Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Jacob Bergman

Vad lockade dig att söka utbytesstudier och varför just Fudan University?

Möjligheten att se något annat och få en ny upplevelse. Alla borde söka - jag tycker det borde vara obligatoriskt! Man får ett helt annat perspektiv. Jag valde Kina för att jag tyckte det verkade som ett intressant land och det var det också. Det är en helt annan värld än Sverige.

Hur var det att studera i ett annat land?

Studieupplägget var liknande men den största skillnaden är att man läser kurser parallellt. Jag trivdes med studierna, jag läste företagsekonomi och kinesiska.

Var det lätt att hitta kurser som motsvarade din utbildning?

I Fudan fanns det kurser på engelska så det räckte! Jag fick kurserna preliminärt godkända för tillgodoräkning innan jag åkte. Det var jättesmidigt.

Hur var ditt liv i övrigt?

Jag bodde med tre andra i en lägenhet utanför campus som vi hade fixat själva. Man kan välja att bo på campus också men eftersom Shanghai är en sådan otrolig stad vill man ju ta del av den lika mycket som av skolan så min rekommendation är att inte bo på campus. Om man bor på campus är det en bra bit att ta sig in till Shanghai. På fritiden umgicks jag mest med andra internationella studenter. På skolan fanns det badmintonplaner, fotbollsplaner, basketplaner med mera. Jag reste också till Peking, Taiwan, Taipei, Filippinerna och Yellow Mountains.

Vad är fördelarna med att studera utomlands?

Största fördelen med att studera utomlands är att man får andra perspektiv på saker och ting - allt kan inte läras i läroböcker. Är man öppen så kommer ha mycket roligt och träffa många härliga personer som man också kan dra erfarenheter av.

Vilket är ditt bästa minne?

Jag kan inte peka på något särskilt, det är alla upplevelser men jag rekommenderar Peking.

Vad är ditt råd till någon som ska åka på utbyte?

Mitt råd till alla som åker på utbyte är att åka med öppet sinne, gör så mycket grejer som möjligt och förvänta dig inte att allt ska fungera som hemma.