Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Hänga runt, snacka strunt

Boka in tid till annat än plugg också. Utöver studier, idrott och friluftsliv finns det annat viktigt att fylla din tid med i Umeå. Även kulturen, kaféerna, barerna och diskussionerna är bra återhämtning och inspiration. Välkommen ut i vimlet!

Upplev Umeå

I musikstaden Umeå arrangeras det festivaler året om, här väljer du mellan Umeå Europeiska Filmfestival, folkmusikfestivalen Umefolk och hårdrocksfestivalen House of Metal. Umeå Open är Sveriges största inomhusfestival alla kategorier, Umeå Jazzfestival har svängt sedan 1968 och under Brännbollsyran samlade enbart den avslutande spelningen med Kygo över 16 000 åskådare.

Kultur på campus

Kultur på campus är precis vad det låter som: konserter, teaterföreställningar, författarbesök och mycket annat - på campus, under studietid, utan kostnad. Kultur på campus är en unik satsning för att ge studenter och lärare nya perspektiv och bidra till en kreativ studiemiljö. Du hittar inget liknande vid något annat universitet i Sverige.

Bildmuseet

Det har omskrivits som ett av världens vackraste universitetsmuseer och har nosat på topplaceringen i flera internationella museitävlingar. Bildmuseet finns i en uppmärksammad byggnad på Konstnärligt campus intill Umeälven och är en kulturell oas för både studenter och boende i Umeå. Här kan du uppleva samtida internationell konst, fotografi, arkitektur och design samt utställningar med konsthistoriska tillbakablickar. Eller så nöjer du dig med en kopp kaffe i museets uppskattade kafé.

Musik och mat

Det är inte osannolikt att en utekväll i Umeå bjuder på en musikupplevelse av något slag. Staden har en sjudande musikscen med såväl festivaler som enskilda konserter med svenska och internationella artister.

Vill du träffas över en bit mat hittar du ett stort utbud av bra restauranger. De flesta kök experimenterar med råvaror från regionen, som älg, röding, hjortron och åkerbär, och allde­les garanterat Västerbottensost. Och vill du ha din drink på något speciellt vis, finns det garanterat en duktig bartender som kan hjälpa dig. Välkommen ut!