Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Rami Ballout

 

Vad lockade dig att söka utbytesstudier och varför just National Taiwan University?

Utbytesstudier lockade mig eftersom många arbetsgivare tittar efter det på meritförteckningar - det ser väldigt bra ut. Jag ville också komma bort en termin och göra något annorlunda och resa till ett land som skiljde sig från Sverige. 

Hur var det att studera i ett annat land?

Det var verkligen annorlunda. Det som var svårast var att vi läste kurserna parallellt. Här läser vi ju bara en i taget och då vet man vad man ska fokusera på. Jag läste masterkurser men det krävdes inte lika mycket för att klara kurserna där som här i Umeå. Det var inte bara höga poäng på tentorna som räknades utan det var också viktigt att man deltog på föreläsningarna som var obligatoriska. Jag hade tre lektioner i veckan och kinesiska som var två lektioner i veckan. Vid Umeå universitet är det mer fritt och betyget hänger på tentorna.

Var det lätt att hitta passande kurser?

Det var lätt och det fanns ganska mycket att välja på. Jag ville läsa finansiering när jag var där och det fanns ett bra utbud och det var lätt att komma in på de kurserna. Det var inget problem att få kurserna tillgodoräknade. USBE gav ett förhandsbesked så jag visste redan innan vilka kurser jag skulle få tillgodoräknade.

Motsvarade utbytestiden dina förväntningar?

Jo, det gjorde det verkligen. Det enda jag kunde gjort annorlunda var att bo i studentrum. Vi som åkte iväg härifrån bodde ihop och då umgicks vi inte lika mycket med de andra internationella studenterna och det var lite tråkigt. Det gjorde ju också att vi inte pratade lika mycket engelska som jag trodde att jag skulle göra. Men vi hade roligt ihop och det var tryggt att ha varandra.

Hur såg ditt liv ut i övrigt?

Bortsett från att studera så spelade jag fotboll med universitetets fotbollslag, umgicks med kompisar jag träffade där borta och då jag endast hade lektioner måndag till onsdag blev det långa helger. Då passade vi på att besöka sevärdheter och resa runt i Taiwan som har mycket fina exotiska miljöer.

Vad är ditt bästa minne?

Jag hade en bild av att det skulle vara mer kaosartat i Taiwan, likt andra sydostasiatiska länder, men det stämmer inte. Taiwan är verkligen ett välfungerande och högteknologiskt land.

Vad är ditt råd till någon som ska fara på utbyte?

Det är att bo nära skolan eller bo i studentrum för att träffa nytt folk. Vissa av de som åkte från Sverige bodde ganska långt från campus och det innebar att de fick byta tunnelbana flera gånger men jag bodde ca 5 minuter från campus. Att bo nära är det viktigaste eftersom du förväntas vara i skolan nästan varje dag.