Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Bent Christensen fascineras av korallrev

Ekologen Bent Christensen älskar att resa och fascineras av korallrev, särskilt av de anemonfiskar som lever där. Anemonfiskar ser ut som Nemo och trivs i anemoner, där får de skydd mot de flesta läskigheter i havet.

– Men det finns en slags räka som lever i munnen på anemonfiskar och som fiskarna inte verkar kunna bli av med. Förmodligen snor räkan en del av anemonfiskens mat. Å andra sidan blir det jobbigt för räkan om den är så otäck mot anemonfisken att den dör. Jag tycker det är coolt att fundera på hur en parasit som räkan, som skulle kunna äta all mat fisken fångar, ändå måste sköta sig så att dess värd, anemonfisken, kan leva vidare.


Tidigare forskade Bent Christensen om hur olika fiskarter påverkar varandra. Det är viktigt att veta mer om för att bättre kunna skydda fisk som finns i alla hav och vattendrag runt om i världen, säger han.

Varför började du forska?
– För att jag är jättenyfiken. Jag funderar nästan alltid på hur saker fungerar och som forskare är det ju just det man jobbar med.

Du har varit med i Levande frågelådan flera gånger förut. Varför är det kul att vara med?
– Det kommer så många kul och spännande frågor. Jag tycker det är roligt att få vara med och svara på dem. Förhoppningsvis tycker publiken det är lika kul som vi som svarar tycker att det är!

Vilken är den roligaste fråga du fått?
– Hur högt en blåval låter! Det är sjukt högt, så högt att man förmodligen dör om man är just framför valen när den låter.

Har du någon drömfråga?
– Drömfrågor är frågor där man kommer på att man faktiskt aldrig tänkt den frågan, trots att man borde ha tänkt den. Att man inte har den minsta aning om svaret för frågan superbra, för då lär man sig jättemycket.

Text: Anna-Lena Lindskog