Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 11 maj 2021)

printicon

Utbytesprogram

Läs mer om institutionens och universitets olika utbytesprogram.

Erasmus

Utbytet inom Europa sker inom ramen för Socrates, det s k Erasmusutbytet. Institutionen har idag avtal med 35 institutioner (statsvetenskap, förvaltning och socialpolitik). Vissa universitet erbjuder även freds- och konfliktstudier. Se också våra partneruniversitet!

Utbytet omfattar en eller två terminer. Det är institutionen i Umeå som utser de utbytesstudenter som får åka, först därefter söker du till gästuniversitetet. Har du fått klartecken om att du får åka har du också möjlighet att få ett Erasmus-stipendium.

Nästa ansökan ska vara inne: 2 mars 2020 kl. 17.00

Ansökan om utbyte lämnas till Rolf Hugoson.

Obs! Några europeiska utbyten kan också sökas via International Office.

Ansökan

Övriga utbyten vid Statsvetenskapliga institutionen

I USA har vi ett avtal med Baldwin Wallace College i Ohio, och i Kanada har vi avtal med Ryerson University i Toronto.

Nästa ansökan ska vara inne: 2 mars 2021 kl. 17.00.

Ansökan

Övriga utbyten vid Umeå universitet

Vid Umeå universitet finns även avtal på central och fakultetsnivå. Dessa gäller universitet i Kanada, USA, Australien, Nya Zeeland m fl länder. Information hittar du hos International Office och Kansliet för samhällsvetenskap. Sista ansökningsdag är den 15 november läsåret innan.

North2North är ett utbyte som omfattar de nordliga regionerna av Sverige, Norge, Island, Finland, USA, Kanada och Ryssland.

Utbytesstudier vid norra polcirkeln

Du kan även åka ut på egen hand som s k freemover. Skillnaden mellan att åka ut inom avtal och som freemover är att i det förra fallet finns upparbetade kontakter, du slipper betala terminsavgift, du garanteras bostad, det finns ett stipendium och universitetet står för försäkringen. Något som du som freemover måste ordna själv.

Obs! Oavsett om du är freemover eller åker inom ramen för ett avtal skall du vara antagen som studerande vid vår institution!

Ansökan

Ladda ner ansökningsblankett

OBS! Samma blankett skall användas för ansökan om studier vid:

Ryerson University, Toronto, Kanada
Baldwin Wallace College, Ohio, USA

Hela ansökan ska lämnas in i pappersformat till Rolf Hugoson.

Notera om bilagorna till ansökan:

Personligt brev
I det personliga brevet som skrivs på svenska, presenterar du dig själv samt motiverar varför du ansöker om utbytesstudier (hur passar detta din utbildningsprofil, varför just det eller de universitet som du anger etc.). Tänk även på att ansökans utseende berättar en del om dig själv.

Övriga meriter
Till ansökan kan du även bifoga eventuella övriga meriter. Det kan vara intyg om språkkurser, intyg om mentorskap för internationella studenter eller andra åtaganden med internationell prägel, engagemang i studentföreningar eller ideellt arbete utanför universitetet. Det vill säga sånt som du tror kan ha en positiv betydelse för en studievistelse utomlands.

Nästa ansökan ska vara inne: 2 mars 2021 kl. 17.00.