"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Tips för hälsa och livsstil

Ge dig själv bästa möjliga förutsättningar för att må bra och orka med både studier och fritid! Här finns saker du kan göra eller som kan vara bra att veta. Behöver du mer stöd är du välkommen att kontakta Studenthälsan.

Fysisk aktivitet och psykisk hälsa

Att fysisk aktivitet är bra för kroppen är känt sedan länge. Vi blir piggare, våra kroppar blir starkare och vi sover bättre. De senaste åren har det också blivit allt mer känt att fysisk aktivitet även påverkar vår psykiska hälsa i hög grad. Här hittar du förslag på hur du kan komma igång med att röra mer på dig.

Fysisk aktivitet minskar bland annat riskerna för fetma, cancer, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och att dö i förtid. Det kan dessutom förbättra våra kognitiva funktioner, exempelvis koncentrationsförmågan och minnet. Att röra på sig regelbundet minskar stress, nedstämdhet, oro och ångest och ger oss större möjlighet att hantera känslor och tankar på ett effektivt sätt.

En liten förändring i hur mycket du rör på dig kan ge stor effekt, oavsett vilken form du är i när du börjar. För det mesta är fysisk aktivitet dessutom utan biverkningar. Vilka aktiviteter du gör, hur ofta och hur intensivt är en individuell fråga där du får utgå från just dig, dina förutsättningar och vilken effekt du vill uppnå med att med att röra på dig. En rask promenad kan vara hjälpsamt när huvudet är fullt av tankar och känslor. Prova gärna olika aktiviteter för att hitta vad som passar dig. Den bästa träningen är den som blir av!

Några tips för att komma igång

  • Bryt stillasittandet. Ta rörelsepauser, gärna flera korta, under dagen. Stillasittande ökar risken för sjukdom.
  • Öka vardagsmotionen. Ta trapporna istället för hissen till exempel. Varje steg ger effekt!
  • Rör på dig med måttlig intensitet så att du får en något ökad andning och puls, helst varje dag.
  • Ansträng dig några gånger i veckan med högre intensitet, det vill säga så att du får tydligt ökad puls och andning.
  • Gör muskel- och skelettstärkande aktiviteter några gånger i veckan. Det kan innebära att bära eller lyfta något lite tyngre, hoppa eller gå i uppförsbacke.

Hitta mer information och tips på 1177 Vårdguiden.

Träna för din hjärna

Vill du bli mer stresstålig, må bättre, förbättra ditt minne och bli mer kreativ och intelligent? Den moderna hjärnforskningen visar att motion och träning får fullständigt ofattbara effekter på hjärnan, det organ som påverkas allra mest av att vi rör på oss. Föreläsare är Anders Hansen, överläkare i psykiatri. Filmen är ca 40 minuter.

Sätt SMARTa mål som är hållbara över tid

Vad vill du uppnå med att öka din fysiska aktivitet? Har du svårt att komma igång så kan det vara en bra idé att tänka igenom i förväg så att ditt mål är SMART:

  • Specifikt - tydligt och avgränsat, exempelvis att börja promenera varje dag.
  • Mätbart - till exempel under ett visst antal minuter eller antal gånger per vecka.
  • Accepterat eller Attraktivt – sätt ett mål som du själv tycker känns okej, så ökar sannolikheten att du verkligen gör det.
  • Realistiskt - välj gärna ett utmanande mål, men se till att det är realistiskt utifrån dina förutsättningar.
  • Tidssatt - när ska målet vara uppfyllt? Dela gärna in ett långsiktigt mål i kortare delmål. Det kan öka chansen för att du faktiskt når dit du vill.

Tycker du att du hindras av tidsbrist, trötthet, att du inte har tillgång till rätt utrustning eller annat? Det finns alltid någon aktivitet du kan göra - gör det som är möjligt!

Träna ”lagom”
Funderar du på om du tränar för mycket? Går din träning ut över andra viktiga saker i livet, exempelvis vila, din hälsa, relationer eller dina studier? Om du får stark ångest, irritation, nedstämdhet eller skuldkänslor av att låta bli att träna - kontakta Studenthälsan för att få stöd.

Kost

Mat och måltider är en del av livet och en förutsättning för att må bra. Ditt behov av energi och näringsämnen varierar med ålder, kön, aktivitet, hälsa och eventuell sjukdom.

Hur din hjärna påverkas av vad du äter

Vad du väljer att äta har direkt och långvarig effekt på det viktigaste organet i din kropp: hjärnan. Så vilken sorts mat ger dig paltkoma efter lunch? Eller rastlöshet när du ska sova? Här får du en överblick. Filmen är ca 5 minuter lång.

Få kostinformation av dietiststudenter

Vill du lära dig mer om kostens betydelse för hälsan? Som student vid Umeå universitet har du möjlighet att kostnadsfritt få kostinformation av dietiststudenter. Läs mer om vad det innebär och hur du kontaktar studenterna hos Institutionen för kost- och måltidsvetenskap.

