Huvudmenyn dold.

Jag tränar därför tänker jag

Det finns ett starkt samband mellan fysisk och mental aktivitet. Genom att sätta kroppen i rörelse kan din hjärna mer effektivt bearbeta sådant du läst eller hört, och öppna upp för ny kunskap och spännande insikter. Inomhus eller utomhus, hårt eller lätt spelar ingen roll, det viktiga är rörelsen.

Ut och rör på dig!

Med sitt strategiska läge nära både skog och hav är Umeå en finfin utgångspunkt för pulshöjande upplevelser som varken kräver träningskort eller tidsbokning.

Nydalasjön

Alldeles i närheten av universitetet och staden ligger Nydalasjön. Här kan du göra det mesta som är roligt - bada, fiska, träna, grilla eller bara umgås. Runt sjön finns en 9 km-slinga i varierande terräng, perfekt för löpning och mountainbike. Vid Nydalabadet, i sjöns norra del, simmar du ut från sandstranden eller hänger vid Umelaguns tempererade utomhusbassänger, bubbelpooler och vattenrutschbanor. Vid sjön kan du också hyra båt, bastuflotte och vindsurfingbräda.

Gammlia

Stadsliden, eller Gammlia som det kallas i folkmun, är ett stort grönområde centralt i Umeå. Vintertid lockar Bräntberget med stadsnära skidåkning, big jumps, rails och pulkaåkning. Här finns också fina spår för löpning och längdskidåkning. SM-milen är en kuperad trailslinga som anses vara en av Sveriges tuffaste.

Tavelsjöleden

Med start från gamla regementet i Umeå sträcker sig Tavelsjöleden 39 km norrut ända till Vännfors. Leden bjuder på många fina naturupplevelser och spännande avstickare. Här finns grottor, finfina klättermöjligheter vid Vallberget, bäckar, sjöar och ovanliga blommor. Passa på att vandra upp till Tavelsjöbergets topp: 284 meter över havet befinner du dig på en av Umeå kommuns högsta punkter. Ett tips är att gå i en riktning och ta bussen hem.

Tips - hyr här!

Du behöver inte ta med dig alla prylar till Umeå. På Iksu sport finns möjlighet att hyra det mesta för sport och friluftsliv, bland annat tält, sovsäck, gaskök, klätterutrustning, långfärdsskridskor och längdskidor.

Välkommen in

Trivs du bättre inomhus finns alternativ för de flesta smaker. Idrott och träning är stort i Umeå och det finns därför möjlighet att testa på det mesta.

Flest alternativ på samma ställe närmast Campus Umeå har Iksu sport, en av Europas största idrottsanläggningar i sitt slag. Här är träningsmöjligheterna i det närmaste oändliga. Som student får du generösa rabatter och fri träning under sommaren. Dessutom är öppettiderna anpassade efter dina tider som student, med möjlighet till tidiga morgonpass, lunchträning och gruppträning till sent på kvällarna. Vill du hellre träna närmare hem är alternativen bara en googlesökning bort.

Video: IKSU  Foto: Mikael Lundgren