Var inte rädd för att prova

Att studera på universitet innebär en del utmaningar för Emma som är synskadad och reumatiker. Men hon är motiverad och med anteckningshjälp, talböcker och förstående lärare löser sig det mesta.

Tack vare ett läkarintyg för snart två år sedan fick Emma möjlighet att studera med sjukersättning. Den här terminen pluggar hon för första gången på heltid. Tidigare har hon läst kurser på halvfart, något hon kan rekommendera andra som känner sig osäkra inför universitetsstudier. Det är ett bra sätt för den som vill komma in i tänket.

– Man ska aldrig vara rädd för att prova, det går oftast bra om man är rätt motiverad och läser rätt kurs, säger Emma.

Och Emma är motiverad. Ända sedan hon började skolan har hon älskat att lära sig nya saker. "Kunskap är inte tungt att bära", säger hon och berättar att hon har läst kurser i både sociologi och juridik.

– När jag gick den juridiska översiktskursen, jöken, gick det upp ett ljus för mig om hur juridiken är uppbyggd. Det är ett väldigt intressant ämne och jag är sugen på att läsa fler kurser.

I Emmas läkarintyg preciserades vad hon behövde stöd med för att klara sina studier. Studentcentrum hjälpte henne med att omsätta orden på intyget till handling. På föreläsningar och seminarier får hon anteckningshjälp, en person som universitetet anlitat skriver anteckningar åt henne.

– Ibland fungerar anteckningshjälpen också som min högra hand. Det kan handla om vardagliga saker som att se när tevattnet når upp till koppens kant, berättar hon.
Talböcker får Emma oftast tag på via Talboks- och punktskriftsbiblioteket. Hittar hon inte boken där får hon hjälp av bibliotekarierna på Universitetsbiblioteket.

– Jag sitter oftast och pluggar på biblioteket, där får jag mest läsro, säger hon och berättar att hon nu nästan lyssnat igenom hälften av den 740 sidor långa kursboken i sociologi.

Snart är det dags för nästa tenta och hon får då sju timmar på sig att skriva klart den. Vid salstentor får hon alltid två timmars extra skrivtid och vid inlämningsuppgifter kommer hon och läraren överens om när det är rimligt för henne att lämna in uppgiften.

– Stödet från universitetet fungerar bra för det mesta och de flesta lärarna är förstående, säger hon.

På sikt är målet för Emma att hon ska kunna bryta sjukersättningen och börja arbeta på halvtid. Vad hon vill bli är en knepigare fråga.

– Jag skulle vilja ha en kandidatexamen och jag har lite funderingar på att läsa ett program. Men jag vet inte riktigt vad jag ska bli. Det kommer jag att prata mer om med min studievägledare på Studentcentrum, berättar Emma.

Text: Karin Wikman
Bild: Elin Berge