Fler användbara länkar

Kosttillskott (Riksidrottsförbundet)

Matvanor, hälsa & miljö (Livsmedelsverket)

Kostråden - hitta ditt sätt (Livsmedelsverket)

Näringsrekommendationer (Livsmedelsverket)

All fisk är inte nyttig (Livsmedelsverket)

Prokrastinering

”Prokrastinering” är ett annat ord för att vi skjuter upp eller förhalar saker som behöver göras inom en viss tid trots att vi vet att det kommer att få negativa konsekvenser. Upplever du att du skjuter upp saker så att du får problem? Här får du veta varför vi prokrastinerar och vad du kan göra åt det.

Vad är prokrastinering?

När vi prokrastinerar prioriterar vi det som känns lättare eller roligare i stunden, till exempel att kolla på Youtube, framför sådant som ger oss långsiktiga fördelar som exempelvis att plugga inför en tenta. Om vi däremot väljer bort att göra något som är mindre viktigt så kallas det inte för prokrastinering utan god prioriteringsförmåga.

Prokrastinering är ett beteende som vi gör för att slippa obehagliga tankar och känslor, exempelvis tristess eller ångest. Alla prokrastinerar ibland, men om beteendet hindrar oss till exempel i studierna eller påverkar vår hälsa på ett negativt sätt så behöver vi ta tag i problemet.

Varför prokrastinerar vi?

Delar av vår hjärna är utvecklade för att fatta snabba beslut baserat på känslor. Andra delar är utvecklade för självkontroll och långsiktigt planerande. Om vi har en tendens att prokrastinera så ligger utmaningen i att inte låta ”känslohjärnan” styra för mycket när vi behöver göra något som kan ge oss fördelar i längden. Vi prokrastinerar för att det känns bra just då, men också för att det kanske inte har fått så stora konsekvenser när vi har skjutit upp saker tidigare.

Våra personliga egenskaper påverkar delvis hur benägna vi är att prokrastinera. Impulsivitet, självkänsla, självförtroende och alltför låg eller hög optimism är egenskaper som spelar in. Forskning kring uppskjutande har visat att framför allt fyra faktorer tycks spela in:

  1. Värde – vilken belöning vi tänker att vi kommer att få när vi blir klara med en uppgift
  2. Förväntan - tilltron till att lyckas med uppgiften
  3. Tid - hur länge vi behöver vänta innan belöningen kommer
  4. Impulskontroll - förmågan att arbeta med något som ger ett värde först på sikt

Graden av impulsivitet har visat sig vara den faktor som har störst betydelse. Olika människor kan alltså ha problem med olika saker även om alla faktorer är viktiga för att vi skall komma till skott.

Tim Urban kallar sig för en ”mästare i prokrastinering”. I sin TED Talks-film försöker han förklara vad som händer när man prokrastinerar.

Jag tror att prokrastinering är ett problem för mig – hur kommer jag vidare?

En ogjord uppgift är energikrävande. Varje gång du tänker på den så känns den större och större. Istället för att jobba med uppgiften så kanske du i slutändan har använt mer tid på att bara tänka på den eller planera för att sätta igång med den.

Här är några förslag på saker du kan göra för att få bukt med prokrastinering:

  • Lägg märke till de tankar och känslor som dyker upp i den stund då du är på väg att prokrastinera. Exempel kan vara: ”jag är inte tillräckligt motiverad just nu”, ”jag kommer aldrig att lära mig det här”, ”jag borde träna först”. Det är okej att känna, men låt inte känslorna styra vad du ska göra just nu.
  • Öva på att stå ut med obehaget och träna din impulskontroll. Försök studera lugnt och metodiskt även om du just nu inte känner dig motiverad. Rastlöshet och ångest går över.
  • Belöna dig själv när du jobbat en stund, kanske med det du tänkte göra i den stund du var på väg att prokrastinera.
  • Påminn dig om varför du valt att studera och vad du har för mål med dina studier.
  • Vill du få både överblick och en fördjupad förståelse för ditt prokrastineringsbeteende? Då kan du titta på Lunds universitets föreläsning om prokrastinering för dig som är student.
  • Ta en titt på din studieteknik. Studieverkstaden erbjuder flera råd och tips kring hur du kan göra dina studier både enklare och effektivare.
  • Lyssna på Alexander Rozental och psykologstudenten Jacqueline Levi som pratar om prokrastinering i Psykologipodden.

Behöver du mer hjälp?

Kontakta Studenthälsan om du behöver stöd eller har frågor om din hälsa.

Kontakta Studieverkstaden om du behöver hjälp med exempelvis studieteknik, akademiskt skrivande eller att göra muntliga presentationer.

Sexualitet och hälsa

Sexualitet och lust är centrala delar i de flesta människors liv oavsett kön eller ålder, om vi lever singel eller i en relation. Sexualitet fri från fördomar, diskriminering, tvång och våld är hälsosam. Det är bara du som bestämmer om, när, hur och vilka du vill ha sex med.

