"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Förberedelser inför Minor Field Studies

Den här sidan vänder sig till dig som har blivit beviljad ett stipendium för Minor Field Studies (MFS). På denna sida hittar du praktisk information om vad som väntar och vad du bör göra innan du påbörjar din fältstudie.

Skicka in kontrakt

Du som har blivit beviljad ett MFS-stipendium har fått dokumentet Kontrakt och stipendieutbetalning skickat till din e-post.

Dokumentet ska du skriva under och skicka per e-post till mfs.io@umu.se

Förberedelsemöte (obligatoriskt)

När du har blivit beviljad ett stipendium ska du delta i ett obligatoriskt förberedelsemöte vid Umeå universitet.

På mötet får du information om stipendiet, försäkring, personlig säkerhet, hälsa och praktiska detaljer före, under och efter din planerade MFS-fältstudie.

Ordna tillstånd i värdlandet

Det är ditt eget ansvar att undersöka om du behöver ett särskilt tillstånd för att få utföra din studie i värdlandet. Ange att du ska göra en studie och undvik orden research, forskning, uppdrag eller arbete. Tänk på att det är ett mindre fältarbete du ska utföra på grundutbildningsnivå.

Ansök om visum

Du ansöker själv om visum vid värdlandets ambassad eller konsulat, eller genom din researrangör. Det kan vara lättare att söka ett turistvisum än ett studentvisum men det är en avvägning som du själv ansvarar för.

Vaccination och hälsoundersökning

Ta reda på vilka vaccinationer som rekommenderas för att åka till det land där du ska utföra din studie. Vaccinera dig i god tid innan du reser. På 1177 finns hälsoråd och information om aktuella vaccinationer som behövs inför din resa.

Om du har en kronisk sjukdom eller om det finns andra hälsoskäl som kan påverka din utlandsvistelse bör du genomgå en hälsoundersökning. Detta för att Detta för att utreda om det finns hinder för din resa. Kontakta din hälsocentral för mer information om hälsoundersökningar.

MFS-stipendiet ska täcka kostnader för vaccinationer och en eventuell hälsoundersökning.

Försäkring

När du gör Minor Field Studies och är registrerad i Ladok (Umeå universitets studiedokumentationssystem) är du försäkrad via försäkringen Student UT. Försäkringen gäller:

  • under resan till och från landet
  • dygnet runt men bara under den period du vistas i det land där din studie ska genomföras
  • två veckor innan och två veckor efter perioden för din fältstudie.

Försäkringen gäller inte om du stannar i ett annat land på väg till, eller hem från, värdlandet. Om du stannar kvar på egen hand eller reser till annat land behöver du teckna en egen försäkring.

Försäkringsintyg

För att du ska få ett försäkringsintyg måste du skicka in:

  • ett försäkringsavtal (Agreement) ifyllt av dig samt påskrivet av din handledare vid Umeå universitet samt din kontaktperson i värdlandet.
  • kopia på dina flygbiljetter (ut- och hemresa).

Om försäkringsavtalet av någon anledning inte kan skrivas på (t.ex. om din kontaktperson inte tillhör en organisation) måste du meddela MFS-handläggaren på mfs.io@umu.se för att teckna en separat försäkring.

Lämna med fördel en kopia av ditt försäkringsintyg till en närstående person innan avresa.

Beställ flygbiljetter

Beställ flygbiljetter tur och retur till stationeringsorten inklusive avbeställningsskydd. Välj det billigaste alternativet och om möjligt, ett flyg som anländer i mottagarlandet under dagtid.

Spara dina boarding-pass – du ska lämna in dem i original till International Office när du kommer tillbaka till Umeå.

Meddela din resplan till International Office

När flygbiljetten är bokad och du har fastställt avresedag ska du meddela International Office din resplan genom att skicka in stipendieblanketten till mfs.io@umu.se. Detta så att du hinner få stipendiet, försäkringsintyg och övriga intyg i god tid innan din resa.

Kontakta även International Office när du har återvänt till Sverige.

Anmäl din utlandsvistelse till Sveriges ambassad eller konsulat

Innan du reser ska du informera svenska ambassaden/biståndskontoret/konsulatet i värdlandet om när, var och varför du kommer att vistas i landet. Som adress anger du din kontaktperson i värdlandet och dennes myndighet eller institution.

Biståndskontoret eller ambassaden har ingen skyldighet eller möjlighet att hjälpa dig med praktiska, tekniska eller administrativa frågor. Detta ansvarar kontaktpersonen för.

När du är på plats i landet ska du meddela ambassaden/konsulatet dina kontaktuppgifter, t.ex. mobiltelefon.

Du kan anmäla din utlandsvistelse på SwedenAbroad.se.

Ha en nära dialog med din kontaktperson i värdlandet

Skicka din projektbeskrivning och informera om när du anländer.

Håll en nära kontakt innan avresan och diskutera projektfrågor, ankomsttid, praktiska saker (bostad, myndighetskontakter, transport).

Ha en nära dialog med din handledare vid Umeå Universitet

Håll en god kontakt med din handledare när du är i värdlandet så att hen kan följa dina framsteg. Du ska också ta del av specifika instruktioner från din institution.

Säkerhet och reserekommendationer

Förbered dig inför resan genom att besöka Utrikesdepartementets (UD) reseinformation. 1177 har också råd om hälsa för det land du ska resa till, inför din resa.  Umeå universitet måste säkerställa att du som stipendiat före och under dina fältstudier är informerade om UD:s reseinformation och att du vid behov rådgör med berörd utlandsmyndighet.

På UD:s hemsida finns information om vilka länder myndigheten avråder att resa till.

Om du inte har rest till värdlandet

Om UD:s reseinformation innehåller en avrådan från att vistas i ett land/landområde eller anger att ”endast nödvändiga resor bör förekomma till landet/landområdet”, kommer du som stipendiat inte att få åka till landet/landområdet.

UD:s avrådan då MFS inte får genomföras:

  • avrådan från icke-nödvändiga resor i hela landet
  • avrådan från alla resor i hela landet
  • då UD uppmanar alla svenskar att lämna landet/del av land

I de fall då avrådan från icke-nödvändiga resor/alla resor gäller endast en del av ett land, kan det vara möjligt att genomföra en MFS-studie i en säker del av landet om du kan ta dig dit och hem utan att resa genom en del med en avrådan.

Om Umeå universitet har tagit beslut om att bevilja dig ett stipendium och UD:s reserekommendationer ändras till en avrådan innan du ska resa så kommer stipendiet att dras in.

Om du är på plats i värdlandet

Om du redan är på plats i värdlandet när en reseavrådan börjar gälla till det land/del av land där du genomför din fältstudie, måste du lämna landet inom 30 dagar. UD:s avrådan är dock överordnat villkoret om sammanhängande fältstudietid om åtta (8) veckor.

Om UD uppmanar svenskar att lämna landet/landområdet måste du omedelbart lämna landet/landområdet.

Ladda gärna ned Resklar - UD:s app för reseinformation.

Kontaktuppgifter vid akuta händelser

Vid akuta händelser (personskador, olyckor, förändrat säkerhetsläge o.s.v.) där du behöver omedelbar assistans kontaktar du FALCK Global Assistance. De kan snabbt hjälpa dig på plats. Ta med dig deras kontaktuppgifter inför din resa: 

Falck akut hjälp reseassistans: +46 8 587 717 17
Fax: +46 8 505 939 13
E–post: fga@se.falck.com
Kontakta även MFS-handläggaren på mfs.io@umu.se, din kontaktperson i fält samt din handledare vid Umeå universitet.

Senast uppdaterad: 2022-08-30