Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 1 mars 2021)
Du kan få stöd om du har en funktionsnedsättning, som exempelvis dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Syftet med stödet är att du ska kunna studera på lika villkor. Läs mer här om vanliga stödåtgärder och hur du ansöker om stöd.
Exempel på stöd är anteckningsstöd, längre skrivtid eller att få använda dator vid skriftlig examination. För att kunna få stöd behöver du göra en ansökan och få ett beslut. Om du har en tillfällig skada eller sjukdom har du inte rätt till stödet som beskrivs på de här sidorna.
När du antagits och tackat ja till din utbildning ansöker du om stöd i Nais. I ansökan beskriver du din funktionsnedsättning och hur du tror att den kommer att påverka dina studier.
Du behöver även skicka med intyg som styrker din funktionsnedsättning. Läs mer om intyg längre ner på sidan.
Fäll ihopDu ska skicka med intyg som styrker din funktionsnedsättning när du ansöker. Intyget ska vara utfärdat av legitimerad sjukvårdspersonal som exempelvis läkare, psykolog, audionom eller giltig dyslexiutredare. I intyget ska det stå:
Intygsgivaren är välkommen att kontakta oss om hen är osäker på vad som ska framgå i intyget.
Har du inte gjort någon utredning kan du vända dig till 1177 för att få mer information om vem du ska vända dig till.
Fäll ihopNär din ansökan och nödvändiga intyg har kommit in beslutar våra samordnare om du har rätt att få stöd för funktionsnedsättning eller inte. Om din ansökan blir beviljad blir du kontaktad av en av våra samordnare för ett kartläggningssamtal.
Efter samtalet skriver samordnaren ett beslut med rekommendationer om de stöd du behöver.
Fäll ihopNär du fått ett beslut om rätt till stöd ska du vända dig till kontaktpersonen vid din utbildning så snart som möjligt. Ni går sedan igenom det rekommenderade stödet tillsammans.
På den här sidan hittar du kontaktpersoner för studenter med funktionsnedsättning på program och institutioner.
Beroende på vilka stöd du har beviljats är det olika saker du behöver göra för att få dem.
Läs mer om vad du ska göra för att få de olika stöden.
Fäll ihopLokalt beslutade regler vid Umeå universitet, om bland annat hur individuellt stöd till studenter med funktionsnedsättning ska hanteras, hittar du på: www.umu.se/regelverk/
Universitetets arbete för att studenter med funktionsnedsättning ska kunna studera på lika villkor beskrivs i handläggningsordningen.
Handläggningsordning för stöd till studenter med funktionsnedsättning