Har du sex som du inte mår bra av? Har du varit utsatt för sexuella övergrepp? Det finns hjälp att få. Kontakta oss!

Sexuellt överförbara infektioner (STI)

Könssjukdomar är infektioner som du kan få genom att ha sex. Vissa könssjukdomar ingår i smittskyddslagen och du måste testa dig om du misstänker att du har någon av dem. Studenthälsan jobbar för att minska spridningen av sexuellt överförbara infektioner och oönskade graviditeter. Hos oss kan du få:

  • Gratis testning av gonorré, klamydia och hiv. Kom på drop-in till sjuksköterska för att testa dig.
  • Gratis kondomer.
  • Samtal i frågor om relationer, sex och samlevnad. Om vi inte kan hjälpa dig hänvisar vi dig vidare till rätt instans.

Landstingen erbjuder testning av alla sexuellt överförbara infektioner. På 1177 Vårdguiden hittar du information och uppgifter om vad som gäller där du är.

Västerbottens läns landsting om sexuellt överförbara infektioner

Sex och relationer

På 1177 Vårdguiden hittar du information om sexualitet och relationer. Du kan även läsa om preventivmedel och om hur du skyddar dig mot könssjukdomar.

Sexuell hälsa

Fler användbara länkar:

Filmer: Nästan allt om sex i Sverige

Gratiskondomer.nu

RFSL - Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter

RFSL i Umeå

RFSU - Riksförbundet för sexuell upplysning

Sveriges förenade HBTQIA+ studenter (SFQ)

Stress och återhämtning

Som student ställs du inför en rad nya och spännande utmaningar. Du får ny kunskap, träffa nya människor, kanske byta ort och flytta hemifrån. Du förväntas också klara examinationer, göra redovisningar och fungera socialt.

Allt det här innebär ansträngningar, och det gör ju inget så länge du kan återhämta dig. Ibland kan ansträngningen fortsätta under en längre tid och då kan det hända att du känner dig maktlös och stressad.

Symtomen på stress kan se olika ut. Det kan handla om irritation, sömnsvårigheter, svårt att koppla av, koncentrationssvårigheter, allmän känsla av oro, spänningshuvudvärk eller magont. Om du känner dig stressad så försök ta reda på vad du behöver för att få återhämtning och vila.

Läs på 1177 Vårdguiden om stress, symptom, återhämtning och praktiska råd

Hos Studenthälsan kan du få olika typer av stöd för att lära dig hantera stress:

Samtal - boka tid
Föreläsningar och grupper med olika teman - läs mer i kalendariet

Sömn

Sömn behövs för att din kropp och hjärna ska få återhämta sig och bearbeta intryck. Den påverkar även din förmåga till inlärning och ditt minne. En vuxen person behöver sova mellan 6-9 timmar för att bli utvilad. Om du ofta sover mycket mer eller mindre än så kan det påverka hälsan negativt, men du behöver inte vara orolig om din sömn är annorlunda en eller några nätter. 

Sju tips på hur du kan förbättra din sömn

  • Dryck med koffein (kaffe, te med mera) på morgonen kan stärka din inre klocka och göra dig pigg och alert på dagen, men undvik det senare på dagen. Får du i dig koffein två timmar innan du ska sova på kvällen så skjuter du din trötthet mer än en halvtimme framåt.
  • Alkohol kan ha en avslappnande effekt, men man sover oftast ytligare och vaknar fler gånger. Risken ökar för att du ska snarka och få korta andningsuppehåll och drömsömnen påverkas negativt.
  • Försök att lägga dig respektive gå upp vid samma tider varje dag. Det tar ungefär en dag för hjärnan att anpassa sig till en timmes förskjutning av dygnsrytmen. Undvik att sova på dagen.
  • Gå ut! Dagsljus är bra för sömnen även mulna dagar.
  • Rör på dig. Fysisk aktivitet förbättrar ofta sömnen.
  • Ha mörkt, svalt och tyst i rummet när du ska sova.
  • Undvik blått skärmljus inför sänggåendet. Tänk på att engagerande aktiviteter på kvällen kan göra dig mera uppvarvad och försvåra din insomning.

Gör din egen sömndagbok

För att du ska få en tydligare bild av hur din sömn fungerar kan du skriva en "sömndagbok" när du vaknar varje morgon. Du kan också notera vilka saker du gjort under dagen i en "beteendedagbok". Hittar du något som kan ha påverkat sömnen positivt eller negativt? Kan du göra mer av det som påverkat sömnen positivt?

"Sömnskolan" - läs mer om sömn och hur du gör en sömndagbok

Använd gärna de här dokumenten som underlag för dina "dagböcker".

Sömndagbok (mall)

Beteendedagbok (mall)

 

Senast uppdaterad: 2023-09-06