Navigerat till
Kursplan:

Kostundersökningsmetodik, 7,5 hp

Engelskt namn: Dietary Assessment Methods
Denna kursplan gäller: 2015-01-05 till 2017-12-31 (nyare version av kursplanen finns)
Kurskod: 2KN030
Högskolepoäng: 7.5
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2009-12-14
Reviderad av: Prefekten, 2014-12-15

Innehåll

Kursen behandlar studiedesign, de vanligaste kostundersökningsmetoderna, deras för- och nackdelar samt felkällor. Kursen innehåller en teoretisk del där grundläggande nutritionsepidemiologi, olika kostundersökningsmetoder och etiska aspekter vid kostundersökningar behandlas, samt en praktisk del där studenterna tillämpar olika kostundersökningsmetoder. Aktuell forskning inom det kostvetenskapliga ämnet belyses och diskuteras. Det är främst problem som rör mätfel i exponeringen som belyses samt hur dessa fel kan upptäckas och eventuellt korrigeras. Validitetsmätningar och utvärderingar av sanningen/rimligheten av kostdata utgör därför en central del i kursen.
 

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Förstå principerna bakom de vanligaste kostundersökningsmetoderna
  • Beskriva vilka typer av mätfel kostundersökningar är behäftade med och förstå vilka konsekvenser dessa kan ha

Färdighet och förmåga

  • Utföra de vanligaste kostundersökningsmetoderna
  • Föreslå metoder för att detektera och om möjligt korrigera mätfel i kostundersökningar.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Jämföra och argumentera för kostundersökningsmetoders styrkor och svagheter i relation till forskningsfrågan.
  • Diskutera etiska aspekter som kan föreligga vid kostundersökningsmetoder.

Behörighetskrav

Univ: Godkänt betyg i minst 90 hp kostvetenskap, varav 15 hp uppsats eller motsvarande.

En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).

Undervisningens upplägg

Kursen är upplagd med fördröjd studietakt (halvfart) i distansform. Föreläsningar, diskussioner samt obligatoriska grupp- och individuella uppgifter sker via en webbplattform, varför tillgång till Internet krävs. Allt undervisningsmaterial är på engelska. Även inlämningsuppgifter och diskussioner genomförs på engelska när utländska kursdeltagare finns.
 

Examination

Examinationen sker genom skriftliga uppgifter varav två betygssätts med U, G eller VG. Resterande uppgifter betygsätts endast med U eller G. För att få godkänt på kursen måste alla uppgifter vara godkända. För VG på hela kursen krävs VG på de två uppgifter där VG kan uppnås.
 
Ett omprov ska erbjudas senast tre månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller praktik inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken
 
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs, om inte särskilda skäl talar emot det (Högskoleförordningen 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till studierektor för Institutionen för kostvetenskap. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
 

Litteratur

Dietary Assessment Methods 7,5 hp

Required reading

Gibson Rosalind S.
Principles of nutritional assessment
2. ed. : New York : Oxford University Press : 2005 : xx, 908p. b ill. :
ISBN: 0-19-517169-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (about 130 pages) Order through the bookstore

The Swedish Research Council's expert group on ethics. Good research practise.
The Swedish Research Council, Stockholm : 2011 :
http://www.vr.se/download/18.3a36c20d133af0c1295800030/1321519981391/Good+Research+Practice+3.2011_webb.pdf
Obligatorisk
Läsanvisning: (129 pages)

Rothman Kenneth J.
Epidemiology : an introduction
2. ed. : New York, NY : Oxford University Press : cop. 2012 : viii, 268 s. :
ISBN: 978-0-19-975455-7 (pbk. : alk. paper)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Scientific papers (mainly from the peer-reviewed journals) will also be used during the course.

Dietary Assessment Methods 7,5 hp

Required reading

Gibson Rosalind S.
Principles of nutritional assessment
2. ed. : New York : Oxford University Press : 2005 : xx, 908p. b ill. :
ISBN: 0-19-517169-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (about 130 pages) Order through the bookstore

The Swedish Research Council's expert group on ethics. Good research practise.
The Swedish Research Council, Stockholm : 2011 :
http://www.vr.se/download/18.3a36c20d133af0c1295800030/1321519981391/Good+Research+Practice+3.2011_webb.pdf
Obligatorisk
Läsanvisning: (129 pages)

Rothman Kenneth J.
Epidemiology : an introduction
2. ed. : New York, NY : Oxford University Press : cop. 2012 : viii, 268 s. :
ISBN: 978-0-19-975455-7 (pbk. : alk. paper)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

References

Design concepts in nutritional epidemiology
Margetts Barrie M., Nelson Michael
2. ed. : Oxford : Oxford University Press : cop. 1997 : xv, 451 s. :
ISBN: 0-19-262740-6
Se Umeå UB:s söktjänst

Scientific papers (mainly from the peer-reviewed journals) will also be used during the course.