"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Reseberättelse - Indien

Vi åkte till Bangalore för att skriva vårt examensarbete. Bangalore är en så kallas ”mega city” i Indien med mer än 12 miljoner invånare. Det är Indiens fjärde största stad och kallas trädgårdsstaden på grund av sina många parker.

Vi deltog i ett utbyte med St. Martha´s College of Nursing som är en sjuksköterskeutbildning grundad av katolska nunnor. Skolan tillhör sjukhuset St. Martha´s hospital som även detta grundades av samma nunneorden år 1886. Både sjukhuset och skolan ligger inom samma inhängnade område tillsammans med nunneklostret.
Sjukhuset har ett flertal avdelningar; kirurgavdelning med tillhörande intensivvård, pediatrik, förlossning, hjärtspecialistavdelning och medicinsk avdelning med tillhörande intensivvårdsavdelning för att nämna några. Sjukhuset värdegrund baseras på en välgörenhetsfilosofi vilket gör det möjligt för patienter med mindre ekonomiskt kapital att få vård där.

St Martha’s College of Nursing

På skolan går endast kvinnliga studenter och de har två olika program; ett kandidatprogram på fyra år och ett yrkesexamensprogram på tre år. Alla studenter bor på skolan och måste följa skolans regler som mobilförbud och när man får gå ut. För oss gällde dock inte dessa regler utan vi hade förstås tillåtelse att gå ut när vi ville, vilket vi gjorde så mycket vi kunde, mest på kvällar och helger. Vi fick ett eget rum stort nog för oss båda att kunna göra yoga i, och ett eget badrum med toalett och en hink-dusch. Det är väldigt vanligt att använda hink när man tvättar sig, så även när man reser runt får man oftast en hink att fylla med vatten och tvätta sig med. På skolan finns ett bibliotek där det finns wifi och där spenderade vi större delen av dagarna för att skriva vårt arbete.

Det kan vara bra att förstå att det finns vissa hierarkiska regler som man bör förhålla sig till, som hur man tilltalar lärare (Mam) osv. Men man kommer in i det ganska snabbt.

Utbytet med Martha’s gav oss stora möjligheter att forma vår vistelse efter våra önskemål. Vårt huvudsyfte var att göra en empirisk studie vilket vi fick mycket stöd från lärarna och administrationen att göra. De hjälpte oss att organisera intervjuer och handledde oss under vägen dit. Vi fick också möjligheten att göra fältstudier på sjukhuset där de gav oss möjligheten att välja de områden vi var mest intresserade av.

Att göra utanför studierna

Bangalore är som sagt en väldigt stor stad och det finns mycket att upptäcka. Till att börja med har vi stadens parker. Vi hade turen att bo precis bredvid en av dem, Cubbon park, och dit kunde vi gå för att jogga eller bara hänga på en gräsmatta. På söndagar är det särskilt livat i parken med olika aktiviteter och mycket människor.
En annan sak vi hade i närheten av vårt hem är Avenue Road där man kan hitta allt man behöver; böcker (framförallt!!), kläder, skor, frukt, smycken etc. Tidigt på morgonen ställs frukoststånd upp som serverar dosas och idlis sen kan man ta en kaffe eller te i en vagn bredvid. Sedan försvinner dessa stånd för att komma tillbaka framåt kvällen då annan god mat serveras som gobi manchurian, panerade paprikor och stekt ris.

Vill man upptäcka mer av stan så ladda ner appen : Little Black Book (LBB) och där kan man finna event, restauranger, barer, hundparker, vad som helst som är på gång. Bangalore är väääldigt uppkopplad och man gör det mesta genom olika appar.
Ladda även ner Ola (som uber) för att enkelt kunna ta sig omkring.
Uber funkar också men då kan man inte åka “tuc-tuc” eller auto som de kallas i B’lore.

Från Bangalore finns bra förbindelser med andra delar av landet. Man kan till exempel ta en nattbuss till ruinstaden Hampi eller ett förmiddagståg till Mysore och spendera en helg där. Bussar går också till den välkända regionen Kerala som vi verkligen rekommenderar att man ska besöka! Där finns bergsregioner med teodlingar, junglar och så kusten med vackra
stränder. Att boka biljetter på tåg och bussar kan kännas överväldigande till att börja med, men är förvånansvärt enkelt, det finns en app för nästan allting.

Innan avfärd

  • Sök visum genom ckgs.com, det kan vara lite krångligt, men vi ringde otaliga gånger och fick svar på alla frågor.
    För studentvisum ansökan behövs ett “Invitation letter” från St Marthas, rektor Sr Deepa utformade det åt oss efter att vi berättat vad de skulle innehålla. Kolla upp med ckgs så det blir rätt, och skicka det till dem innan själva visumansökan så kan de säga om nått behöver kompletteras. Vad som behövs mer för ansökan (pass, passfoto bankstatement) förklaras bra genom indiska ambassaden.
    Att få igenom visumansökan tog ca 10 arbetsdagar, och vi fick passet hemskickat till oss (man måste skicka passen till ambassaden). I Juli/aug är det lågsäsong för visumansökan.
  • Vi bokade flyg genom airindia och är nöjda med pris och komfort. Finnair har resor direkt från Umeå via Helsingfors, men Airindia passade bäst för oss med tid och pris.
  • Vaccinera sig är bra att göra. För andra resemediciner så är det inte så stor risk för malaria i Bangalore, men kan vara bra att ha med sig lite malarone/lariam om man ska ut på äventyr och inte har bra myggnät med sig. Och ha med lite probiotika och handsprit och viss försiktighet räddade oss från krångliga magar.
  • Bra att redan innan etablera en bra kontakt med rektorn Sister Deepa, men även kanske passa på att träffa de studenter som är i Umeå/har varit i Umeå på utbyte. För att ha någon där.

Bra att ta med sig

  • Allt går att ordna där egentligen, så en väska som rymmer mycket för att kunna ta med sig spännande saker tillbaka istället. Som kryddor och tyg, det är också väldigt enkelt att sy upp kläder där...
  • Kläder som täcker axlarna, och gärna knän, studenterna har ganska strikt klädkod.
  • För ev praktik kan det vara bra att ha med sig arbetskläder, men vi köpte en jacka från receptionen och hittade passande kläder på marknaden, och det var uppskattat.
  • Eluttagen kan funka i vissa fall, men vi investerade i en adapter som ska finnas kvar på St. Martha’s (annars går det lätt att hitta i affärer)
  • Det är såklart uppskattat att ta med sig godis eller nått spännande från Sverige att ge till rektor/lärare eller studenter. Choklad brukar vara en hit.

Kontakt

om ni har funderingar så kan ni maila oss
amanda.blohm.engstrom@gmail.com
ronja.grimstedt@gmail.com
eller se hur det såg ut via vår instagram jaldi_milenge

Namn
Amanda & Ronja
Publicerad: 2018-04-19