantar dig med IT-plattformen Zoom inför programstarten eftersom informationsmöten, studievägledning och viss undervisning kan komma att ske över Zoom. Observera att du måste aktivera ditt Umu-id för att kunna skapa ett konto och kunna logga in. Här kan du läsa mer om Zoom

Kurslitteratur och miniräknare

Studenten ansvarar själv för att införskaffa kurslitteratur och miniräknare. Tänk på att införskaffa materialet i god tid innan kurstart. Här finns en sammanställning över vilka böcker som kommer att användas på de olika kurserna samt information om rekommenderade miniräknare.

Covid-19

Tekniskt- naturvetenskapligt basår vid Umeå universitet är inte en distansutbildning. Även under våren 2021 då alla föreläsningar hölls online genomfördes vissa delar av undervisningen, så som laborationer, exkursioner och skriftliga prov, på plats i Umeå. 

Inför hösten 2021 har rektor vid Umeå universitet beslutat att nybörjarutbildningar, så som basåret, kommer att kunna genomföras med fysisk närvaro. Troligtvis kommer någon form av anpassning av undervisningen, exempelvis mindre lektionsgrupper, att behövas i början av läsåret men målet är att basåret i så stor utsträckning som möjligt ska bedrivas med undervisning på plats i Umeå. Här kan du läsa mer om Umeå universitets anpassningar till Covid-19

Eftersom myndigheternas riktlinjer kan komma att ändras är det viktigt att du regelbundet läser det som skickas till den e-postadress du angett på Antagning.se. Det är till den adressen vi kommer att skicka ut kompletterande information.  

Introduktionsföreläsningar

Under perioden 24-27 augusti erbjuder Umeå universitet digitala föreläsningar på nedanstående teman för dig som är ny student.

Observera att föreläsningarna endast kan ses live via Zoom. Klicka på länkarna för att få mer information om respektive föreläsning.

Ny på universitetet – så funkar det
Ny på universitetet – varför finns studentkåren?
Ny på universitetet – IT-tjänster för studenter
Ny på universitetet – hjälp för söka, skriva och studera
Ny på universitetet – studera med funktionsnedsättning
Ny på universitetet – akademiskt skrivande och studieteknik
Ny student på universitetet – din hälsa under studietiden
Ny på universitetet – om existentiell hälsa, mening och balans

Sommarringning och sommarjour

För dig som antas i Urval 1 erbjuder vi så kallad sommarringning. Det innebär att en student som själv gått basåret kommer att ringa upp dig, för att hälsa dig välkommen och svara på frågor. Sommarringningen sker under perioden 17 – 22 juli och görs till det telefonnummer som du har angett på Antagning.se.

För dig som antas i Urval 2, och för dig som har frågor kvar efter sommarringningen, finns det möjlighet att ställa frågor direkt till basårets administration. Vi har delat upp sommaren så att det alltid finns någon som kan nås via e-post (se datum nedan), men ber om överseende med att svaret ibland kan dröja några dagar. Du hittar kontaktuppgifter längre ner på denna sida.

28 juni – 6 augusti: Programansvarig Catarina Rudälv
9 augusti – : Studieadministratör/studievägledare Cecilia Rydberg

Reservantagning

Reservantagning kommer att påbörjas så snart vi har lediga platser på basåret och kommer att avslutas senast fredag 3 september.

Student som reservantas får ett antagingsbesked från Antagning.se. Basårets administration skickar även ut ett mejl till den som reservantagits. I detta mejl finns bl.a. information om hur studenten skall gå tillväga för att tacka ja/nej till platsen. Observera att svarstiden är väldigt kort så det är viktigt att du håller koll på din mejl. Tyvärr händer det att mejl som skickas från Umeå universitet hamnar i studentens skräpkorg och det är därför viktigt att du regelbundet kollar din skräpkorg.

 

Programansvarig

Studieadministratör/studievägledare