Hoppa direkt till innehållet

Hänga runt, snacka strunt

Utöver studier, idrott och friluftsliv erbjuder Umeå mycket annat att fylla din tid med. Även shoppingen, kulturen, kaféerna, barerna och diskussionerna är viktiga för återhämtning och inspiration. Välkommen ut!

Kulturstaden

I Umeå har kulturarbetare och konstnärer samlats ända sedan 1970-talet, och när sådant folk samlas – då händer det grejer. Här finns tre stora museer, en skulpturpark, en opera och en professionell symfoniorkester – men också kulturföreningen Humlan, Umeå open, Verket, flera mindre teatrar och en internationell litteraturfestival. Bland mycket annat. Som ett kvitto på stadens dynamiska kulturliv utsågs Umeå till Europas kulturhuvudstad 2014.

Bildmuseet

Det har omskrivits som ett av världens vackraste universitetsmuseer och har nosat på topplaceringen i flera internationella museitävlingar. Bildmuseet finns i en uppmärksammad byggnad på Konstnärligt campus intill Umeälven och är en kulturell oas för både studenter och boende i Umeå. Här kan du uppleva samtida internationell konst, fotografi, arkitektur och design samt utställningar med konsthistoriska tillbakablickar. Eller så nöjer du dig med en kopp kaffe i museets uppskattade kafé.

Kultur på campus

Kultur på campus är precis vad det låter som: konserter, teaterföreställningar, författarbesök och mycket annat - på campus, under studietid, utan kostnad. Kultur på campus är en unik satsning för att ge studenter och lärare nya perspektiv och bidra till en kreativ studiemiljö. Du hittar inget liknande vid något annat universitet i Sverige.

Film: Olof Wretling & Jakob Nyström - Kultur på campus
Olof Wretling & Jakob Nyström - Kultur på campus

Från lokala akter till internationella artister - Kultur på campus har allt.

Musik och mat

Det är inte osannolikt att en utekväll i Umeå bjuder på en musikupplevelse av något slag. Staden har en sjudande musikscen med såväl festivaler som enskilda konserter med svenska och internationella artister. Vill du hellre träffas över en bit mat erbjuder Umeå inte mindre än elva krogar som finns omnämnda i restaurangguiden White Guide. De flesta kök experimenterar med råvaror från regionen, som älg, röding, hjortron och åkerbär, och alldeles garanterat Västerbottensost. Och vill du ha din drink på något speciellt vis, finns det garanterat en duktig bartender som kan hjälpa dig.

Foto toppbild: Elin Berge