Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Ny student hösten 2022

Denna sida riktar sig till dig som antagits till Tekniskt-naturvetenskapligt basår vid Umeå universitet hösten 2022. Informationen på den här sidan kompletterar välkomstbrevet och vi rekommenderar att du både läser välkomstbrevet och texten här nedan så du inte missar något viktigt.

Denna sida är senast uppdaterad: 2022-07-12

 

 

 

 

Här hittar du basårets välkomstbrev

Checklista inför programstart

Här nedan listar vi vad du behöver göra i god tid innan programstarten. Notera att det finns ett sista datum för några av sakerna.

 1. Sista svarsdag
  Du som har antagits till basåret i urval 1 måste tacka ja till platsen senast den 22 juli. Logga in på antagning.se för att tacka ja till platsen, se antagningsbeskedet för mer information.

 2. Val av kurspaket och kurser
  När du har antagits till basåret måste du välja vilka basårskurser du vill läsa. Kursvalet måste du göra snarast möjligt, dock senast 5 augusti, via detta webbformulär.

  När du gör ditt kursval är det mycket viktigt att du tänker igenom vilken behörighet du önskar uppnå, så att du väljer det kurspaket och de kurser som du behöver för att bli behörig till det program du vill läsa efter basåret.

  Här hittar du information om våra kurspaket och kurser.

 3. Umu-id
  För att kunna använda olika tjänster vid universitetet måste du aktivera ditt Umu-id. Senast en vecka innan programstarten kan du börja aktivera ditt Umu-id, men ofta går det bra att aktivera det tidigare än så. Det är viktigt att du aktiverar ditt Umu-id så snart det är möjligt. 

  Här kan du läsa mer om hur du aktiverar ditt Umu-id och vilka tjänster du får tillgång till.

 4. Kurslitteratur och miniräknare
  Som student på basåret måste du själv införskaffa kurslitteratur och miniräknare. Under augusti bör du därför se till att införskaffa kurslitteraturen som behövs på kurserna du kommer att läsa under läsperiod 1. Vilka kurser du kommer att läsa under läsperiod 1 hittar du i bekräftelsemejlet du fick när du gjorde ditt kursval.

  Här hittar du information om vilken kurslitteratur som används på basårets kurser samt tips på vanliga miniräknare.

 5. Lärplattformen Canvas
  På Umeå universitet används lärplattformen Canvas. Basåret har en programsajt som du får tillgång till så snart du aktiverat ditt Umu-id. På programsajten hittar du viktig information om programmet t.ex. terminstider, regeldokument, kontaktuppgifter. Från och med programstarten är det via programsajten vi kommer att kommunicera med dig under din studietid på basåret.

  Varje kurs på basåret kommer också att ha en Canvassajt med kursinformation, uppgifter, extramaterial med mera. Kurssajterna får du tillgång till i samband med att du registreras på respektive kurs. 

  Här kan du läsa mer om Canvas.

Mottagningsaktiviteter

Under de första två veckorna på höstterminen arrangeras mottagningsaktiviteter för er som ska börja på basåret. Under mottagningen lär du känna dina klasskamrater på basåret och lär dig hitta på Umeå universitet och i staden Umeå. Mottagningen arrangeras av studenter från några av de program som ni kommer att kunna läsa efter basåret.

Läs mer på hemsidan för basårets mottagning, https://basar.f-sek.se/. Klicka på "Info", "Schema" eller "Kontakt" för att läsa mer.

Observera att mottagningen börjar söndag 28 augusti, dagen innan uppropet!

Programupprop (obligatorisk närvaro)

Måndag den 29 augusti kl. 10.30 måste du närvara vid basårets programupprop. Programuppropet sker i två olika lokaler, se nedan. Utanför lokalerna kommer det finnas information om vilken sal du ska gå till.

Lokal 1: Hörsal UB.A.210 (Lindellhallen 1) länk till karta

Lokal 2: Hörsal UB.A.220 (Lindellhallen 2) länk till karta

Om du inte har möjlighet att närvara vid programuppropet måste du anmäla det till cecilia.rydberg@umu.se senast måndag 29 augusti klockan 8:00, annars förlorar du din studieplats.

Efter programuppropet, vid 12.30, kommer basåret att bjuda på enklare lunch. Du behöver inte anmäla dig till lunchen. Det kommer att finnas glutenfritt, laktosfritt samt veganskt alternativ. Efter lunchen förväntas du delta i mottagningsaktiviteter, bland annat en gemensam rundvandring på campus.

Sommarringning och sommarjour

För dig som antas i Urval 1 erbjuder vi så kallad sommarringning. Det innebär att en student som själv gått basåret kommer att ringa upp dig, för att hälsa dig välkommen och svara på frågor. Sommarringningen sker under perioden 14 – 21 juli och görs till det telefonnummer som du har angett på Antagning.se.

För dig som antas i Urval 2, och för dig som har frågor kvar efter sommarringningen, finns det möjlighet att ställa frågor direkt till basårets administration. Vi har delat upp sommaren så att det alltid finns någon som kan nås via e-post (se datum nedan), men ber om överseende med att svaret ibland kan dröja några dagar. Du hittar kontaktuppgifter längre ner på denna sida.

27 juni - 3 augusti: Catarina Rudälv, programansvarig
4 augusti: Cecilia Rydberg, studieadministratör/studievägledare

Introduktionsföreläsningar

Under perioden 23-26 augusti erbjuder Umeå universitet digitala föreläsningar på nedanstående teman för dig som är ny student.

Observera att föreläsningarna endast kan ses live via Zoom. Klicka på länkarna här nedan för att få mer information om respektive föreläsning.

Ny på universitetet - en överblick
Ny på universitetet – varför finns studentkåren?
Ny på universitetet – IT-tjänster för studenter
Ny på universitetet – studera med funktionsnedsättning
Ny på universitetet – hjälp för söka, skriva och studera
Ny på universitetet – akademiskt skrivande och studieteknik
Ny student på universitetet – din hälsa under studietiden
Ny på universitetet – om existentiell hälsa, mening och balans

Studentwebben

På studentwebben hittar du webbsidor med information som är bra att känna till som student vid Umeå universitet. Dessutom hittar du uppgifter och tjänster om dina studier. 

Här kan du läsa mer om hur studentwebben fungerar.

Observera att du på studentwebben kommer att se alla kurser som kan läsas under höstterminen på basåret, även om du inte ska läsa alla kurserna. Vårterminens kurser kommer du inte att kunna se förrän senare i höst. Anledningen till detta är att det inte finns någon koppling mellan studentwebben och webbformuläret  där du gjorde ditt kursval. Det är alltså helt i sin ordning att kursinformationen på studentwebben inte stämmer överens med ditt kursval.

Umu-kort

Under din studietid på Umeå universitet kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett personligt kort som fungerar som passerkort, lånekort och kopieringskort. Du måste själv ansöka om kortet för att få det.

Här ansöker du om Umu-kortet.

Reservantagning

Reservantagning kommer att påbörjas så snart vi har lediga platser på basåret och kommer att avslutas senast fredag 2 september.

Student som reservantas får ett antagningsbesked från Antagning.se. Basårets administration skickar även ut ett mejl till den som reservantagits. I detta mejl finns bl.a. information om hur studenten skall gå tillväga för att tacka ja/nej till platsen. Observera att svarstiden är väldigt kort så det är viktigt att du håller koll på din mejl. Tyvärr händer det att mejl som skickas från Umeå universitet hamnar i studentens skräppost-mapp (spam) i inkorgen. Därför är det viktigt att du regelbundet kollar din skräppost-mapp.

Programansvarig

Studieadministratör/studievägledare