Jag tränar, därför tänker jag

Det finns ett starkt samband mellan fysisk och mental aktivitet. Genom att sätta kroppen i rörelse kan din hjärna mer effektivt bearbeta sådant du läst eller hört, och öppna upp för ny kunskap och spännande insikter.

Välkommen till Iksu

I anslutning till Campus Umeå ligger Iksu sport, en av Europas största idrottsanläggningar i sitt slag. Här är träningsmöjligheterna i det närmaste oändliga. Som student får du generösa rabatter och fri träning under sommaren. Dessutom är öppettiderna anpassade efter dina tider som student, med möjlighet till tidiga morgonpass, lunchträning och gruppträning till sent på kvällarna.

Film:

Video: IKSU  Foto: Mikael Lundgren

Iksu finns också på två andra ställen i staden, med lite olika inriktning. På Konstnärligt campus finns det nybyggda Iksu plus, medan du på Iksu spa på Umedalen kan kombinera gym, spinningklasser och gruppträning med spabehandlingar och massage.

Tips - hyr här!
Du behöver inte ta med dig alla prylar till Umeå. På Iksu sport finns möjlighet att hyra det mesta för sport och friluftsliv, bland annat tält, sovsäck, gaskök, klätterutrustning, långfärdsskridskor och längdskidor.

Ut och rör på dig!

För att lyckas med din utbildning är det en bra idé att varva studierna med träning och friluftsliv. Och med sitt strategiska läge nära både skog och hav är Umeå en finfin utgångspunkt för pulshöjande upplevelser som varken kräver träningskort eller tidsbokning. Närheten till naturen är dessutom perfekt när du vill ta en mikropaus från studierna. Men kom ihåg: det handlar inte om hur eller vad du gör, bara att du gör det.

Nydalasjön

Alldeles i närheten av universitetet och staden ligger Nydalasjön. Här kan du göra det mesta som är roligt - bada, fiska, träna, grilla eller bara umgås. Runt sjön finns en 9 km-slinga i varierande terräng, perfekt för löpning och mountainbike. Vid Nydalabadet, i sjöns norra del, simmar du ut från sandstranden eller hänger vid Umelaguns tempererade utomhusbassänger, bubbelpooler och vattenrutschbanor. Vid sjön kan du också hyra båt, bastuflotte och vindsurfingbräda.

Gammlia

Stadsliden, eller Gammlia som det kallas i folkmun, är ett stort grönområde centralt i Umeå. Vintertid lockar Bräntberget med stadsnära skidåkning, big jumps, rails och pulkaåkning. Här finns också fina spår för löpning och längdskidåkning. SM-milen är en kuperad trailslinga som anses vara en av Sveriges tuffaste.

Tavelsjöleden

Med start från gamla regementet i Umeå sträcker sig Tavelsjöleden 39 km norrut ända till Vännfors. Leden bjuder på många fina naturupplevelser och spännande avstickare. Här finns grottor, finfina klättermöjligheter vid Vallberget, bäckar, sjöar och ovanliga blommor. Passa på att vandra upp till Tavelsjöbergets topp: 284 meter över havet befinner du dig på en av Umeå kommuns högsta punkter. Ett tips är att gå i en riktning och ta bussen hem.

Foto toppbild: Andreas Nilsson