Malin Dahlberg: Terminen i Reykjavik gav nya vänner och kunskaper.
Kursutbudet och naturen lockade Malin Dahlberg till Reykjavik. Här läste hon sin åttonde termin på juristprogrammet och det blev en betydelsefull tid, full av möten och upplevelser.
Varför valde du Reykjavik?
Jag ville läsa någonstans i Europa och kurserna på Reykjaviks universitet passade mig. Jag är intresserad av EU-rätt, som går att läsa där, och av konfliktlösning via domstol. Dessutom ville jag gärna se och uppleva naturen på Island.
Infriades förväntningarna?
Ja, mitt intresse för EU-rätt växte när jag väl var på plats. Och naturen är ju helt unik. Många av de andra utbytesstudenterna ville också göra utflykter och det var lätt att hyra bil och ta sig runt. Jag fick se väldigt mycket mer av Island än bara själva Reykjavik.
Vad tyckte du om universitetsmiljön?
Reykjavik universitet är betydligt mindre än Umeå universitet, men lokalerna är väldigt moderna och fina. En nackdel är att det ligger en bit från centrum där många studenter bor, men det är ju samtidigt roligt att bo centralt. Stan har två universitet, men det finns ett jättebra samarbete mellan dem när det gäller utbytesstudenter. Nya studenter får också ett bra välkomnande genom att studentföreningarna bjuder in till olika arrangemang.
Hur var upplägget av kurserna?
Jag läste fyra kurser på 7,5 högskolepoäng vardera. Det fanns inte så många engelska kurser att välja på, men de passade mig. Det de kallade för "seminarium" påminde mer om våra föreläsningar, men det ingick en del diskussioner och grupparbeten också.
Hur bodde du?
De flesta utbytesstudenter bor i något "guest house", som under sommaren hyrs ut till semestergäster som pensionat. Jag bodde i ett hus med lägenheter där vi var totalt 13 personer från olika nationaliteter. Jag delade kök och badrum med tre andra tjejer och har hållit kontakten med två av dem, en tjej från Spanien och en från Österrike.
Hur gick det med språket?
Islänningarna är jätteduktiga på engelska och jag träffade även många som kunde en del norska, danska eller svenska. Tyvärr fanns det inte möjlighet att läsa någon kurs i isländska, det hade jag gärna gjort.
Vad upplevde du som mest positivt med utbytet?
Att lära känna människor från andra länder. Jag lärde mig mycket, både om andra och om mig själv, av att umgås med många utbytesstudenter. Jag fick också en fadder, en isländsk tjej som inte pluggade juridik. Genom henne lärde jag mig mer om landet och när kurserna var slut stannande jag kvar lite längre och besökte hennes familj på norra Island.