Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Vera Roadshow – kom och fira Vera med oss!

Vera Sandberg var den första kvinnan i Sverige som 1917 kunde titulera sig ingenjör. För att hylla Vera besökte Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien högskolor och universitet för att inspirera fler tjejer att bli ingenjörer. Den 9 oktober 2019 kom turnén till Umeå universitet.

– Vera påminner om allas möjlighet till att bli det de vill bli. Genom att samla kvinnliga förebilder, studenter, lokala företagsledare och forskare vill vi vara med och inspirera framförallt tjejer till att söka tekniska och naturvetenskapliga utbildningar, säger Lennart Johansson, projektansvarig vid Umeå universitet.

När Vera Sandberg 1917 tog examen på Chalmers var hon den första kvinnan i Sverige att bli ingenjör. Sedan dess har hon fått många efterföljare och de senaste tio åren har andelen kvinnor som studerar på högskole- och civilingenjörsutbildningar ökat. Men, utvecklingen går alldeles för långsamt. I dag är endast 33 procent av alla utexaminerade ingenjörsstudenter kvinnor.

– Vera Roadshow är ett sätt att främja nyfikenhet och upptäckarglädje i tekniken hos tjejer. Men vi vill också bidra med fakta och kunskap för att skapa bättre förutsättningar för kvinnor att nå längre i karriären. Kvinnorna behövs för att Sverige ska möta det stora behovet av arbetskraft inom teknikyrken, säger Tuula Teeri, vd, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA.

Vera Roadshow vände sig till dig som går på gymnasiet samt deras lärare, men inbjudna är också studenter, universitetslärare/forskare och företag.

Vera Roadshow hölls den 9 oktober 2019. Hade du inte möjlighet att vara med kan du se två filmer från evenemanget här:

Vera Roadshow - se evenemanget i efterhand

Jämställdhet i ingenjörsyrket och mycket mer. Film från förmiddagens program.

Vera Roadshow - se evenemanget del 2

Robotar, bioteknikföretag och praktik i teknikföretag. Se filmen från eftermiddagens program.