Navigerat till
Kursplan:

Hem- och konsumentkunskap B15, 15 hp

Engelskt namn: Home economics B15
Denna kursplan gäller: 2019-12-30 till 2021-08-15 (nyare version av kursplanen finns)
Kurskod: 6KN026
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Prefekten, 2019-05-27
Reviderad av: Prefekten, 2020-03-02

Innehåll

Kursen består av följande moduler:

  1.   Livsmedelsvetenskap och matlagningsprocesser del II (Food Science and Food Processes Part II), 7,5 hp
  2. Konsumtion och ekonomi (Consumption and Economy), 7,5 hp

I kursens samtliga moduler ingår ämnesdidaktik inklusive metodik motsvarande totalt 3 hp

Modul 1: Livsmedelsvetenskap och matlagningsprocesser del II, 7,5 hp
I modulen ingår att välja, hantera, tillaga och värdera livsmedel i relation till hälsa, ekonomi, miljö, tid och sensoriska aspekter. Grundläggande metoder för matlagning och bakning analyseras och tillämpas. Kemiska processer som sker vid hantering och tillagning belyses översiktligt. Mat och måltider värderas och analyseras för att möta olika elevers behov. Recept analyseras och modifieras med fokus på hälsa, ekonomi, miljö, tid samt sensoriska och pedagogiska aspekter. Innehållet relateras till kunskapskraven och problematiseras utifrån lärarens roll och uppdrag.

Modul 2: Konsumtion och ekonomi, 7,5 hp
Modulen behandlar levnadsvanor och konsumtion av varor och tjänster i relation till sociologiska perspektiv och hållbar utveckling. Reklam och mediers påverkan på olika målgruppers konsumtion belyses och problematiseras. Lagar som reglerar köp och marknadsföring samt myndigheter och organisationer som stärker konsumentens ställning behandlas. Modulen belyses genomgående med fokus på barn och ungdomar och innehållet problematiseras utifrån lärarens roll och uppdrag.

Förväntade studieresultat

Modul 1: Livsmedelsvetenskap och matlagningsprocesser del II, 7,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Redogöra för matlagningstermer och kulinariska ord
  • Beskriva översiktliga kemiska processer vid hantering och tillagning av livsmedel
  • Förklara kvalitets- och näringsvärdesförändringar som kan uppstå vid hantering, förvaring och tillagning av olika livsmedel

Färdighet och förmåga

  • Tillämpa grundläggande metoder för matlagning och bakning
  • Tillämpa ämnesdidaktiska metoder som används vid yrkesutövningen
  • Planera och genomföra Sapere-laboration

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Värdera och modifiera recept utifrån olika perspektiv
  • Värdera olika livsmedel, matlagningsmetoder och maträtter utifrån hälsa, ekonomi, miljö, tid och sensoriska aspekter

Modul 2: Konsumtion och ekonomi, 7,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Redogöra för lagar som reglerar konsumenters rättigheter och skyldigheter samt ge exempel på hur dessa tillämpas
  • Identifiera kunskap och kompetenser som är av betydelse för hållbar konsumtion

Färdighet och förmåga

  • Visa ämnesdidaktiska förmågor inom området konsumtion som krävs för yrkesutövningen

Värderingsförmåga o förhållningssätt

  • Granska och diskutera reklam och mediers påverkan på barn och ungdomar
  • Diskutera vilken betydelse konsumtion av varor och tjänster har för barn och ungdomar samt för en hållbar social, ekologisk och ekonomisk utveckling

Behörighetskrav

Hem- och konsumentkunskap A, 30 hp, med godkänt resultat om minst 7,5  hp, eller motsvarande

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av föreläsningar och litteraturstudier med obligatoriska seminarier. Praktiska inslag förekommer i båda modulerna, men i olika omfattning. Dessa följs upp av reflektioner och diskussioner. Grupparbeten och enskilda arbeten redovisas på varierande sätt; muntligt, skriftligt och med hjälp av digitala verktyg. Demonstrationer och framföranden filmas. Problembaserat lärande och fallbeskrivningar ingår i undervisningen. Didaktiska diskussioner förs kontinuerligt i de olika modulerna. Vissa moduler läses parallellt och inbördes ordning kan ändras. Två obligatoriska fysiska träffar ingår i kursen.

Examination

Modul 1. Livsmedelsvetenskap och matlagningsprocesser del II, 7,5 hp
Examination sker genom individuella skriftliga uppgifter som betygssätts med U, G eller VG. I modulen ingår även examinerande seminarier och laborationer i grupp med individuell bedömning samt individuella test via lärplattform. För dessa sätts betyget U eller G.

Modul 2. Konsumtion och ekonomi, 7,5 hp
Examination sker genom individuella skriftliga uppgifter som betygssätts med U, G eller VG. I modulen ingår även examinerande seminarier. För dessa sätts betyget U eller G.
 
Hel kurs

Examinerande uppgifter sker löpande under kursen. För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända. För VG på hel kurs krävs VG på minst 7,5 hp.

Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.

Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.

Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyat prov. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

Tillgodoräknande
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

Litteratur

LIVSMEDELSVETENSKAP OCH MATLAGNINGSPROCESSER DEL II, 7,5 HP

Rekommenderad litteratur

Begner Sara
Vår kokbok
27:e upplagan : Stockholm : Norstedts : Coop : 892 sidor :
ISBN: 978-91-1-307493-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

Granberg Albina
Koka sjuda steka : Ett sociokulturellt perspektiv på matlagning i hem- och konsumentkunskap på grundsärskolan
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2018 : 82 s. :

ISBN: 9789151303932
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Hungrig.nu
Hushållningssällskapet : 2009 :
Hungrig.nu
Obligatorisk

Livsmedelsvetenskap
Nylander Annica, Jonsson Lena, Marklinder Ingela, Nydahl Margaretha
2., [rev. och uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 382 s. :
ISBN: 9789144095677
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

Gelinder Lolita
Smak för hållbar mat? : Undervisning för hållbar matkonsumtion i Hem- och konsumentkunskap
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2020 : 103 sidor :

ISBN: 9789151309231
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

KONSUMTION OCH EKONOMI 7,5 HP

Rekommenderad litteratur

Barkman Henric
Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :

ISBN: 9789174478396
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

Marknadsmässig kurragömmalek? : barn, unga och dold reklam
Dalquist Ulf, Wadbring Ingela
Göteborg : Nordicom : [2017] : 83 sidor :
ISBN: 9789187957659
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: ISBN 978-91-87957-66-6 (pdf)

Douglas
På marginalen : vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken
Stockholm : Rädda barnen : 2013 : 65 s. :
ISBN: 978-91-7321-441-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: PDF-fil för nedladdning

Ekström Karin M
Unga konsumenter – utsatta och kapabla
Konsumentverket : 2011 :
Pdf-fil för nedladdning
Obligatorisk

Forsnäsgård Anita
Skolans undervisning för miljömässigt hållbar konsumtion
Konsumentverket : 2017 :
Konsumentverket
Obligatorisk

Varför skiljer sig intentioner från handling vid val av livsmedel?
Frostling-Henningsson Maria, Hedblom Martin, Thuresson Ludvig
Stockholms universitet, Handelns utvecklingsråd : 2010 :
Handelsrådet
Obligatorisk

Gisslevik Emmalee
Education for sustainable food consumption in home and consumer studies
Göteborg : Göteborgs universitet : 2018-02-08 :

ISBN: 978-91-7346-952-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Konsumenterna och miljön 2018
2018 :

Obligatorisk

Liten laghund 2019 : viktiga lagar på konsumentområdet
Tionde upplagan : Karlstad : Konsumentverket : [2019] : 216 sidor :
ISBN: 9789188815033
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

Barnfattigdomen i Sverige - Årsrapport (senaste versionen)
Rädda barnen :
www.raddabarnen.se
Obligatorisk

Ungar och medier
Starens medieråd : 2019 :
Statens medieråd
Obligatorisk

Kluvna känslor 2.0
Sveriges annonsörer : 2016 :
Obligatorisk

Ytterligare artiklar och webbsidor kan tillkomma.

LIVSMEDELSVETENSKAP OCH MATLAGNINGSPROCESSER DEL II, 7,5 HP

Rekommenderad litteratur

Livsmedelsvetenskap - senaste upplagan
Nylander Annica (red), Nydahl Margaretha, Marklinder Ingela, Jonsson Lena
Studentlitteratur :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32124-01/height/320/width/320/bild.jpg

Begner Sara
Vår kokbok
27:e upplagan : Stockholm : Norstedts : Coop : 892 sidor :
ISBN: 978-91-1-307493-1
Se Umeå UB:s söktjänst

Hungrig.nu
Hushållningssällskapet : 2009 :
Hungrig.nu

Granberg Albina
Koka sjuda steka : Ett sociokulturellt perspektiv på matlagning i hem- och konsumentkunskap på grundsärskolan
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2018 : 82 s. :

ISBN: 9789151303932
Se Umeå UB:s söktjänst

HÅLLBAR KONSUMTION, 7,5 HP

Rekommenderad litteratur

Barkman Henric
Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :

ISBN: 9789174478396
Se Umeå UB:s söktjänst

Ekström Karin M
Unga konsumenter – utsatta och kapabla
Konsumentverket : 2011 :
Pdf-fil för nedladdning

"Reklam funkar inte på mig-" : unga, marknadsföring och internet
Ekström Louise, Sandberg Helena
Köpenhamn : Nordiska ministerrådet : 2010 : 220 s. :

Forsnäsgård Anita
Skolans undervisning för miljömässigt hållbar konsumtion
Konsumentverket : 2017 :
Konsumentverket

Varför skiljer sig intentioner från handling vid val av livsmedel?
Frostling-Henningsson Maria, Hedblom Martin, Thuresson Ludvig
Stockholms universitet, Handelns utvecklingsråd : 2010 :
Handelsrådet

Gisslevik Emmalee
Education for sustainable food consumption in home and consumer studies
Göteborg : Göteborgs universitet : 2018-02-08 :

ISBN: 978-91-7346-952-4
Se Umeå UB:s söktjänst

Konsumenterna och miljön 2018
2018 :

Liten laghund 2019 : viktiga lagar på konsumentområdet
Tionde upplagan : Karlstad : Konsumentverket : [2019] : 216 sidor :
ISBN: 9789188815033
Se Umeå UB:s söktjänst

Småungar & medier 2017
Stockholm : Statens medieråd : [2017] : 68 sidor :

Barnfattigdomen i Sverige - Årsrapport (senaste versionen)
Rädda barnen :
www.raddabarnen.se

Ytterligare artiklar och webbsidor kan tillkomma.