"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

E-post och Microsoft 365

Som student har du gratis tillgång till hela Microsoft 365 under din studietid. Där ingår bland annat appar som Teams, Word, Excel, Powerpoint, Whiteboard, Forms, din studentmail och en mängd andra tjänster som kan underlätta din studietid och ditt samarbete med dina kursare.

Microsoft 365 - helt gratis under din studietid

Du kommer åt alla tjänster i Microsoft 365 via direktlänken M365.umu.se.

E-post via Microsoft 365

När du aktiverar ditt användarkonto får du automatiskt tillgång till ett e-postkonto i Microsoft 365 (som får adressen Umu-id@student.umu.se). Du kan sedan välja om du vill använda det kontot för din kommunikation med universitetet eller om du vill byta primär e-postadress.

För att byta primär e-postadress loggar du in på studentwebben och går till Mina inställningar.

Microsoft 365 – mer än bara e-post

Samarbeta i Teams

Teams är en samarbetsplattform där det går att skapa gemensamma ytor som kan vara användbara vid grupparbeten och andra samarbeten. Det kan även fungera som en lagringsplats där ni kan samla dokument och filer. Teams kan även användas till att chatta och hålla möten med andra. Du och dina kurskamrater kan skapa ett gemensamt team med olika kanaler och därmed använda Teams som en gemensam plats under grupparbeten där all kommunikation sker och alla filer finns samlade. Teams är tillgängligt för alla studenter och anställda vid Umeå Universitet. 

Läs mer om hur Teams kan vara användbart under studierna. 

Hantera e-post, kalender och kontakter i Outlook

Du kan lagra e-post och bilagor upp till 50 GB, får tillgång till kalendrar som du kan dela med andra och en adressbok för dina kontakter. Du kan också enkelt koppla ihop student-e-postadressen med e-postklienter i datorer, mobiltelefoner och plattor.

Anteckna med Onenote

OneNote är en digital anteckningsbok där du kan skriva och samla anteckningar. Välj att anteckna för din egen del, eller skapa anteckningar och anteckningsböcker tillsammans med andra.

Ladda upp och spara dina filer i OneDrive

Du får 1 TB lagringsutrymme för dina filer. Dokumenthanteringen har förbättrats med nya funktioner för att underlätta för samarbete med andra. Med OneDrive kan du synkronisera dina filer mellan datorer, mobiltelefoner och plattor.

Skriv och skapa med Word, Excel och Powerpoint

Du kan skapa och redigera till exempel Word-, Excel- och PowerPoint-filer direkt i webbläsaren med webbläsarversionen av Microsoft Office.

Som student vid Umeå universitet kan du också kostnadsfritt installera Microsoft Office Pro-paketet på upp till fem datorer. För att hämta programvarorna ska du vara inloggad i Microsoft 365 med ditt användarkonto vid Umeå universitet (Umu-id). Om du behöver hjälp med att hämta och installera programvaran finns instruktioner som du når via länken på den här sidan.

Strukturera och fördela med Planner

I Planner kan du strukturera och fördela arbetsuppgifter. Samla dina eller gruppens samtliga arbetsuppgifter på en och samma plats, och bocka av när ni genomfört uppgiften.

Skapa digitala whiteboards med Whiteboard

Whiteboard är ett komplement till universitets mötesverktyg. Applikationen underlättar digitala samarbeten då den gör det möjligt att skapa digitala whiteboardtavlor där du kan göra post-its, skriva text, rita samt montera bilder och dokument. Du kan använda det till exempelvis:

  • Workshops
  • Projektplanering
  • Gruppdiskussioner

Mer information om hur du kommer igång med Whiteboard hittar du på universitetets webbplats Manual.

Gör enkäter med Forms

Med Forms kan du skapa och dela formulär och enkäter men också sammanställa resultaten. I Forms kan du:

  • Skapa enkäter, formulär, omröstningar
  • Bjuda in deltagare att svara på enkäten/formuläret/omröstningen
  • Sammanställa och utvärdera svaren du får in
  • Exportera data till Excel för att skapa analyser, diagram etc.

Få hjälp av den AI-drivna chatten Copilot

Som student har du tillgång till Copilot på webben - en intelligent och engagerande AI-chattbot som kan hjälpa dig med olika uppgifter och frågor. Användningsområdena är många, några exempel:

  • Copilot kan hjälpa dig att lösa matematiska problem genom att generera stegvisa lösningar och förklaringar.
  • Copilot kan hjälpa dig att hitta relevanta artiklar, böcker och andra källor för din forskning.
  • Copilot kan hjälpa dig att skapa en studieplan, påminna dig om deadlines och ge dig tips om hur du kan förbättra dina studievanor.
  • Copilot kan hjälpa dig att förbereda dig inför tentor genom att generera övningsuppgifter och ge dig feedback på dina svar.

Så här gör du för att använda Copilot

Gå till copilot.microsoft.com och logga in med ditt konto (umu-id@student.umu.se). När du är inloggad får du tillgång till "Commercial data protection in Copilot" - det ser du genom att det står "Dina personliga data och företagsdata skyddas i den här chatten". Den inloggade versionen har en högre skyddsnivå än testversionen som du har tillgång till i utloggat läge.

  • I inloggat läge varken sparas eller delas den information som du skriver i chatten.
  • All information i chatten raderas efter avslutad session och informationen används aldrig för att träna modellen.
  • All data hanteras inom Europa och tjänsten täcks av de avtal universitetet har med Microsoft.

Stöd och hjälp

Det finns stöd och hjälp att få för dig som är student:

  • Umeå universitets webbplats för instruktioner - Manual. Här finns svar på vanliga frågor och instruktioner för hur du utför olika uppgifter,
  • Det finns mycket stöd att hitta på Microsofts webbplats för Microsoft 365
  • Om du har kollat på dessa sidor men inte har hittat svar på din fråga – kontakta då Servicedesk.

Vad händer efter examen? 

Efter att du tagit examen sparas ditt material i två år, under denna tid räknas du fortfarande som aktiv student. Vi rekommenderar dig att antingen flytta eller spara ned materialet som du vill behålla efter examen, så att du med säkerhet har kvar ditt material. 

Senast uppdaterad: 2024-02-07