Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Ida Renström

Vad lockade dig att söka utbytesstudier och varför just University of Northern British Columbia?

Det var skidåkning. Jag gjorde en säsong i Åre och då träffade jag många som hade varit i Kanada och åkt skidor. Sedan började jag plugga och tänkte inte mer på det men när vi fick veta att det fanns möjlighet att studera utomlands kom tankarna på Kanada tillbaka.

Hur var det att studera i ett annat land?

Det var stora skillnader för mig. I Kanada läste jag mer teoretiska kurser vilket kändes annorlunda eftersom det var salstentor. Här vid Umeå universitet är jag mer van vid praktiskt arbete.

Var det lätt att hitta kurser som passade din utbildning?

Jag ville egentligen läsa fler praktiska kurser men jag hittade kurser inom marknadsföring, entreprenörskap och film och drama som jag kände att jag kunde ha nytta av. Nu i efterhand är jag väldigt nöjd med att jag läste dem.

Motsvarade din utbytestid dina förväntningar?

Mina förväntningar var att uppleva naturen och gå i bergen. När jag var liten såg jag filmen Den otroliga vandringen som handlar om tre husdjur som går vilse i USA. I en del av filmen är det en fågel som svävar över bergen - den fågeln ville jag lyssna till och det gjorde jag. Naturen överträffade alla mina förväntningar. Jag hade inte så många förväntningar på studierna men jag ville bli bättre på engelska, känna mig mer självsäker när jag håller i presentationer och bli bättre på att skriva och det blev jag också. Vad gäller själva upplevelsen i sig hade jag inte kunnat få det mycket bättre än så.

Hur var ditt liv i övrigt under utbytestiden?

Vi åkte iväg till Rocky Mountains, åkte skidor i Powder King men annars umgicks studenterna mycket på skolan.

Vad är fördelarna med att studera utomlands?

Du blir självsäker och självständig: du tar dig dit på egen hand och löser situationer du inte trodde att du kunde lösa. Du blir också mer säker på det engelska språket och lär dig uttrycka dig bättre. Man vidgar sina vyer och får träffa individer som man inte hade träffat annars, ser livssituationer som man inte hade sett annars.

Vilket är ditt bästa minne?

Min resa som jag gjorde med en kanadensisk kille och en svensk tjej till Mount Robson som är på vägen till Rocky Mountains. Det var en tur som tog två dygn så vi hade tagit med oss tält. Det var sent i oktober och när vi kom upp på platån där den sista stugan låg var det stjärnhimmel och kristallklart vatten i glaciären som vi också badade i- det var ca 3 grader! Runt omkring gick det älgar och det var så tyst att du kunde höra dina egna andetag. Det var verkligen fantastiskt.

Vad är ditt råd till någon som vill åka på utbyte?

Ta inte med dig för mycket grejer - det går att fixa där och allting löser sig, man ska inte oroa sig i onödan!