Hoppa direkt till innehållet
printicon

Hänga runt, snacka strunt

Utöver studier, idrott och friluftsliv erbjuder Umeå mycket annat att fylla din tid med. Även shoppingen, kulturen, kaféerna, barerna och diskussionerna är viktiga för återhämtning och inspiration. Välkommen ut!

Kulturstaden

I Umeå är det nästan alltid något på gång. Här finns tre stora museer, en opera och en professionell symfoniorkester – men också kulturföreningen Humlan, alternativa musik­ scenen Verket, flera mindre teatrar och en internationell litteraturfestival. Bland mycket annat. Som ett kvitto på stadens dynamiska kulturliv utsågs Umeå till Europas kulturhuvudstad 2014.

Bildmuseet

Det har omskrivits som ett av världens vackraste universitetsmuseer och har nosat på topplaceringen i flera internationella museitävlingar. Bildmuseet finns i en uppmärksammad byggnad på Konstnärligt campus intill Umeälven och är en kulturell oas för både studenter och boende i Umeå. Här kan du uppleva samtida internationell konst, fotografi, arkitektur och design samt utställningar med konsthistoriska tillbakablickar. Eller så nöjer du dig med en kopp kaffe i museets uppskattade kafé.

Kultur på campus

Kultur på campus är precis vad det låter som: konserter, teaterföreställningar, författarbesök och mycket annat - på campus, under studietid, utan kostnad. Kultur på campus är en unik satsning för att ge studenter och lärare nya perspektiv och bidra till en kreativ studiemiljö. Du hittar inget liknande vid något annat universitet i Sverige.

Musik och mat

Det är inte osannolikt att en utekväll i Umeå bjuder på en musikupplevelse av något slag. Staden har en sjudande musikscen med såväl festivaler som enskilda konserter med svenska och internationella artister.

Vill du träffas över en bit mat hittar du ett stort utbud av bra restauranger. De flesta kök experimenterar med råvaror från regionen, som älg, röding, hjortron och åkerbär, och allde­les garanterat Västerbottensost. Och vill du ha din drink på något speciellt vis, finns det garanterat en duktig bartender som kan hjälpa dig. Välkommen ut!

Upplev Umeå

Visitumea.se

Få reda på mer om staden Umeå och vad som är på gång just nu.

Clowner utan gränser på Lindellhallen
Kultur på campus

Kultur på campus ger stimulans till studenter och anställda, inte sällan arrangerat av våra studenter!

Besökare på Bildmuseet
Kika in på Bildmuseet

En plats för upplevelse, reflektion och diskussion. Bildmuseet är en del av Umeå universitet.

Därför Umeå

En liten storstad med alla nyanser, pulserande stadsliv och knäpptysta norrskensnätter.