Hoppa direkt till innehållet
printicon

Allt kommer bli bra

Ibland kan man känna sig lite orolig inför nya kapitel i livet. Kommer jag trivas? Kommer jag hitta någonstans att bo? Få nya vänner? Vi har inte alla svaren, men en sak vågar vi ändå lova: Allt kommer bli bra. Välkommen till Umeå universitet.

Vad händer nu?

Fyra saker att tänka på inför terminsstart.

1. Tacka ja till din plats

För att behålla din plats måste du tacka ja senast sista svarsdag till det program eller den kurs du är antagen till och vill läsa. Det gör du på Antagning.se.

Tacka ja på Antagning.se

2. Läs ditt Välkomstbrev

I välkomstbrevet från din utbildning står vad du måste göra innan kursstart, hur och när. Det kan exempelvis vara obligatoriskt att närvara vid upprop, logga in i lärplattformar eller att registrera dig via andra system för att du ska få behålla din plats.

Hitta ditt välkomstbrev

3. Hitta en bostad

Om du bor kring Umeå kanske du redan har löst bostadsfrågan annars är det hög tid att söka nu. I Umeå finns det en hel del studentbostäder och vanliga lägenheter i närheten av campus, samtidigt som det byggs nya bostäder runt om i staden.

Hitta hem – bostad i och nära Umeå

4. Sök studiemedel

När du studerar kan du söka studiemedel hos CSN. Studiestödet består av både bidrag och lån och ansökan gör du direkt på webben.

Ta reda på vad som gäller kring studiemedel

Lägenhet, studentrum eller kollektiv?

Hitta hem!
Hitta hem!

Umeå har bostäder för alla. Här är våra tips och råd hur du hittar hem.

Se mer av stan med soffsurfarna

Häng med när våra soffsurfare hälsar på hos studenter i olika stadsdelar.

Film: Emma på Lilljansberget
Emma på Lilljansberget

Emma Fogelström har nyss flyttat in i en splitterny etta nära universitetet.

Film: Lukas på Nydalahöjd
Lukas på Nydalahöjd

Lukas Johansson  lever kollektivliv på Nydalahöjd och bjuder på oväntat hängmattefika.

Film: Rosanna på Sandåkern
Rosanna på Sandåkern

Rosanna Pistone bor med sin sambo och hundvalp i en nybyggd hyresrätt på Sandåkern.

Har du studentfördomar?

Vad vet du egentligen om studenter? Stämmer allt du tror eller är du helt ute och cyklar?

Hur gammal är genomsnittsstudenten?

Våra studenter är i genomsnitt 23 år när de börjar hos oss. Men självklart finns det både äldre och yngre studenter. Vi jobbar dessutom aktivt för att få fler äldre att börja studera – det tror vi är bra både för dig och för oss.
Källa: Umeå universitets nybörjarenkät 2015

Hur många läser vidare efter gymnasiet?

I Sverige finns det fler högutbildade än lågutbildade. För att undersöka utbildningsnivå har Statistiska centralbyrån tittat på befolkningen som är 25–64 år. Totalt har 43 procent läst vidare efter gymnasieskolan, 27 procent är dessutom högutbildade, det vill säga har en utbildning på tre år eller mer efter gymnasiet. Andelen lågutbildade är 12 procent.
Källa: Befolkningens utbildning 2016, SCB

Varför väljer man Umeå universitet?

Många väljer Umeå universitet eftersom Umeå har ett så bra rykte som studentstad – hela 64 procent faktiskt. Och vi tror dessutom att ryktet stämmer.
Andra anledningar att studenterna väljer Umeå universitet är att Umeå universitet har bra rykte, att Umeå har ett bra fritidsutbud och att det finns ett bra utbildningsutbud.
Källa: Umeå universitets nybörjarenkät, 2015

Måste man bo i tält första halvåret?

Bostad är en viktig faktor för att överhuvudtaget ha möjlighet att påbörja studier vid universitetet. Trots den svåra bostadssituationen har de flesta av de nya studenterna, nio av tio, en ordnad bostadssituation tre veckor in på terminen. Dessutom växer Umeå ständigt och 2017 slogs byggrekord med över 1600 nya lägenheter.
Källa: Umeå universitets nybörjarenkät, 2015

Hur många studenter finns i stan?

Umeå är en studenttät stad - ungefär en tredjedel av de som bor i Umeå är studenter om man räknar invånarna i tätorten. Där bor sammanlagt ca 85 000 personer. I hela kommunen bor ca 125 000 personer.
Källa: scb.se

Kåren håller koll

Grejen med kåren
Grejen med kåren

Kåren arbetar för att du ska ha inflytande över dina studier och din studiesituation.

En kvart bort

I Umeå stämmer klyschan att allt ligger nära. Även om campus ekar relativt öde under sommaren finns det mycket att njuta av i Umeå. Här är ett urval av tips att testa i sommar.

Vanliga frågor och svar

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)